HK Dames: Oranje-Rood jaagt op clubrecord, mijlpaal voor Vega

De Livera Hoofdklasse Dames is komende zondag toe aan speelronde 7. Den Bosch staat aan de Oosterplas tegenover haar lievelingstegenstander, terwijl Oranje-Rood op jacht gaat naar een primeur. 

Amsterdam – Laren

Amsterdam won afgelopen speelronde met 1-6 bij Victoria en maakte daarmee een einde aan een reeks van vier Hoofdklasse-duels op rij zonder zege. Charlotte Vega nam tegen Victoria één goal voor haar rekening en staat nu op precies honderd Hoofdklasse-goals. Sinds haar entree in de Hoofdklasse (2010/11) maakten alleen Maartje Paumen (211) en Caia van Maasakker (158) meer doelpunten.

Amsterdam won haar laatste drie thuisduels met Laren in de Hoofdklasse. Op 8 april 2016 won Laren voor het laatst op het veld van Amsterdam. Het werd destijds in het Wagener Stadion 1-3 voor de gasten. Vicky van den Broek maakte namens Laren twee goals.

Eva de Goede maakte in totaal al tien Hoofdklasse-goals tegen Laren. De ploeg is daarmee samen met Nijmegen en hdm haar meest favoriete tegenstander.

Arbiters: Thomas Duijnstee en Cocky Stam

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Laren (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Bloemendaal

Den Bosch verspeelde tijdens de laatste twee speelronden telkens punten (1-1 tegen Amsterdam, 2-2 tegen SCHC). De laatste keer dat de Brabantse formatie drie Hoofdklasse-duels op rij níet won, was in maart 2001 (toen zelfs vier duels op rij).

Den Bosch is samen met SCHC de enige ploeg die dit seizoen nog niet verloor. Op basis van het verleden is de kans klein dat daar komende zondag verandering in komt. Den Bosch won haar laatste zeventien Hoofdklasse-duels met Bloemendaal en verloor op eigen veld nog nooit van de Mussen.

Den Bosch won zelfs de laatste elf ontmoetingen aan de Oosterplas. Op 25 oktober 2015 leed Bloemendaal aan de Oosterplas haar grootste nederlaag ooit in de Hoofdklasse: 10-0. Maartje Paumen (acht) en Lidewij Welten (twee) sloegen die dag genadeloos toe namens Den Bosch.

Den Bosch (1998) is twee doelpunten verwijderd van haar 2.000ste Hoofdklasse-goal. Alleen Amsterdam (2484) bereikte deze mijlpaal al.

Arbiters: Mark Becholz en Merijn Goezinne

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

HGC – Victoria

HGC en Victoria zijn dit seizoen als enige ploegen nog zonder winst. HGC wacht zelfs nog op het eerste punt. Victoria voorkwam alleen op 22 september thuis tegen Kampong een nederlaag (3-3).

Als HGC het thuisduel met Victoria verliest, evenaart de ploeg haar slechtste competitiestart ooit op het hoogste niveau. In 2009/10 verloor HGC haar eerste zeven duels. HGC eindigde dat seizoen uiteindelijk als tiende en speelde zich definitief veilig via de play-outs.

Victoria bleef twee keer eerder zonder winst in de eerste zeven speelronden van een Hoofdklasse-seizoen. In beide gevallen volgde er aan het einde van de rit degradatie: 1994/95 en 2006/07.

HGC en Victoria staan voor het eerst sinds het seizoen 2004/2005 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. De Rotterdammers wonnen destijds zowel thuis (2-1) als uit (0-1) van de ploeg uit Wassenaar.

Arbiters: Jonathan Spuij en Berry van Bentum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Pinoké

Hurley leed dit Hoofdklasse-seizoen nog geen thuisnederlaag. Het is voor het eerst dat de ploeg nog ongeslagen is na haar eerste drie thuisduels van een seizoen op het hoogste niveau.

Pinoké won vorig Hoofdklasse-seizoen zowel uit (0-2) als thuis (3-2) van Hurley. Gabi Nance was in beide ontmoetingen trefzeker namens de Steekneuzen.

Hurley won op 22 november 2015 voor het laatst in de Hoofdklasse van Pinoké. Het werd die dag 0-3 door goals van Lisa Visser, Tess van Ramshorst en Anouk Lambers. De laatste thuiszege van Hurley op Pinoké dateert van 20 september 2015: 1-0 (goal Sabine Plönissen).

Alleen SCHC-speelster Yibbi Jansen (vijf) maakte dit Hoofdklasse-seizoen meer strafcornergoals dan Hurley-verdediger Gitte Michels (vier). Sinds de start van het seizoen 2017/2018 was alleen Caia van Maasakker (27) vaker trefzeker uit een strafcorner dan Michels (26).

Arbiters: Pascal Engelbertink en Wiekert Jager

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Kampong

Oranje-Rood heeft de laatste jaren weinig te duchten van Kampong. De Eindhovense formatie verloor in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste dertien duels, een 1-3 thuisnederlaag op 4 oktober 2015. Karlijn van der Linden maakte die dag twee van de drie Utrechtse goals.

Sinds die nederlaag in oktober 2015 verspeelde Oranje-Rood thuis in de Hoofdklasse geen punt meer tegen Kampong. Alle drie thuisduels werden gewonnen: 4-1, 3-1 en 2-1.

Oranje-Rood verspeelde dit Hoofdklasse-seizoen thuis nog geen enkel punt. Alle drie duels in Eindhoven werden gewonnen: 5-3 tegen hdm, 2-1 tegen Amsterdam en 3-0 tegen Hurley. Nog nooit startte OR een seizoen met vier opeenvolgende thuiszeges.

Kampong maakte dit Hoofdklasse-seizoen vier goals uit een strafcorner. Alle vier treffers kwamen op naam van een andere speelster: Renee van Laarhoven, Margot Zuidhof, Elsie Nix, Chiara Tiddi. In totaal heeft Kampong dit seizoen tien verschillende doelpuntenmakers, meer dan elke andere ploeg.

Arbiters: Armand Triepels en Allart van den Berg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

SCHC – hdm

SCHC, samen met Den Bosch nog ongeslagen, kan tegen hdm een clubrecord evenaren door voor de derde keer in de clubhistorie ongeslagen te blijven in de eerste zeven wedstrijden van het seizoen.

Hdm verzamelde dit Hoofdklasse-seizoen al tien punten. De laatste keer dat de ploeg meer punten pakte uit de eerste zeven speelronden was in 2008/2009 (elf). Hdm won haar laatste twee uitduels en kan voor het eerst sinds september-oktober 2014 een serie van drie uitoverwinningen noteren.

Pien Dicke, vorig seizoen nog uitkomend voor hdm, en Yibbi Jansen zijn dit Hoofdklasse-seizoen de topscorers van SCHC met ieder vijf goals. Jansen scoorde vijf keer uit een strafcorner. Dicke maakte vijf velddoelpunten.

Pien van Nes staat dit seizoen namens hdm eveneens op vijf Hoofdklasse-goals. Vorig seizoen eindigde Van Nes (negen) als enige speelster van hdm op meer dan vier goals.

Arbiters: Steven Bakker en Michel Steenbeek

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – HDM (D)  Ophalen van gegevens

 


6 Reacties

 1. jurger

  Hockey.nl kunnen jullie zorgen dat de app ook naar behoren werkt bij IPhone? Want het stemmen lukt nu niet door deze lay-out en dat vind ik jammer. Alvast bedankt

  1. slbal

   Vreemd, ik(met IPhone) kan altijd gewoon stemmen

 2. llinde

  Wat een mooie start voor de dames van Bloemendaal al weken in de top 4 staan. Na zondag is het voorbij maar dat is niet erg. Genieten van de stand nu en puntjes blijven sprokkelen.

 3. rule-victoria

  Hallo hockey.nl kunnen we objectief blijven en niet zo negatief over de promovendi? " Victoria voorkwam alleen op 22 september thuis tegen Kampong een nederlaag (3-3)." Victoria stond tegen Kampong tot 2 minuten voor tijd met 3-2 voor en miste dus net een overwinning. Klinkt toch anders.

  1. MIck

   Gewoon nog 16 wedstrijden genieten van dit avontuur.

 4. rule-victoria

  Precies MIck, doen we met volle teugen en de dames ook :-)


Wat vind jij? Praat mee...