Sterk debuterend Zwart-Wit JB1 verrast koploper SCHC JB1

Het is het allereerste team in de geschiedenis van de Bredase club Zwart-Wit dat de landelijke jeugdcompetitie heeft gehaald: jongens B1 van dit seizoen. En de mannen doen het niet onverdienstelijk. Vandaag werd koploper SCHC verrast door de veerkracht en vechtlust van de ploeg: een 3-0 achterstand werd na rust omgezet in 3-4 winst voor de Bredanaars.

Het begon zo goed voor koploper in poule 2 SCHC. In de eerste helft kwam de ploeg drie keer tot scoren. Dolph Boas was trefzeker uit een strafcorner, en Maarten Balk schreef 2 doelpunten op zijn naam, onder andere een mooie tip-in. Assistent-coach van SCHC Paul-Robert Lankhout: ‘Ik denk dat je jongens dachten dat ze er al waren.’

Zwart-Wit sterk in tweede helft

Maar toen de tweede helft. Zwart-Wit speelde feller en versierde net na rust twee strafcorners, die goed werden gepakt door de keeper en daarna de lijnstop. Maar een goal hing in de lucht. Uit de kluts na een strafcorner wist Max Pastoor te scoren. Het spel golfde snel op en neer, maar SCHC had weinig kans om er nog uit te komen. Met nog 10 minuten op de klok scoorde dezelfde Max Pastoor de 3-2 voor Zwart-Wit uit een strafcorner. De laatste paar minuten van de wedstrijd waren enorm spannend. 6 minuten voor het eindsignaal viel de gelijkmaker, een veldgoal van de stick van Teun Gons. In de laatste minuut kreeg Zwart-Wit nog een strafcorner, die Max Pastoor er knap in sleepte. De goal bezorgde hem een hattrick en het team de 3 punten.

Provincieclubje op landelijk niveau

‘Als provincieclubje op landelijk niveau van de koploper winnen, dat is toch het mooiste wat er is?’, glundert coach Guus Philippart na de wedstrijd. Met een paar spelers van Heren 1 is hij een tijd geleden begonnen om het jongensteam op te bouwen, en met succes. De ploeg haalde, na vorig jaar nét niet, nu wel de landelijke competitie. ‘Onze doelstelling is dat we van iedereen proberen te winnen. De eerste helft was vandaag niet goed, maar in de tweede helft hebben we vechtlust getoond. Soms moeten we het ook wel een beetje hebben van knokken.’ Zwart-Wit stijgt door de winst naar de vijfde plek op de ranglijst en gaat met een goed gevoel de winterstop in.

Koppositie nu voor Victoria JB1

Maar ook Lankhout is niet ontevreden. ‘Vandaag was het niet goed en was Zwart-Wit uiteindelijk beter. Maar je moet ook leren verliezen. Dit was onze eerste wedstrijd dit seizoen die we hebben verloren en dat hadden we vooraf niet durven dromen. Dat we landelijk haalden was al een feest en ik ben blij dat we het nu in de competitie zo goed doen.’ Ondanks dat gaf SCHC in de laatste wedstrijd voor de winterstop wel de koppositie uit handen: die is nu voor Victoria JB1.