HK Dames: puike start SCHC, Kampong snakt naar thuiszege

In de Hoofdklasse Dames staat komende zondag de achtste speelronde op het menu. Kampong gaat op jacht naar de eerste thuiszege van het seizoen, terwijl SCHC de puike competitiestart wil bekronen met haar tweehonderdste zege in de Hoofdklasse.

Amsterdam – Oranje-Rood

Amsterdam is bezig aan een ijzersterke reeks thuiswedstrijden in de Hoofdklasse. De regerend landskampioen verloor maar één van zijn laatste dertig duels voor eigen publiek (0-1 tegen Kampong op 21 oktober 2018). De overige duels leverden 25 zeges en vier gelijke spelen op. Oranje-Rood won slechts twee van haar 28 Hoofdklasse-uitduels met Amsterdam: 0-2 op 11 december 1994 en 1-2 op 26 februari 2017.

Eerder dit seizoen – op 29 september – bezorgde Oranje-Rood Amsterdam een 2-1 nederlaag in Eindhoven. Manuela Vilar maakte beide doelpunten voor de thuisploeg, nadat Eva de Goede de score had geopend voor de bezoekers. Diezelfde De Goede kan zondag haar honderdste officiële doelpunt in dienst van Amsterdam maken. De teller voor de ervaren middenvelder staat nu op 99.

Scheidsrechters Ymkje van Slooten en Claire Druijts

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

 

Hdm – Victoria

Dit wordt pas de tweede keer dat hdm in de Hoofdklasse op eigen veld tegenover Victoria staat. Op 20 november 1994 eindigde deze ontmoeting in een 2-2 gelijkspel.

Hdm won afgelopen weekend met 2-0 van Bloemendaal en kan voor het eerst sinds mei-september 2013 in opeenvolgende Hoofdklasse-thuisduels het doel schoon houden. Destijds speelde de ploeg doelpuntloos gelijk tegen Pinoké en Hurley.

Victoria won in de vorige speelronde met 0-2 bij HGC en maakte daarmee een einde aan een reeks van veertien Hoofdklasse-wedstrijden zonder overwinning. De ploeg kan nu voor het eerst sinds maart 2006 opeenvolgende Hoofdklasse-duels winnen.

Scheidsrechters Sophie Bockelmann en Danny Schippers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HDM – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

 

Laren – Den Bosch

Laren heeft het al jaren moeilijk tegen Den Bosch. De ploeg verloor zeven van haar laatste acht Hoofdklasse-ontmoetingen met de Brabantse formatie. De enige uitzondering was een 1-1 gelijkspel in eigen huis op 5 oktober 2018. De laatste zege van Laren op Den Bosch dateert van 26 oktober 2014. Kim Lammers maakte beide goals in de 2-1 thuiszege, terwijl Maartje Paumen voor de bezoekers scoorde.

Laren won dit seizoen pas één van haar zeven duels, de 3-1 thuisoverwinning op Victoria op 6 oktober. De laatste keer dat de ploeg niet meer dan één overwinning behaalde uit haar eerste acht wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen was in 1990/1991 (eveneens één overwinning).

Frédérique Matla is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met zeven doelpunten. Vorig seizoen maakte alleen SCHC’s Ginella Zerbo (tien) meer dan zeven goals in de eerste acht wedstrijden van het seizoen. Matla brak dit seizoen met vier van haar zeven goals de score open in een wedstrijd, meer dan welke andere speelster ook. Sinds de start van het seizoen 2017/18 nam zij al negentien openingsdoelpunten voor haar rekening, zes meer dan de eerstvolgende op die ranglijst (Ginella Zerbo, dertien).

(De tekst loopt verder onder de afbeelding)

 

Scheidsrechters Piet Hein Kraaijeveld en Alwiene Sterk

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – HGC

HGC verloor al haar Hoofdklasse-wedstrijden dit seizoen en is de enige ploeg die nog zonder overwinning is. HGC verloor zelfs haar laatste vijftien wedstrijden op het hoogste niveau. In de historie van de Hoofdklasse zette slechts één ploeg een nog langere reeks nederlagen neer: Laren. Die club verloor 22 keer op rij in de periode 1984-1987 en zeventien tussen 1987 en 1988.

HGC kan moed putten uit de historie, want de ploeg uit Wassenaar won haar twee meest recente Hoofdklasse-uitduels met Kampong. Op 1 november 2009 en op 7 november 2010 werd het met 1-2.

De laatste keer dat Kampong in eigen huis van HGC won in de Hoofdklasse was op 16 november 2008. De ploeg won destijds met 4-1 dankzij doelpunten van Eva de Goede (2), Veerle Goudswaard en Marlies Verbruggen. Kayla Whitelock scoorde voor de bezoekers.

Kampong pakte dit Hoofdklasse-seizoen al haar tien punten buiten Utrecht. De ploeg verloor haar eerste drie thuiswedstrijden van deze jaargang. Het kwam nog nooit voor dat Kampong de eerste vier thuisduels van een seizoen verloor. Kampong verloor ook haar laatste twee thuisduels van afgelopen seizoen en kan voor het eerst sinds oktober 2011 tot en met september 2012 zes opeenvolgende thuiswedstrijden verliezen in de Hoofdklasse (toen reeks van negen).

Scheidsrechters Lizelotte Wolter en Floris Hensbroek

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – HGC (D)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – Bloemendaal

Kiki van Wijk en Sian Keil zijn vooralsnog de blikvangers bij Pinoké. De twee zijn met elk drie treffers verantwoordelijk voor zes van de acht doelpunten van de Steekneuzen dit seizoen, inclusief alle drie de doelpunten in eigen huis.

Bloemendaal won haar eerste drie Hoofdklasse-duels dit seizoen, maar is sindsdien zonder overwinning. De ploeg kan voor het eerst drie opeenvolgende uitwedstrijden in de Hoofdklasse verliezen, sinds een reeks van negen uitnederlagen tussen maart en oktober 2018.

Sinds de 3-2 overwinning op bezoek bij Kampong, kwam Bloemendaal al twee uitwedstrijden niet tot scoren in de Hoofdklasse. De laatste keer dat de ploeg in drie opeenvolgende Hoofdklasse-uitduels niet scoorde was in maart 2018.

Scheidsrechters Lisette Feuth en Ruben Graafland

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

 

SCHC – Hurley

SCHC kan tegen Hurley een mijlpaal bereiken in de Hoofdklasse. Winst betekent de 200ste zege op het hoogste niveau, iets wat zeven clubs eerder al bereikten. SCHC is samen met Den Bosch de enige ploeg zonder nederlaag dit Hoofdklasse-seizoen. Slechts twee keer bleef SCHC ongeslagen in haar eerste acht wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen: in 2018/2019 (eerste tien) en in 2010/2011 (eerste negen).

SCHC won tien van haar elf Hoofdklasse-thuisduels met Hurley. Alleen op 16 november 2014 voorkwam Hurley een nederlaag in Bilthoven, dankzij een 1-1 gelijkspel. Stichtse leed in de reguliere competitie nog nooit een nederlaag tegen Hurley, een reeks die nu al 23 wedstrijden telt.

Hurley is nog zonder uitoverwinning in de Hoofdklasse in 2019. De ploeg kan nu voor het eerst sinds november 2011-september 2012 acht Hoofdklasse-uitduels op rij niet winnen.

Scheidsrechters Maartje de Bruijn en Maikel Rabbers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  SCHC – Hurley (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...