hdm hoopt op overleg vrouwencompetitie: ‘Dit is voor niemand leuk’

Al jarenlang heeft hdm de ambitie zich grotendeels met zelf opgeleide speelsters serieus te mengen in de strijd om de play-offs in de Livera Hoofdklasse Dames. Maar door het vertrek van drie sterkhouders naar de top van Nederland moet de club uit Den Haag komend seizoen weer opnieuw gaan bouwen. ‘Dit is slecht voor de competitie’, zegt Mariette Verstappen, coördinator Tophockey Dames van hdm. Ze pleit voor een overleg tussen de clubs en de bond.

De druiven zijn zuur aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan, al jarenlang een kweekvijver van hockeytalent. Viervoudig international Hester van der Veld (22) en Fay van der Elst (22) vertrekken naar Amsterdam, Mascha Sterk (22) naar SCHC. Van het beleid om jonge talenten de kans te geven zich te ontwikkelen tot belangrijke pionnen, is het hdm de afgelopen jaren door dit soort transfers nog niet gelukt de vruchten te plukken.

‘Het verbaast me eerlijk gezegd dat er bij Amsterdam en SCHC kennelijk vanuit de eigen opleiding onvoldoende aanwas is om het gat op te vullen dat de speelsters die bij hen stoppen achterlaten – en dat ze daarom bij meiden van ons uitkomen’, zegt Verstappen. ‘Maar dat overkomt ons natuurlijk vaker. Daarvan raken we niet van slag. Het is de keerzijde van het feit dat wij goed zijn in opleiden. Bovendien gun ik die meiden een stap hogerop. Voor ons is het alleen jammer dat ze alle drie in hetzelfde seizoen weggaan.’

Fay van der Elst maakt de overstap van hdm naar Amsterdam. Foto: Amsterdam

hdm pleit voor een overleg met de hoofdklasseclubs en de hockeybond

Afgelopen jaar raakte hdm Pien Dicke al kwijt aan SCHC, waar de aanvalster uitgroeide tot international. De versmalling van de top bovenin is een ontwikkeling die Verstappen zorgen baart. Den Bosch heeft met het aantrekken van Nunnink concurrent Oranje-Rood flink verzwakt en bovendien verkast Freeke Moes van Oranje-Rood naar Amsterdam.

‘Het gat tussen de top drie en de rest van de competitie neemt alleen maar toe. Voor niemand is het leuk dat de topclubs misschien vier mooie wedstrijden per jaar spelen. Hopelijk kunnen in de toekomst meer clubs zich in de strijd om de play-offs mengen. Oranje-Rood was er de afgelopen jaren mee bezig, maar voor hen wordt het nu ook moeilijk’, zegt Verstappen.

‘Het feit dat wij nu drie belangrijke speelsters aan de topclubs kwijtraken, vind ik voor de competitie geen goede ontwikkeling. Ik heb al met Amsterdam besproken dat ik van mening ben dat we het daar met z’n allen over moeten hebben. Ik heb er wel bepaalde ideeën over hoe je de competitie spannender kunt maken. Welke zeg ik nog niet. Dat bewaar ik voor een overleg met de clubs en de hockeybond, want dat overleg moet er nu echt komen.’

Ook Hester van der Veld maakt de overstap naar Amsterdam. Foto: Amsterdam

Afscheid Hester van der Veld is extra pijnlijk

Met name het vertrek van Hester van der Veld doet pijn in Den Haag. Met het oog op de lange termijn nam zij afgelopen seizoen de aanvoerdersband van Pien van Nes (29) over, die gezien haar leeftijd natuurlijk op den duur zal stoppen met tophockey. De benoeming van Van der Veld was bedoeld om de speelster in haar rol te laten groeien en haar te verleiden tot een langer verblijf bij hdm. Afgelopen seizoen zei coach Ivar Knotsche daarover: ‘Wij moeten met hdm ervoor zorgen dat ons plan met Hester beter is dan dat van welke andere club ook. Heeft een andere club een beter plan, dan breng ik haar zelf weg. Even goede vrienden. Maar dat is niet zo. Dat weet ik zeker. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat Hester blijft. Laat die andere clubs maar bellen.’

Die langetermijnplanning van hdm met Van der Veld is nu dus mislukt. Verstappen: ‘Dat klopt, maar we hielden er natuurlijk wel rekening mee dat Hester toch zou vertrekken. We hebben geprobeerd haar te behouden, maar dat is niet gelukt. Onze ambitie blijft hetzelfde. Ieder jaar slagen we erin veel jeugdspeelsters aan de nationale jeugdselectie af te leveren. Komend jaar stromen ook weer een aantal meiden uit de A door en staan in Dames 1 ongetwijfeld ook weer nieuwe speelsters op. Onze ambitie blijft dus om richting de top vier te gaan.’

hdm eindige dit seizoen nét boven Laren en Bloemendaal

Kijkend naar de ranglijst wordt meedoen om de play-offs een zware klus. Afgelopen seizoen, door het coronavirus abrupt beëindigd, sloot hdm de competitie na zeventien wedstrijden af met een achterstand van dertien punten op nummer vier Oranje-Rood. In plaats van omhoog moest de ploeg van Knotschke na de winterstop vooral omlaag kijken, want het gat met nummer negen Laren en nummer tien Bloemendaal slonk tot respectievelijk één en twee punten. Tel daar het vertrek van de drie sterkhouders bij op en de kans lijkt klein dat hdm volgend seizoen meedoet om de play-offs.

Verstappen: ‘Het afgelopen jaar zijn we ingegaan met een nieuwe technische staf. We wisten dat we moesten opbouwen. In de eerste seizoenshelft hebben we op bepaalde momenten goed gespeeld, maar zag je dat niet altijd terug in de uitslag. Het is jammer dat we de tweede seizoenshelft niet de tijd hebben gehad om het spel om te zetten in punten. Ik heb er vertrouwen in dat we dat volgend seizoen wel gaan doen. Ondanks het vertrek van deze drie speelsters, schat ik in dat het niveau van de ploegen in de middenmoot dicht bij elkaar blijft liggen. Zorgen maak ik me wat dat betreft dus niet.’


35 Reacties

  1. Hockeyfanaat

    HDM heeft wel erg veel boter op het hoofd. De "eigen" opleiding bestaat al jaren uit speelsters die uit de jeugd van andere clubs komen. Het zou mij niets verbazen als alle speelsters die nu weggaan niet bij hdm begonnen zijn met hockeyen. Het feit is dat hdm dus onvoldoende in staat is om een tophockey cultuur te creëren om de speelsters de volgende stap in het Ned XI te laten maken. Ipv andere clubs de schuld te geven zouden ze daar naar moeten kijken. In de jeugd hoor je ze niet als clubs als Noordwijk, Ring Pass, Alecto klagen dat ze hun talenten kwijt raken omdat HDM ze een plek in het zuidhollands of Ned jeugd beloofd (omdat alle coaches vam hdm daar zitten). Als je spelers met ambitie haalt dan moet je niet raar staan te kijken als ze vervolgens weggaan omdat de club hun niet verder kan helpen met het bereiken van hun doel.

  2. charliejanssen

    Met deze drie speelsters stond HDM slechts 2 punten boven een play out plek. Als die dames merken dat er geen goede speelsters worden aangetrokken, dan is het een logisch dat zij niet om degradatie willen spelen en kiezen voor de top... HDM had ze lekker moeten maken door een paar gevestigde namen in de hoofdklasse te paaien.

  3. misha-van-oostveen

    Het gaat hier over meer dan het probleem dat er bij HDM wordt geschetst. De opleiding van veel talenten gebeurt niet meer bij de grote clubs maar door de kleinere. Vanaf de B leeftijd wordt de stap gezet naar DB, Kampong, SCHC enz. Is slecht voor het hockey maar het is gewoon de realiteit. Met het wegvallen van de districten in A en B ( gewoon bezuinigingen) gaan talenten nog eerder weg.

    1. solo

      De huidige opzet in de B is een goede stap in de richting. Hierdoor kunnen spelers en speelsters makkelijker bij hun eigen club top hockey spelen. Kijk naar Noordwijk MB1 en HOCO MB1. Zoiets zouden ze ook in de A moeten doen. Misschien bij de jongens een iets aangepaste vorm ivm de hoeveelheid.

  4. gaston-orozco

    Oplossing is eenvoudig. Professionaliseren. Er is geen reden waarom tophockey gekoppeld moet worden aan amateurclubs (behalve om historische redenen - wat helemaal geen goede reden is). Dit is meer een probleem voor de dames, maar zelfs de mannen hebben er baat bij. Anders is dit voor HK gewoon.

  5. robboomsma

    Ik vind het niet gek, als in dat spelers/speelsters naar een andere club gaan, je wilt toch door groeien. En als het dan zo is dat je voor je groei beter verder kan gaan.

  6. gaston-orozco

    Ik was ook bedroefd door het vertrek van Dicke vorig jaar naar SCHC. Maar ik had duidelijk ongelijk omdat ze in slechts één jaar tijd van anoniem talent naar de Olympische ploeg is gegaan. Er is dus waarschijnlijk iets mis met Hdm.

  7. hockeyliefhebber12

    “Het verbaast me eerlijk gezegd dat er bij Amsterdam en SCHC kennelijk vanuit de eigen opleiding onvoldoende aanwas is om het gat op te vullen dat de speelsters die bij hen stoppen achterlaten – en dat ze daarom bij meiden van ons uitkomen” Ik vind dat deze opmerking ook niet helemaal op gaat. Als je kijkt bij bijvoorbeeld Amsterdam zit er veel jonge ‘eigen’ jeugd in de selectie (De Baat, Benninga, De Haan, Haarman, Kalse, Albers).

    1. AvA

      5 meiden inderdaad in ca 4 jaar. En veel daarvan spelen bedroevend weinig. De opleiding bij Adam is niet goed genoeg, kijk maar naar het aantal prijzen vd jeugd de afgelopen jaren. Ze hebben geen goede staf cq trainers meer.

  8. knap

    Deze mevrouw van HDM mist elke vorm van reflectie. Ze doet voorkomen alsof HDM een goede jeugdopleiding heeft staan. Lekker makkelijk. Veel jeugdspelers die kunnen hockeyen worden benaderd door HDM. De regio heeft daar veel last van. HDM staat er wat dat betreft niet goed op bij andere verenigingen. Vervolgens worden deze jeugdspelers naar de vertegenwoordigende elftallen geduwd. En laten nou deze zelfde spelers weer weggaan / weggetrokken worden bij HDM als ze ouder zijn. Tenenkrommend dat je dan gaat zeuren en wijzen. Waar deze Dame ook aan voorbij gaat is dat het voor een jeugdspeler uit de A1 veel moeilijker is om aan te klampen bij een top 3 Dames ploeg vol met internationals, dan bij HDM die altijd in het rechter rijtje draait. Daarnaast stroomt er wel degelijk jeugd door van Amsterdam en SCHC naar hun Dames 1 teams. Het zijn er inderdaad niet 7 of 8. Verder draaien de A1 teams van SCHC, Amsterdam en Den Bosch al jaren goed mee in de landelijke competities. Als je dus met een plan komt, maak dan ook even een plan voor de verenigingen waar alle talenten door HDM (maar ook Rotterdam) worden weggehaald.

  9. jvolcano

    Laten we de zaken scheiden. HDM is realistisch genoeg om in te zien dat ze speelsters niet kunnen tegenhouden. Tegelijkertijd zoekt Verstappen de dialoog met andere clubs omdat de competitie op deze manier devalueert, een verstandige zet wat mij betreft. Zonder de nummers 5 t/m 12 is er geen hoofdklasse en al is het inherent aan topsport op de best te willen zijn, op deze manier eet de hoofdklasse zichzelf op. Een voordeel bij een nadeel: hier ligt een geweldige kans voor met name de HHCV om het imago van held op sokken te upgraden naar een apparaat wat leiderschap toont en een visie heeft om de hoofdklasse competitief en financieel gezond te houden.

  10. lenny-baker

    Kampong, Rotterdam, HDM ea hebben een goed scoutingssysteem en bieden daarnaast nog een prima jeugdopleiding aan. Die prima jeugdopleiding is wsc niet eens beter dan die bij een heleboel andere clubs. Door het jarenlang bovenin meedoen van de jeugdteams zijn ze ook nog eens aantrekkelijk om daar te komen spelen.

  11. edwin-smolders

    Spelers/speelsters worden uiteindelijk beter door met de besten tegen de besten te spelen.

  12. roghuis

    Hester van der Veld van der Veld komt van Forescate, Fay van der Elst van HGC en Mascha Sterk van Craeyenhout. Allemaal gehaald door hun toenmalige Zuid Hollands en Nederlandse jeugd coaches. Intussen is HDM ook al maanden aan het praten met speelsters van HGC en HCKZ. Dan begrijp ik eigenlijk het verhaal van Mariette Verstappen niet. De pot verwijt de ketel. Wellicht is het beter om de problemen intern te zoeken. Hoe komt het dat er zo weinig “eigen kweek”, en dan bedoel ik echt eigen kweek, bij HDM de kans krijgt? Waarom wordt er zoveel van buiten gehaald? Kunnen we misschien niet beter zelf gaan opleiden in plaats van ons te richten op kinderen van buiten? Zijn we überhaupt wel aan het opleiden en staat het de speler centraal of gaat het meer om het strelen ego van de “topsportcommissie”.

    1. jochenvanwestendorp

      In dat opzicht, kijk naar de mannen; Koen Bijen bij HDM te licht bevonden om vervolgens te knallen bij KZ. Maakt nu mooie overstap naar Den Bosch. Ik begrijp best dat Koen de ambitie heeft om NL te spelen en DB is momenteel absoluut een top 4 club. Elke sporter wil het hoogst haalbare spelen. De illusie dat je ze vast kan houden is absuurd. Tenzij je de spelers kan overtuigen met een goed plan.

  13. sven-v

    Wat ik persoonlijk nogal jammer vindt aan de HK dames is dat het zo verschrikkelijk voorspelbaar is. Het is een soort bankras model maar dan uitgesmeerd over 3 clubs. Er is een maar; ik denk dat dit niet los gezien kan worden van de kracht van ons NL elftal. Elk nadeel heeft z'n voordeel zeg maar.

  14. stekel

    ergo: zo lang de knhb geen regels opstelt blijft dit onveranderd.

  15. lenny-baker

    Het zou mooi zijn als dit wordt voorkomen. @stekel, Welke regels denk je dat daarbij zouden kunnen helpen?

    1. stekel

      Mss en passend ih tijdperk van economische malaise.. moeten clubs idd een vergoeding gaan betalen bij transfer. Alle clubs. Begint bij de KNHB die er eens aan wat gaat doen. Maar ja.. of en wanneer zij onderkennen dat ze een rol hebben en er wat mee gaan doen....

  16. Hockeyfanaat

    @jvanwestendorp, ik hoor KZ ook niet klagen, die weten blijkbaar dat ze op dit moment dit soort spelers met die ambitie niet kunnen behouden om naar de top 4 te gaan. Koen was overigens wel eigen jeugd van hdm hetgeen mijn eerdere opmerking over import vs eigen jeugd bevestigd.

  17. Mark Bouwman

    Als ik dit lees: oud nieuws, nog steeds botsen amateurisme en topsport. Wederom alle redenen om de HK te evalueren, een aparte status te geven binnen het gehele hockeybolwerk, met een eigen spelers-, competitie-, financierings-, en betalingensmodel. Daarnaast zou ik willen pleiten voor een talentencompetie door de leeftijd van de landelijke jeugd competitie geleidelijk te verhogen van 18 naar 21 jaar. Simpel omdat zeker bij mannen de (fysieke) overstap A1 naar HK (bijna) niet te doen is, een paar supertalenten daargelaten. Ik zou zeggen HHcv, er ligt een mooie taak na de afgelopen 40 jaar HK "old school".

    1. stekel

      Helemaal eens. En dan graag in volledige transparantie een voorstel uitbrengen naar de KNHB en dat voorstel publiceren.. zodat er geen twijfel is wat er is voorgesteld en dan zien wat de knhb er mee gaat doen.

  18. fantophockey

    Wie weet is een opleidingsvergoeding zoals bij het voetbal geldt ook een oplossing voor hockey. Als (top)clubs telkens aankloppen bij clubs waar wel goed wordt opgeleid dan hebben de opleidingsclubs tenminste een vergoeding om verder mee te bouwen of geeft het die (top)clubs juist de stimulans om de jeugdopleiding, met dat niet uitgegeven geld , juist beter te gaan organiseren.

    1. mark-j

      Er is geen geld meer. Tilburg bv heeft niet eens geld om trainers etc te betalen ..... Iets met Corona !

  19. HCMenzino

    Helemaal eens met Fantophockdy ... Veel clubs leiden op voor niks..... In het verleden waren Push en Nijmegen goede voorbeelden. Erg goede jeugdopleidingen en uiteindelijke waaiden al hun talenten uit naar topclubs . Mep heeft volgens mij zo ook eens een goeie lichting verloren aan Bloemendaal en Oranje Rood (Schuurman, Galema en Bovendeert) eeuwig zonde...

  20. de-braam

    Met verbazing lees ik al die reacties. Wat is toch makkelijk op een ander af te geven , kritisch zijn prima maar alleen maar afkraken brengt de hele hoofdklasse in zijn geheel niet verder. Ja, hdm doet zeker niet alles goed maar doen dat de topclubs wel door spelers eerst dan te halen als ze “ rijp” zijn in de hoofdklasse en tot die tijd lekker met de toppers te spelen om natuurlijk kampioen te worden. En de speelsters zelf, zij krijgen de kans om in dames 1 te spelen bij de clubs achter de nummer 1-4 in de hoofdklasse en zoeken dan ook de topclubs op in plaats van te blijven en mee te zorgen dat teams verder komen en de hoofdklasse in zin geheel aantrekkelijk wordt. Als voorbeeld Pien Dicke ( ik gun haar al het succes) die in haar laatste jaar bij hdm meer geblesseerd was dan speelde, alle kansen kreeg maar toch ging en dan opeens wel haar klasse kan laten zien, die bij hdm niet te zien was. En de 4 topclubs kunnen ook alleen kampioen worden omdat daaronder andere teams bestaan. Ik hoop dat de hoofdklasse er totaal beter wordt.

  21. mark-j

    HDM moet niet piepen...... Mijn collega haar kinderen hockeyen bij een kleine club . Paar jaar geleden werd een zeer goed D1 meisjes team leeggeroofd door de grotere clubs uit de omgeving en Amsterdamse Bos .....Nogmaals meisjes D1.... Dezelfde clubs piepen dan weer als de oudere meiden naar de top gaan. Hypocrieten ten top..... HDM speelt dit spel ook....

    1. slbal

      AMVJ MD1 in zelfde klasse als Amsterdam MD1, staat vaak zelfs hoger dan Amsterdam. En ja hoor, speelsters van AMVJ die goed zijn worden gouden bergen beloofd

    2. knap

      Bij de D jeugd zegt de stand vrij weinig. Twee fysiek sterke meiden in je team en je wint alles.

  22. kasparstevens

    Stel dat de bondscoach (mn dames) tijdens de 3 niet-olympische jaren maximaal 3/4/5 speelsters per club selecteert (excl de keepers). Waar gaan de talenten dan spelen?

  23. lenny-baker

    Eens met bouwman. HK moet op een andere manier. Maar hoe? Uiteindelijk moeten de clubs het ook willen. Een aantal jaar geleden is er een uitgebreid onderzoek gedaan door een extern bureau, ingehuurd door HHcv samen met KNHB. Er kwamen diverse voorstellen die uiteindelijk allemaal gesneuveld zijn doordat er of clubs buiten de hoofdklasse dreigden te vallen of er minder wedstrijden dus minder baromzet voor de clubs was of de belasting voor de spelers te groot werd. Een extra leeftijdscategorie na de A zou een goede aanvulling zijn. Het is er eigenlijk al in de vorm voor jong senioren, maar dat zijn niet de hoogste niveaus. Iets om het 'roven' door de grote clubs tegen te gaan, is een goed idee. Maar of een opleidingsvergoeding daarin iets gaat betekenen? Wat voor bedragen staan in verhouding met wat er is geïnvesteerd? Die vergoedingen zullen niet in verhouding staan met die van het voetbal, dus wordt dat dan afschrikwekkend? En wanneer ga je dat betalen? Er is vrij verkeer voor iedereen. Iemand met ambitie ligt niet vast en mag zelf gaan, iemand die gaat studeren zal ook gaan. Ben wel benieuwd hoe men dat ziet.

    1. fantophockey

      Opleidingsvergoedingen ? Daar zijn heel duidelijk regels voor , zowel nationaal als internationaal. En houd je je daar niet aan dan wordt je als straf bijvoorbeeld een jaar uitgesloten van competitie of krijgt een zware boete. En daarom houden clubs zich daar wel aan. Zo kan het hockey weer eens wat leren van voetbal....meestal is het andersom. Opleidingsvergoedingen zijn een vaste regel voor de leeftijd vanaf 12 jaar.

  24. lenny-baker

    Okay. En wat zijn die regels en vooral welke bedragen hangen eraan vast?

  25. DK65

    Inderdaad eten en gegeten worden. HDM haalt binnen het district alles naar zich toe, alleen al 5 speelsters van ringpass in het team van afgelopen jaar en nog heel veel meer wat ik niet weet. Overigens mooi voor die speelsters hoor maar dan moet je niet zielig doen als speelsters een volgende stap maken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit pijn doet en zuur is maar zo werkt het nu eenmaal. Het zou fair zijn als clubs iets terug kregen voor het opleiden maar zoveel geld gaat er niet om in het hockey. Maar als dit wel zou zijn zou HDM een deel dus weer door moeten storten....


Wat vind jij? Praat mee...