Updates jeugdfinales: Kampong en HGC Nederlands kampioen

Op hockeyclub Den Bosch vonden op zaterdag de finales van Landelijk A en B plaats. In totaal ging het om vier finales, variërend van meisjes B tot jongens A. Uiteindelijk gingen Rotterdam (MB1), Laren (JB1), HGC (MA1) en Kampong (JA1) er met het Nederlands kampioenschap vandoor.

Meisjes B

Vroeg in de ochtend trapten de meisjes van Rotterdam en Weert af in de eerste finale van de dag. Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd, maar na de eerste goal van de Rotterdamse Dieuwertje Meijer ging het spel vaker op en neer. De uitspelende ploeg verdubbelde na een succesvolle sleep van Charlotte Hoctin Boes in de onderhoek de voorsprong. Nog voor de rust bracht Cis Ypelaar de spanning terug voor de ploeg uit Limburg.

Na de rust ging de Weertse club iets nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, maar de kansen werden maar niet benut. Aan de andere kant viel de bal wel goed toen Aprilia Molier een rebound vrij in kon schieten, tot grote blijdschap van het Rotterdamse publiek. Weert zette daarna nog aan, maar kon een nederlaag niet voorkomen. De meisjes B1 van Rotterdam zijn dus de eerste Nederlands kampioen van de dag.

Rotterdam MB1-coach op de schouders na het behalen van het Nederlands kampioenschap. Foto: Willem Vernes

Jongens B

Bij de jongens B mochten Laren en Bloemendaal aantreden voor het Nederlands kampioenschap. Vanaf het begin van de wedstrijd was Laren echter iets effectiever met de kansen. De eerste kans was meteen raak voor Sam Vlasman, die Laren direct op rozen zette. De Mussen verwerkte de klap goed en kwam snel op gelijke hoogte. Na een vloeiende aanval kon Pieter-Bas Blom vrij intikken. Toch nam Laren weer het initiatief over en bracht de stand voor rust op 3-1 via Duco van Nek en Daan Bonhof, na een foutje in de Bloemendaalse verdediging.

Terwijl de Laren-supporters met confetti kanonnen een voorschot namen op het kampioenschap, zette de ploeg door en kreeg veel kansen om de score verder uit te breiden. Bloemendaal-doelman Flip Wijsman stond echter meerdere malen goed op zijn post. Een lijnstop van eerdere doelpuntenmaker Daan Bonhof ervoor dat de spanning niet meer terugkwam in de wedstrijd en dat Laren Nederlands kampioen Jongens B werd.

Laren-speler Duco van Nek tikt de 2-1 binnen met een buikschuiver. Foto: Willem Vernes

Duco van Nek (Laren) viert de 2-1 voor het eigen publiek. Foto: Willem Vernes

Laren – Bloemendaal 3-1 (3-1)
4′ Sam Vlasman 1-0
11′ Pieter-Bas Blom 1-1
16′ Duco van Nek 2-1
27′ Daan Bonhof 3-1
* Laren Nederlands kampioen jongens B

Meisjes A

Vanaf het eerste fluitsignaal klapten zowel Amsterdam als HGC MA1 vol erop in de landelijke finale. Na een beginfase zonder kansen nam de club uit Wassenaar langzaam het initiatief over. Met een paar halve kansen als gevolg. Dichterbij het rustsignaal kregen de Amsterdammers een paar grote kansen. Vooral Yasmin Geerlings was al een aantal keer dichtbij met haar backhand, maar haar pogingen waren tevergeefs. Bij de rust was het dus nog steeds 0-0.

Dat was uiteindelijk ook de stand na 70 minuten. Amsterdam had in de tweede helft het meest van de bal, maar wist het niet genoeg om te zetten in kansen. Sosha Benninga had voor de Noord-Hollanders de grootste kans, maar haar tip-in stuitte op de doelvrouw. HGC toonde zich gevaarlijk in de omschakeling en kreeg in het laatste deel van de wedstrijd zelfs twee kansen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Shoot-outs moesten echter de beslissing brengen. Daarin bleek het team uit Wassenaar na twaalf shoot-outs het koelst voor het doel.

De meisjes van HGC vieren feest na de gewonnen shoot-out. Foto: Willem Vernes

Amsterdam Dames 1-speelster Noor de Baat (midden) troost de teleurgestelde speelsters. Foto: Willem Vernes

HGC* – Amsterdam 0-0 (0-0)
*HGC wint na shoot-outs (3-2)

Jongens A

In het directe duel tussen Nijmegen en Kampong zetten twee strafcorners al snel de toon in de wedstrijd. Eerst was het Tammo van der Meer die de score opende, waarna Silas Lageman Nijmegen naast de Utrechters zette. Daarna ging het lang gelijk op, maar het viel daarna enigzins stil op het veld. Kampong-speler Beerend de Bie zette de wedstrijd echter weer in vuur en vlam met een rake klap. Een minuut na zijn goal maakte Nijmegen direct gelijk via Jim van de Venne. Diezelfde Van de Venne scoorde niet veel later de 3-2 voor Nijmegen, waardoor de Gelderse ploeg op weg leek naar het Nederlands kampioenschap.

Daarna was het alles op niets voor Kampong, die ondertussen zonder keeper speelde. Anderhalve minuut voor het einde was het weer Van der Meer die de stand gelijktrok met een succesvolle strafcorner. Dit nadat een doelpunt van de Utrechter afgekeurd was. In de shoot-outs waren beide keepers met diverse reddingen zeer belangrijk, maar uiteindelijk was het Kampong dat aan het langste eind trok.

Jim van de Venne viert zijn doelpunt, waardoor Nijmegen terug in de wedstrijd komt. Foto: Willem Vernes

Nijmegen – Kampong* 3-3 (1-1)
Tammo van der Meer 0-1
Silas Lageman 1-1
Beerend de Bie 1-2
Jim van de Venne 2-2
Jim van de Venne 3-2
Tammo van der Meer 3-3
*Kampong wint na shoot-outs (2-3)