Mooie uitdaging om goede reeks Rotterdam MB1 te behouden

Het nieuwe seizoen bij de landelijke jeugd begint komende maand weer met de Topklasse, om te bepalen wie vanaf oktober op het hoogste jeugdniveau gaan acteren. In aanloop naar de competitiestart buurt hockey.nl bij teams die het afgelopen jaar de landelijke play-offs haalden en nu in de voorbereiding zitten. Deze keer: Rotterdam Meisjes B1.

De afgelopen twee jaar werd Rotterdam MB1 landskampioen. Ruim twee jaar geleden won de toenmalige selectie met 1-3 van Weert en een aantal maanden terug waren de Rotterdammers na shoot-outs te sterk voor Deventer. ‘Het jaar ervoor werd de groep zelfs in de C ook landskampioen’, voegt coach Lars Verboom nog toe. Hij heeft de zware last om Niels Wagemans, die twee landstitels won, op te volgen. Wagemans is vanaf dit seizoen verantwoordelijk voor de Jongens B1, voorheen nog getraind door Verboom. In samenspraak is besloten de coach om te wisselen, aangezien ze beide toe waren aan een nieuwe uitdaging. ‘Het is wel raar gelopen, maar we hadden allebei de intentie uitgesproken om een ander team te gaan coachen. Uiteindelijk kwam dit naar boven als de oplossing.’ Vorig jaar was Rotterdam JB1 nog lang in de race voor de play-offs, maar eindigde op de vierde plek in poule II.

Rotterdam MB1 viert feest na de gewonnen landstitel van afgelopen seizoen. Bron: Bart Scheulderman

De grootste uitdaging ligt dus zeker bij Verboom, die met een nagenoeg nieuw team op jacht gaat naar een mogelijke derde landstitel op een rij. In de afgelopen weken kon hij kennis maken met zijn nieuwe ploeg, waarvan zes speelsters vorig seizoen in het Wagener Stadion landskampioen werden. Een daarvan is Pieke Roos, die nog als reservekeepster de grote heldin was bij de landelijke finale tegen Deventer. Zij mocht opdraven voor de shoot-outs en wist er meerdere tegen te houden, met de landstitel als gevolg. Voor de rest werd het team aangevuld met spelers van de C1 en de B2 van de Rotterdamse club.

Het is een ander team met een andere dynamiek, maar zeker geen minder team volgens de nieuwe coach. Verboom realiseert zich wel dat, ondanks de grotendeels nieuwe selectie, de verwachtingen hoog zullen zijn. ‘De buitenwacht verwacht dat we wat gaan presteren, maar binnen de club zien we dat anders’, legt hij uit. ‘Natuurlijk hebben we ambities en doelen, maar met dit nieuwe team moeten we simpelweg eerst de landelijke competitie halen. Daarna zien we wel hoe ver we komen.’

Inmiddels kan hij de krachten van het team ook beter inschatten: ‘Het is een groep met veel goeie dribbelaars’, constateert hij. ‘Het liefst spelen zij graag aanvallend combinatiehockey. Het mentale aspect is een groot verbeterpunt, in de zin van vechten voor elkaar. Het groepsgevoel kan beter, maar daar hebben we in de afgelopen weken aangewerkt.’ Een teamweekend in Bergen op Zoom en een oefentoernooi in Breda waren daar onderdeel van, in de hoop de spelers voor het begin van de competitie te smeden tot een hechte groep. Een groep die streeft naar het beste resultaat, maar het liefst niet vergeleken wil worden met de vorige succesvolle generatie jonge hockeyers. Eerst afrekenen met Cartouche, Klein Zwitserland en Victoria in de voorcompetitie, pas dan kijkt het team van Lars Verboom verder.


Wat vind jij? Praat mee...