HK Dames: Pinoké beter dan ooit, mijlpaal lonkt voor Van Nes

De Livera Hoofdklasse Dames is toe aan de elfde speelronde. Pinoké maakt een zeldzaam goed seizoen door, terwijl SCHC voor het eerst in de historie de eerste competitiehelft kan afsluiten als koploper. Hdm-speelster Pien van Nes heeft nog twee goals nodig voor haar honderdste doelpunt in competitieverband.

Amsterdam – Pinoké

Pinoké beleeft haar beste seizoen ooit in de Hoofdklasse. De Steekneuzen hebben na tien speelronden al achttien punten verzameld. Nooit eerder had Pinoké halverwege het seizoen (na elf wedstrijden) meer dan vijftien punten.

Pinoké won slechts één van haar laatste 29 ontmoetingen met Amsterdam. Dat was 0p 29 maart 2015, toen een doelpunt van Sara Tillart in het Wagener Stadion voldoende was voor de winst (0-1).

Overige stats
37 Van de 38 duels die Pinoké met een regerend landskampioen speelde, verloor de club er liefst 37. In die reeks leverde alleen de ontmoeting met Den Bosch van 7 oktober 2007 een punt op (0-0).

116 Van alle actieve speelsters maakte Eva de Goede de meeste doelpunten in de reguliere competitie (116). De Goede was al negen keer trefzeker tegen Pinoké.

7 De Goede is dit seizoen met zeven goals de meest trefzekere speelster van Amsterdam. Ze benutte tot nu toe twee strafballen en maakte vijf velddoelpunten.

Scheidsrechters Pascal Engelbertink en Ines El Hajem

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – HGC

Den Bosch en HGC ontmoeten elkaar in de Livera Dames Hoofdklasse voor het eerst sinds 8 mei 2011. Den Bosch won toen met 1-8 op de Roggewoning, mede dankzij vier treffers van Maartje Paumen.

Den Bosch is in haar laatste dertien Hoofdklasse-ontmoetingen met HGC ongeslagen en won daarvan de laatste acht met de gecombineerde doelcijfers 46-4.

HGC won ruim achttien jaar geleden – om precies te zijn op 18 maart 2001 – voor het laatst van Den Bosch. Het werd destijds 1-2 aan de Oosterplas en voor de bezoekers scoorden Valeria Cnossen en Ellis Verbakel.

Overige stats
3
Frédérique Matla is clubtopscorer van Den Bosch met negen doelpunten. Zij kan voor het derde (reguliere) seizoen op rij in de dubbele cijfers belanden. Zij maakte vorig seizoen 22 treffers en het seizoen daarvóór elf.

10 HGC is dit seizoen met tien nederlagen op rij begonnen. Dat overkwam ook Klein Zwitserland in 2011/2012 en Push in 2015/2016. Beide teams verloren ook hun elfde wedstrijd en beide teams degradeerden uiteindelijk rechtstreeks uit de Hoofdklasse.

18 HGC verloor haar laatste achttien Hoofdklasse-duels. Dit is de langste reeks nederlagen in de clubhistorie. Alleen Laren leed ooit een langere verliesreeks in de Dames Hoofdklasse (22 van 1984 tot en met 1987).

Scheidsrechters Job Baan en Armand Triepels

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – HGC (D)  Ophalen van gegevens

 

Hurley – Bloemendaal

Bloemendaal won slechts één van haar laatste twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met Hurley. Op 5 maart 2017 werd het 1-2 in het Amsterdamse Bos. Melle Spruijt maakte beide doelpunten namens de bezoekers.

Vorig seizoen won Hurley haar thuiswedstrijd tegen Bloemendaal met 2-1. Op 17 maart 2019 maakte Gitte Michels beide doelpunten voor de thuisploeg.

Overige stats
1
Bloemendaal begon dit seizoen met drie overwinningen op rij, maar behaalde daarna nog maar één punt in haar laatste zeven competitieduels.

20 Sinds haar komst naar Hurley aan het begin van vorig seizoen maakte Gitte Michels twintig Hoofdklasse-doelpunten. Geen van haar teamgenoten maakte in die periode meer dan zes goals.

4 Bloemendaal kwam in vier van haar laatste zes Hoofdklasse-duels niet tot scoren.

Scheidsrechters Marijn Goezinne en Raoul Achterberg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

 

Laren – hdm

Laren beleeft haar slechtste seizoen in dertig jaar tijd. De Gooise formatie heeft na tien wedstrijden pas zeven punten behaald. In de jaargang 1989/90 sprokkelde Laren voor het laatst zo weinig punten na tien speelronden (toen vier).

Laren behaalde slechts één punt uit haar laatste vier wedstrijden en maakte in die vier duels ook slechts één doelpunt.

Vorig seizoen won Laren geen van beide Hoofdklasse-duels met hdm. Het werd 2-2 in Laren en 2-1 in Den Haag.

Overige stats
1
Laren won slechts één van haar laatste elf Hoofdklasse-duels, een 3-1 thuiszege tegen Victoria op 6 oktober.

98 Pien van Nes maakte in de reguliere competitie 98 doelpunten, alle voor hdm. Van die 98 treffers maakte zij er vijf tegen Laren.

Scheidsrechters Jannick Breunis en Jeroen Bok

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – HDM (D)  Ophalen van gegevens

 

Oranje-Rood – Victoria

Victoria speelde in de Hoofdklasse nog nooit tegen Oranje-Rood, maar al wel tegen voorganger Oranje-Zwart.

Victoria speelde op 27 april 2005 voor het laatst een Hoofdklasse-wedstrijd in Eindhoven. Het werd toen 1-2 in de Lichtstad. Dat is nog steeds de enige Hoofdklasse-zege van Victoria in Eindhoven.

Sinds de fusie in 2016 speelde OR negen keer tegen een promovendus. Het verloor de eerste van die negen ontmoetingen (tegen Groningen), maar won daarna acht keer op rij.

Overige stats
5
Oranje-Rood staat voor het eerst sinds de eerste speeldag (ook vijfde) buiten de top vier van de ranglijst.

12 Oranje-Rood heeft dit seizoen twaalf verschillende doelpuntenmakers, het meest van alle clubs. Geen enkele speelster scoorde meer dan drie keer.

7 Victoria verloor zeven van haar laatste acht Hoofdklasse-duels. In die serie wedstrijden won Victoria alleen bij HGC (0-2).

Scheidsrechters Wouter Smits en Klaas Ozinga

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

 

SCHC – Kampong

SCHC is koploper na tien speelronden. Als de ploeg uit Bilthoven die plaats behoudt, is ze voor het eerst in de historie halverwege het reguliere seizoen lijstaanvoerder in de Livera Dames Hoofdklasse.

SCHC is in haar laatste 23 Hoofdklasse-wedstrijden tegen Kampong ongeslagen sinds een 1-0 nederlaag in Utrecht in 2007 (doelpunt Floor Joosten).

Kampong won in zestien pogingen nog nooit een Hoofdklasse-wedstrijd in Bilthoven.

Overige stats
82 
SCHC kwam in 82 (! ) opeenvolgende thuiswedstrijden telkens tot scoren in de reguliere competitie. Dat is de langste doelpuntenreeks ooit in de historie van de Hoofdklasse Dames.

51 Yibbi Jansen viert komende maandag haar twintigste verjaardag. Ze maakte in haar loopbaan al 51 doelpunten in de reguliere competitie. In de laatste tien jaar maakte geen enkele andere speelster meer dan 26 goals vóór haar twintigste verjaardag.

11 Yibbi Jansen is met elf doelpunten topscorer van de Livera Dames Hoofdklasse. Zij scoorde in de reguliere competitie al twee keer vaker dan vorig seizoen en even vaak als in 2017/2018. Alleen in 2016/2017 scoorde zij nog vaker (twintig keer).

9 Pien Dicke maakte dit seizoen al negen doelpunten, even veel als in haar voorgaande drie Hoofdklasse-seizoenen (alle voor hdm) bij elkaar.

Scheidsrechters Jonathan Spuij en Allart van den Berg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Kampong (D)  Ophalen van gegevens


1 Reactie

 1. llinde

  Mooie test voor Pinoké om te kijken waar ze staan. Zou voor de strijd om de vierde plek mooi zijn als ze weten te winnen.


Wat vind jij? Praat mee...