HK (D): Van Maasakker nadert mijlpaal, Den Bosch niet te kloppen

De Livera Hoofdklasse Dames staat voor een dubbele speelronde dit weekend. Amsterdam en Den Bosch zijn bezig aan ijzersterke reeksen, terwijl HGC tegen Victoria eindelijk een einde hoopt te maken aan haar recordreeks van 23 nederlagen op rij. Hieronder lees je de belangrijkste stats voor de wedstrijden van donderdag en vrijdag.

Kampong – Oranje-Rood

Kampong, dat donderdagavond al in actie komt, staat zeven punten achter op Oranje-Rood en de play-off-rangschikkingen. Sinds 2003/2004 (invoering play-outs) bereikte Kampong dertien keer de ‘veilige plaatsen’ vijf tot en met negen, vaker dan ieder ander team.

De heenwedstrijd werd op 20 oktober 2019 een 1-2 zege voor Kampong. Het was voor het eerst in zeven ontmoetingen dat Kampong een nederlaag voorkwam tegen fusieclub Oranje-Rood.

Kampong speelde deze eeuw in de reguliere competitie drie keer een Hoofdklasse-wedstrijd op een donderdag en won die allemaal. De laatste keer dat Kampong op een donderdag niet won was op 30 april 1992 (2-2 tegen MOP).

Overige stats
1
Oranje-Rood verloor slechts één van haar laatste acht Hoofdklasse-wedstrijden, een 2-1 nederlaag bij Den Bosch op 10 november vorig jaar.

6 Kampong maakte zes van haar laatste acht Hoofdklasse-doelpunten uit strafcorners, na van haar eerste 26 doelpunten dit seizoen er slechts acht uit een cornersituatie te hebben gemaakt.

Scheidsrechters Merijn Goezinne en Piet Hein Kraaijeveld

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

 

Bloemendaal – Den Bosch

Den Bosch won elk van haar laatste achttien Hoofdklasse-ontmoetingen met Bloemendaal en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 99-10.

Op 24 november 1996 voorkwam Bloemendaal in de Dames Hoofdklasse voor het laatst een nederlaag tegen Den Bosch. Het werd toen 2-1 op ’t Kopje en Marcia de Goede maakte beide doelpunten voor de thuisploeg.

Den Bosch is ongeslagen in haar laatste 22 Hoofdklasse-duels in de reguliere competitie, het equivalent van een geheel regulier seizoen, sinds een 2-1 nederlaag bij Amsterdam op 17 maart van vorig jaar.

Overige stats
15
Den Bosch maakte in haar laatste twee uitwedstrijden liefst vijftien doelpunten. Den Bosch kan de eerste ploeg in de Dames Hoofdklasse worden die in drie uitwedstrijden op rij ten minste zeven keer scoort.

7 Die zeven goals maakte Frédérique Matla in haar vorige optreden in de Hoofdklasse, een 0-8 zege bij Pinoké op 8 december vorig jaar, helemaal zelf. Zij miste de hervatting door een blessure.

18 Matla had achttien doelpunten gemaakt van speelronde 9 tot en met 14, voordat zij de vorige wedstrijd van haar team wegens een blessure aan zich voorbij moest laten gaan.

7 Den Bosch won haar laatste zeven Hoofdklasse-wedstrijden en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 30-5.

1 Bloemendaal won slechts één van haar laatste twaalf competitieduels, een 1-0 thuiszege op hekkensluiter HGC op 8 december 2019.

Scheidsrechters Jannick Breunis en Job Baan

 • Wie wint?

  Bloemendaal – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

 

Laren – Amsterdam

Laren won in de reguliere competitie geen van haar laatste twaalf ontmoetingen met de regerend landskampioen sinds een 2-1 thuiszege op Den Bosch op 26 september 2014.

Amsterdam won elk van haar laatste vijf Hoofdklasse-ontmoetingen met Laren. Slechts één keer boekte Amsterdam een langere winstreeks tegen deze tegenstander (negen van 1985 tot en met 1992).

In de laatste zeven confrontaties in de reguliere competitie waren de doelcijfers 20-4 in het voordeel van Amsterdam.

Overige stats
1
Amsterdam verloor slechts één van haar laatste 27 Hoofdklasse-wedstrijden in de reguliere competitie, een 2-1 verlies bij Oranje-Rood op 29 september van vorig jaar.

8 Laren leed dit seizoen al acht nederlagen, even veel als in het gehele voorgaande seizoen. De laatste keer dat de Gooise formatie er meer verloor in een seizoen was 2007/2008 (negen).

10 Charlotte Vega (tien) en Eva de Goede (tien) zijn de topschutters van Amsterdam in dit Hoofdklasse-seizoen. Vorig seizoen eindigden zij respectievelijk op elf en vijftien goals.

11 Eva de Goede, die vorige week de hervatting nog aan zich voorbij moest laten gaan, maakte in de reguliere competitie al elf doelpunten tegen Laren. Daarmee is het – samen met haar oude club Kampong – haar favoriete tegenstander in de Hoofdklasse.

Scheidsrechters Lisette Baljon en Sarah Wilson (Sch)

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – Hurley

Pinoké won dit seizoen alle zeven duels met teams die de Steekneuzen momenteel onder zich hebben op de ranglijst. De Steekneuzen verloren alle acht confrontaties met de momenteel hoger geklasseerden. Daartoe hoort ook Hurley.

Pinoké won slechts twee van haar laatste vijftien Hoofdklasse-ontmoetingen met Hurley. Het gaat om de beide confrontaties van vorig seizoen (2-0 bij Pinoké, 2-3 bij Hurley).

De heenwedstrijd op 20 oktober werd met 4-1 door Hurley. De bezoekers kwamen via Sian Keil nog wel op voorsprong, maar daarna stelde Hurley door treffers van Roos Drost, Fleur Loomans, Elke Boers en Lieke van Wijk orde op zaken.

Overige stats
6
Hurley bleef ongeslagen in de laatste zes wedstrijden in de Hoofdklasse en verzamelde veertien punten in deze duels. De langste ongeslagen reeks voor Hurley is zeven en werd vorig jaar (mei-oktober 2019) gevestigd.

7 Met zeven overwinningen dit seizoen in de Hoofdklasse heeft Pinoké het eindtotaal van vorig seizoen al geëvenaard. Het clubrecord in een seizoen in de Dames Hoofdklasse is negen in het seizoen 2006/2007.

Scheidsrechters Joep Everaers en Stefan Her

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

 

Victoria – HGC

Victoria pakte haar enige overwinning van dit seizoen in de uitwedstrijd bij HGC op 20 oktober. Het werd 0-2 voor de bezoekers dankzij goals van Roos Heimel en Danielle Jordan.

Victoria won geen van haar laatste 21 thuisduels in de Hoofdklasse sinds een 1-0 zege op Push op 26 maart 2006. Voor de Kralingers scoorde Marie-Catherine van Ierland.

HGC verloor haar laatste acht Hoofdklasse-wedstrijden met de gecombineerde doelcijfers 41-3.

Overige stats
23
HGC verloor haar laatste 23 Hoofdklasse-duels. Dit is nu de langste reeks nederlagen in de Hoofdklasse-historie.

9 HGC wacht al negen jaar op een overwinning in de Hoofdklasse. Op 6 maart 2011 won de club voor het laatst, thuis met 2-1 van Hurley.

2 Isis van Loon (twee doelpunten) is de enige speelster van HGC die dit Hoofdklasse-seizoen meer dan één goal maakte.

Scheidsrechters Steven Bakker en Wouter Smits

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Victoria – HGC (D)  Ophalen van gegevens

 

hdm – SCHC

Hdm won slechts één van haar laatste achttien Hoofdklasse-ontmoetingen met SCHC. Dat was een 1-3 uitzege op 10 september 2017.

Pien Dicke neemt het op tegen haar oude club. In haar eerste seizoen bij Stichtsche maakte Dicke al meer competitietreffers (elf) dan in haar voorgaande vier seizoenen bij hdm samen (negen).

hdm won geen van haar laatste acht thuisduels met SCHC, sinds een 2-1 zege op 21 november 2010. In die wedstrijd scoorden Maike Stöckel (later SCHC’er) en Male Aguilar voor de thuisploeg.

SCHC beschikt over de nummers twee (Yibbi Jansen), drie (Pien Dicke) en vier (Ginella Zerbo) van de topscorerslijst in de Dames Hoofdklasse.

Overige stats
29
Caia van Maasakker maakte in de reguliere competitie al 29 doelpunten tegen hdm, het meeste door een actieve speelster tegen een bepaalde tegenstander in de Livera Dames Hoofdklasse.

4 In de reguliere competitie is de teller bij Van Maasakker opgelopen tot 196. Met nog vier doelpunten wordt zij de zesde speelster die de 200 haalt in de Dames Hoofdklasse (reguliere competitie).

18 Yibbi Jansen maakte dit seizoen in de reguliere competitie achttien doelpunten. Haar seizoensrecord is 20 voor Oranje-Rood in 2016/2017.

Scheidsrechters Danny Schippers en Jonathan Spuij

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – SCHC (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...