Alles over het EK U21: volg de Jong Oranje-teams

Het EK U21 voor heren en dames gaat zondag van start in het Spaanse Terrassa. Twee jaar geleden legden de Jong Oranje Heren in Gent beslag op de Europese titel en eindigden de Jong Oranje Dames als derde. Om je alvast op te warmen voor deze continentale clash hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet waardoor jij goed geïnformeerd het toernooi in gaat.

Het EK wordt gespeeld op het complex van Atlétic Terrassa onder de rook van Barcelona. De Spaanse topclub ligt een kleine drie kwartier rijden vanaf het vliegveld van Barcelona.

Wie doen er mee?

Aan het herentoernooi doen acht landen mee: Nederland, gastland Spanje, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland en Turkije. Ook aan het damestoernooi doen acht landen mee: Nederland, gastland Spanje, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland en Oostenrijk.

Poule A-Heren Poule B-Heren Poule A-Dames Poule B-Dames
België Nederland Nederland Engeland
Duitsland Engeland België Duitsland
Frankrijk Ierland Frankrijk Ierland
Turkije Spanje Spanje Oostenrijk

Waar kun je de wedstrijden zien?

Het Europees kampioenschap onder 21 in Terrassa is te volgen via de livestream van EuroHockey. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Na het aanschaffen van de Event Pass van 7,99 euro kun je op www.eurohockeytv.org de wedstrijden bekijken. Let op: alleen de wedstrijden die op veld 1 worden gespeeld zijn te volgen via de livestream.

Uitzendschema groepsduels Jong Oranje Dames

Datum Tijd Wedstrijd
Zondag 14 juli 18:00 uur Nederland – Spanje Livestream
Maandag 15 juli 17:00 uur België – Nederland Livestream
Woensdag 17 juli 20:00 uur Nederland – Frankrijk Geen livestream

Uitzendschema groepsduels Jong Oranje Heren

Datum Tijd Wedstrijd
Zondag 14 juli 17:45 uur Nederland – Engeland Geen livestream
Dinsdag 16 juli 19:15 uur Spanje – Nederland Livestream
Woensdag 17 juli 17:45 uur Nederland – Ierland Geen livestream

Luke Dommershuijzen viert de titel na winst in de finale op Duitsland tijdens het EK U21 in Gent in 2022. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Wat doen wij van hockey.nl?

Hockey.nl is met twee verslaggevers afgereisd naar Spanje. Die doen dagelijks verslag van het EK met uiteraard extra aandacht voor de verrichtingen van de Jong Oranje Dames en Heren. In het Match Centre op de website en in de app van hockey.nl zijn alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen te vinden. Volg Instagram van hockey.nl voor toffe goals, mooie acties van de Jong Oranje Dames en Heren.

Opzet toernooi

In zowel het heren- als het damestoernooi zijn de landen verdeeld over twee poules van vier landen. In die fase spelen de landen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee landen van beide poules gaan door naar de halve finales, waarna de winnaars van beide duels strijden om de Europese titel. De nummers drie en vier van beide poules strijden vervolgens in poule C tegen degradatie. De twee laagst geklasseerde landen degraderen.

Blikvanger Jong Oranje Dames: Trijntje Beljaars

Bij het gouden WK U21 in Chili, afgelopen winter, is Trijntje Beljaars een van de uitblinksters aan de kant van Jong Oranje. Met acht doelpunten in zes wedstrijden maakt ze duidelijk een belofte te zijn voor de toekomst.

Wat goed is, komt snel luidt het gezegde. Dat is zeker van toepassing op de 19-jarige aanvalster van SCHC. Al op jonge leeftijd valt ze op in de jeugd van Oranje-Rood. Toenmalig coach van Dames 1, de Duitse oud-international Tina Bachmann, laat Beljaars op veertienjarige leeftijd debuteren. Een jaar later sluit de jongeling definitief aan bij de A-selectie en op haar zestiende maakt Beljaars haar eerste doelpunt in de Hoofdklasse. Haar talent wordt herkend en erkend. In de zomer van 2022 maakt Beljaars de overstap naar topclub SCHC.

De Brabantse wordt omschreven als een speelster met een neusje voor de goal. Een typische spits die weet waar ze moet staan in de cirkel om af te ronden. Met een goed schot, een prima tip en een strafcorner beschikt Beljaars over veel scoringsmogelijkheden.

Afgelopen seizoen maakt ze tien doelpunten in de Tulp Hoofdklasse, waarvan zeven vanaf de kop van de cirkel. Achter Yibbi Jansen (21 goals) en Pien Dicke (13 treffers) eindigt Beljaars als derde op de topschutterslijst van SCHC.

Trijntje Beljaars in actie voor Jong Oranje tijdens het WK U21 in Chili tegen Engeland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Bekijk de EK-selectie van de Jong Oranje Dames

Blikvanger Jong Oranje Heren: Miles Bukkens

Als Miles Bukkens aan de bal komt, gaat het publiek er goed voor zitten. De 21-jarige spits van Pinoké is technisch begaafd en frivool in zijn acties. Met een gigantisch arsenaal aan trucjes weet hij zich ook in de meest benarde posities langs zijn tegenstanders te wurmen. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, maar er gaat altijd dreiging uit van zijn acties. Daarbij is de lach op zijn gezicht nooit ver weg. Bukkens is een expressieve speler die tijdens de wedstrijd zijn emotie en passie toont. Als de ogen op hem zijn gericht, is de aanvaller op zijn best. Bukkens houdt van de aandacht.

Afgelopen seizoen schijnen de spotlights minder fel. Bukkens staat lang buitenspel vanwege een knieblessure. Hierdoor mist hij het WK U21 in Maleisië. Het toernooi waar hij in 2021 zijn naam vestigt door liefst achttien doelpunten te scoren. Een jaar later wint Bukkens met Jong Oranje wel goud, op het EK in Gent. In de zomer van 2023 debuteert hij voor het ‘grote’ Oranje. Hij speelt tot dusver drie interlands en scoort daarin twee keer.

Bekijk de EK-selectie van de Jong Oranje Heren

Miles Bukkens juicht na zijn doelpunt voor Jong Oranje tegen Spanje tijdens het EK U21 in 2022 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie in 2022?
De Oranje Heren veroverden de Europese titel in Gent door in de finale met 3-1 te winnen van Duitsland. De Nederlandse doelpunten kwamen op naam van Floris Middendorp, Duco Telgenkamp en Luke Dommershuijzen. Met name de verwoestende backhand van Telgenkamp is zeker het terugkijken waard. De Jong Oranje Dames, die een aantal maanden ervoor nog wereldkampioen werden in Zuid-Afrika, moesten in België genoegen nemen met een bronzen medaille na een 2-1 zege op Engeland dankzij treffers van Luna Fokke en Mette Winter. Duitsland werd bij de dames Europees kampioen nadat België in de shoot-outserie werd verslagen.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Voorgaande edities

De heren spelen in Terrassa alweer de 21ste editie van het Europees kampioenschap, dat in 1976 voor het eerst op de kalender stond voor teams onder 21 jaar. Met tien keer goud behaalden de Jong Oranje Heren de meeste titels. In de twintig voorgaande edities vielen de Nederlandse mannen nog nooit buiten de medailles.

Ook de dames beginnen aan de 21ste editie van het EK. Sinds 1977 pakten de Jong Oranje Dames tien kampioenschappen. In 2006 bleef de ploeg voor het eerst en tot nu toe enige keer zonder medaille. De Jong Oranje Dames kwamen in het Italiaanse Catania niet verder dan een vijfde plaats.

Overzicht laatste vijf edities heren:
2012: 1.België 2.Nederland 3.Duitsland 4.Frankrijk
2014: 1.Nederland 2.Duitsland 3.Engeland 4.België
2017: 1.Nederland 2.België 3.Duitsland 4.Spanje
2019: 1.Duitsland 2.Engeland 3.Nederland 4.Spanje
2022: 1.Nederland 2.Duitsland 3.België 4.Spanje

Overzicht laatste vijf edities dames:
2012: 1.Nederland 2.Spanje 3.Engeland 4.Duitsland
2014: 1.Nederland 2.Duitsland 3.Engeland 4.Spanje
2017: 1.Nederland 2.België 3.Engeland 4.Duitsland
2019: 1.Spanje 2.Nederland 3.Duitsland 4.België
2022: 1.Duitsland 2.België 3.Nederland 4.Engeland

De dames van Jong Oranje vieren de 1-1 van Luna Fokke tegen Engeland in de strijd om het brons tijdens het EK U21 in Gent in 2022. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Blijdschap bij de dames van Jong Oranje na een doelpunt tegen Wales in de poulefase van het EK U21 in Gent in 2022. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Speelschema

DATUM/TIJD WEDSTRIJD D/H VELD
Zo 14 juli
09:45 uur Frankrijk-Turkije (Poule A) H Veld 2
10:00 uur Engeland-Oostenrijk (Poule B) D Veld 1 (Livestream)
12:00 uur Duitsland-Ierland (Poule B) D Veld 2
12:15 uur Duitsland-België (Poule A) H Veld 1 (Livestream)
17:45 uur Nederland-Engeland (Poule B) H Veld 2
18:00 uur Nederland-Spanje (Poule A) D Veld 1 (Livestream)
20:00 uur België-Frankrijk (Poule A) D Veld 2
20:15 uur Spanje-Ierland (Poule B) H Veld 1 (Livestream)
Ma 15 juli
10:00 uur België-Turkije (Poule A) H Veld 1 (Livestream)
12:15 uur Frankrijk-Duitsland (Poule A) H Veld 1 (Livestream)
17:00 uur België-Nederland (Poule A) D Veld 1 (Livestream)
19:15 uur Spanje-Frankrijk (Poule A) D Veld 1 (Livestream)
Di 16 juli
10:00 uur Ierland-Oostenrijk (Poule B) D Veld 1 (Livestream)
12:15 uur Engeland-Duitsland (Poule B) D Veld 1 (Livestream)
17:00 uur Engeland-Ierland (Poule B) H Veld 1 (Livestream)
19:15 uur Spanje-Nederland (Poule B) H Veld 1 (Livestream)
Wo 17 juli
09:45 uur Duitsland-Turkije (Poule A) H Veld 2
10:00 uur België-Frankrijk (Poule A) H Veld 1 (Livestream)
12:00 uur Duitsland-Oostenrijk (Poule B) D Veld 2
12:15 uur Ierland-Engeland (Poule B) D Veld 1 (Livestream)
17:45 uur Nederland-Ierland (Poule B) H Veld 2
18:00 uur Engeland-Spanje (Poule B) H Veld 1 (Livestream)
20:00 uur Nederland-Frankrijk (Poule A) D Veld 2
20:15 uur Spanje-België (Poule A) D Veld 1 (Livestream)
Vr 19 juli
09:45 uur 4de Poule A v 4de Poule B (Poule C) D Veld 2
10:00 uur 1ste Poule A v 2de Poule B (Halve finale) D Veld 1 (Livestream)
12:00 uur 3de Poule A v 3de Poule B (Poule C) D Veld 2
12:15 uur 1ste Poule B v 2de Poule A (Halve finale) D Veld 1 (Livestream)
16:30 uur 3de Poule A v 3de Poule B (Poule C) H Veld 2
16:45 uur 1ste Poule A v 2de Poule B (Halve finale) H Veld 1 (Livestream)
18:45 uur 4de Poule A v 4de Poule B (Poule C) H Veld 2
19:00 uur 1ste Poule B v 2de Poule A (Halve finale) H Veld 1 (Livestream)
Za 20 juli
09:30 uur 3de Poule A v 4de Poule B (Poule C) D Veld 1
09:45 uur 3de Poule B v 4de Poule A (Poule C) D Veld 2
11:45 uur Strijd om brons D Veld 1 (Livestream)
15:30 uur Strijd om brons H Veld 1 (Livestream)
15:45 uur 3de Poule A v 4de Poule B (Poule C) H Veld 2
17:45 uur Finale D Veld 1 (Livestream)
18:00 uur 3de Poule B v 4de Poule A (Poule C) H Veld 2
20:00 uur Finale H Veld 1 (Livestream)

Kaartverkoop
Wil je het toernooi van dichtbij meemaken? Dat kan. De wedstrijden zijn gratis te bezoeken. Voor het finaleweekend op 19 en 20 juli kunnen VIP-tickets worden aangeschaft via de website van de club.


Wat vind jij? Praat mee...