Amsterdam en Den Bosch knokken om recordtitel

Vanavond om 20.30 uur werken de vrouwen van Amsterdam en Den Bosch in het Wagener Stadion hun eerste finalewedstrijd in de play-offs om het landskampioenschap af. Inzet van de tweestrijd is de eretitel recordkampioen van Nederland, aangezien beide teams elk al negentien keer kampioen werden. Acht feiten over de kraker tussen beide grootmachten.

Wie wordt recordkampioen?

Amsterdam (twee) en Den Bosch (negentien) verdeelden sinds het seizoen 1998-1999 onderling alle 21 titels in de Dames Hoofdklasse. Zowel Amsterdam als Den Bosch proberen voor de twintigste keer kampioen te worden bij de dames: met negentien landstitels delen de ploegen momenteel het all-time record.

Vertrouwd affiche

Den Bosch en Amsterdam stonden al dertien keer tegenover elkaar in de finale van de play-offs. Daarmee is deze confrontatie veruit het meest voorkomende finale-affiche. Den Bosch en Laren stonden vier keer tegenover elkaar in de eindstrijd. Amsterdam won maar twee van haar dertien finales met Den Bosch (in 2009 en 2013).

Status als koploper

Den Bosch begon vorige week voor de vijftiende keer als lijstaanvoerder van de reguliere competitie aan de play-offs. Van de veertien vorige keren pakte de ploeg liefst twaalf keer de titel. Alleen in 2009 en 2013 lukte dat niet, ten koste van Amsterdam.

Amsterdam lang ongeslagen

Amsterdam is al 214 dagen ongeslagen in de Livera Hoofdklasse Dames. De ploeg van trainer Rick Mathijssen verloor op 21 oktober 2018 voor het laatst (0-1 tegen Kampong). Amsterdam eindigde de reguliere competitie als tweede. In de 26 voorgaande edities van de play-offs werd de nummer twee negen keer landskampioen. Amsterdam flikte dat zelf in 2008-2009.

Den Bosch heerst

Den Bosch won elk van haar laatste negen playoff-duels met Amsterdam sinds een 2-1 nederlaag in Amstelveen tijdens het eerste duel van de halve finales in 2014. Ellen Hoog nam op die dag beide Amsterdamse doelpunten voor haar rekening. In totaal overleefde de Bossche ploeg vijftien van de zeventien playoff-onderonsjes tegen Amsterdam: het werd vier keer winnaar van de halve finales en elf keer winnaar in de finale.

Record lonkt voor Welten

Lidewij Welten kan dit seizoen haar twaalfde landstitel veroveren bij Den Bosch. Daarmee zou ze het nationale record van voormalig clubgenoot Maartje Goderie evenaren. Welten scoorde tot nu toe dertien keer in de historie van de play-offs, meer dan iedere andere huidige speelster van de club.

Fraaie reeks Van Male

Amsterdam won elk van haar laatste 25 Hoofdklasse-duels (regulier én play-offs) waarin Kitty van Male scoorde. De laatste keer dat dat níet gebeurde, was op 26 oktober 2014. Op die dag verloor de Amsterdamse ploeg op eigen veld met 1-4 van Den Bosch. Van Male neemt na de play-offs afscheid van het tophockey.

Matla in topvorm

Frédérique Matla is dé speelster in vorm in de Bossche ploeg. De spits was dit seizoen in de Hoofdklasse, EHCC en play-offs al goed voor 26 doelpunten, een verdubbeling van haar productie uit het vorige seizoen. Matla scoorde 23 keer in haar laatste 21 officiële duels bij Den Bosch. Ook bijzonder: Den Bosch won 66 van de 68 wedstrijden waarin Matla doel trof, tegen twee gelijke spelen.


1 Reactie

  1. rosa1991

    @redactie volgens mij moet er of een zin voor deze frase of er mist een zinsdeel. "Amsterdam flikte dat zelf in 2008-2009"


Wat vind jij? Praat mee...