Livera HK (D): Degradatie Groningen, EHL-ticket Den Bosch

Het doek is gevallen voor Groningen. Na drie seizoenen neemt de ploeg afscheid van de Livera Hoofdklasse Dames. Groningen verloor op de 22ste en laatste speeldag met liefst 9-0 van Amsterdam, waardoor directe degradatie naar de Promotieklasse een feit was. Huizen en Bloemendaal moeten zich via de play-outs zien te handhaven op het hoogste niveau. Den Bosch sloot de reguliere competitie af als nummer één na de 4-1 winst op SCHC, tevens de komende tegenstander in de play-offs. De landskampioen bemachtigde bovendien met die eerste plaats in de Livera Hoofdklasse Dames een ticket voor de EHL.

Het laatste duel van Groningen in de Livera Hoofdklasse Dames was er een om snel te vergeten. In het Wagener Stadion werd met liefst 9-0 verloren van Amsterdam. Met dit pak slaag neemt Groningen na drie seizoenen afscheid van het hoogste niveau. Toch startte de ploeg niet onverdienstelijk tegen de Amsterdammers. Noor Hakker en Willemijn Bos waren dichtbij de openingstreffer. De 1-0 voor Groningen viel niet, waarna Amsterdam het heft in handen nam en al met een 4-0 voorsprong ging rusten. In de slotfase ging het snel en liepen de Amsterdammers uit naar 9-0. Charlotte Vega scoorde een hattrick.

Na drie overwinningen op rij incasseerde Laren weer eens een nederlaag. In Eindhoven werd met 2-1 verloren van Oranje-Rood. De Eindhovense formatie bleef voor de derde maal op rij ongeslagen. Dankzij de zege en de nederlaag van concurrent SCHC eindigde Oranje-Rood als derde in de eindstand. Hierdoor speelt de ploeg van coach Tina Bachmann komende donderdag in de play-offs tegen Amsterdam.

De topper op de laatste speeldag van de Livera Hoofdklasse Dames werd een makkelijke prooi voor Den Bosch. Frédérique Matla speelde een hoofdrol. De aanvalster maakte alle vier de Bossche doelpunten. Door de nederlaag zakte SCHC in de stand naar een vierde plaats. Hierdoor speelt de Bilthovense formatie komende donderdag in play-offs opnieuw tegen Den Bosch.

De derde nederlaag op rij had geen consequenties voor Huizen, omdat concurrenten Bloemendaal en Groningen ook verloren. Hierdoor sloot de ploeg het seizoen in de Livera Hoofdklasse Dames af op een tiende plaats. Huizen kan zich gaan opmaken voor de play-outs. Pinoké boekte na vijf duels eindelijk weer eens een overwinning. Door de zege eindigde de promovendus knap op een achtste plaats met 25 punten.

Voor Bloemendaal gold hetzelfde als voor Huizen. De 1-3 nederlaag tegen Kampong had geen desastreuze gevolgen, omdat Groningen diep het hoofd moest buigen voor Amsterdam. Bloemendaal dat al 16 competitiewedstrijden wacht op een overwinning sloot de competitie af als voorlaatste. Ook zij kunnen zich opmaken voor de play-outs.

Net als eerder in het seizoen versloeg Hurley hdm met 1-0. De enige treffer kwam op naam van Elke Boers. Het was voor de ploeg uit het Amsterdamse Bos de eerste zege in de afgelopen drie competitiewedstrijden. Voor hdm was het de tweede 0-1 nederlaag op rij. Door de overwinning eindigde Hurley aan kop van het rechterrijtje met 27 punten uit 22 duels. hdm eindigde op vijf punten achterstand op een negende plaats ruim boven de clubs die moeten strijden in de play-outs.

Lees hieronder de ontwikkelingen op de 22ste en laatste speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames terug. De vraag waar het deze dag om draaide: Wie degradeert er direct uit de Livera Hoofdklasse? Ook keken we naar de twintigste speeldag in de Promotieklasse Dames.


Wat vind jij? Praat mee...