Livera HK (D): Den Bosch op dreef, promovendi verrassen niet

Op de eerste speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames is Den Bosch uit de slof geschoten. In Utrecht versloeg de ploeg van Raoul Ehren Kampong met liefst 9-1. Promovendi HGC en Victoria wisten niet te verrassen. HGC ging in het Wagener Stadion met 3-0 onderuit tegen landskampioen Amsterdam en Victoria verloor op ’t Kopje na een 0-1 voorsprong met 3-1. SCHC was veel te sterk voor Laren. Het werd 0-5.

Amsterdam-coach Robert Tigges kende een geslaagd competitiedebuut. Zijn ploeg was met 3-0 te sterk voor HGC. De promovendus hield een halfuur stand voordat Marijn Veen de score voor de landskampioen opende. Charlotte Vega en Joy Haarman stelden de overwinning voor de Amsterdammers na rust veilig.

De andere promovendus Victoria leek te gaan stunten tegen Bloemendaal. Op ’t Kopje kwam de formatie uit Rotterdam al na twee minuten op voorsprong door een rake strafcorner van Daphne Voormolen. Twee treffers van Malou Nanninga en Pilar Romang, alle uit een corner, voorkwam een glorieuze terugkeer van Victoria op het hoogste niveau.

Michiel van der Struijk kende een horrordebuut als coach van Kampong. Zijn ploeg werd onder de voet gelopen door Den Bosch. De teller stopte bij 1-9. Bij rust leidde de vice-kampioen al met 6-0. Joosje Burg, Frédérique Matla, Ireen van den Assem en Lieke Hulsen scoorden elk twee keer. Pleun van der Plas zette de 0-9 op het bord voordat Luna Fokke iets terug kon doen voor Kampong.

Pas na rust maakte SCHC het verschil met Laren. Nadat routinier Carlien Dirkse van den Heuvel de Bilthovense ploeg op voorsprong had gezet, maakte nieuwkomer Pien Dicke twee doelpunten. Ook Yibbi Jansen scoorde voor haar nieuwe ploeg. Zij deed dat uit de strafcorner. Kyra Fortuin bepaalde amper een minuut later de eindstand op 0-5.

Lang bleef het scorebord op 1-1 steken in het Amsterdamse Bos, bij het treffen tussen Oranje-Rood en Pinoké. Dana Luijkx verrichtte nog een heldenactie en voorkwam daarmee de 1-2. Even later was het Freeke Moes die dan toch het duel besliste.

In de eerste helft waren beide ploegen effectief uit de strafcorner – zowel Pinoké als Oranje-Rood scoorden bij hun eerste poging. Voor Pinoké was het bijzonder dat beide nieuwkomers Kiki van Wijk (ex-Kampong) en Sian Keil (ex-Den Bosch) daarbij betrokken waren. Van Wijk sloeg, Keil tikte de bal binnen. Voor die speelsters was het een droomdebuut in hun eerste competitiewedstrijd voor de Steekneuzen. Daarna pushte Marlena Rybacha de eerste Eindhovense strafcorner netjes langs Pinoké-keepster Kiki Gunneman.

Oranje-Rood-debutante Thirsa Kho (ex-Nijmegen) beleefde aan de andere kant juist geen droomdebuut, toen zij op een 1-1 stand een strafbal op de linkerpaal pushte. Dat was ook de stand waarmee beide ploegen gingen rusten, omdat Oranje-Rood keepster Rachelle Groot knap redde op een tweede Amstelveense strafcorner.

Pinoké werd gevaarlijk in de tweede helft via strafcorners. Manuela Vilar del Valle uit Uruguay had de 1-2 op haar stick, maar zag haar inzet heroïsch geblokt worden door de Pinoké-stick van Dana Luijkx. In het vierde kwart werd het dan toch 1-2 voor Oranje-Rood, dankzij een goede goal van Freeke Moes, die het halve veld overstak en de beslissing forceerde.

Met nog tien minuten te spelen zette Pinoké aan, maar verder dan een tip-in langs het goal van Rachelle Groot kwamen de Steekneuzen niet meer. Drie punten dus voor Oranje-Rood, maar Pinoké liet wel zien goed mee te kunnen met het niveau, ook zonder haar buitenlandse speelsters, maar met nieuwkomers Sian Keil en Kiki van Wijk.

Het treffen tussen de ploegen die graag willen aansluiten bij de top vier bleef onbeslist. Tien minuten voor tijd kwam hdm op voorsprong. Tessa Beetsma opende de score, maar Yasmin Geerlings maakte zes minuten later gelijk. Hester van der Veld leek hdm alsnog de drie punten te bezorgen, maar haar treffer uit de corner werd afgekeurd. De bal zou niet buiten de cirkel zijn geweest.

—–

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de eerste speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames, Promotieklasse en Overgangsklasse.


11 Reacties

 1. Hockeyfeest

  De play-offs zijn weer op tijd duidelijk: Amsterdam, Den Bosch, SCHC en O-R. Nu de degradanten nog en het is weer gespeeld...... Jammer. Volgens mij blijft het langer leuk zonder play-off systeem.

 2. marijeknuvers

  Niet zo negatief. Ik geef Laren ook een play-off plaats, dus het gaat nog wel ergens over. Laten we hopen op verrassingen. Victoria en Bloemendaal tip ik als degradanten. HGC gaat het redden. Spannend. Ik heb er weer zin in.

 3. lynnBosman

  DB, AMS en SCHC mogen we verwachten bij de PO. lk vind het nogal voorbarig om OR op basis van één wedstrijd tegen Pinoké, als vierde gegarandeerde kandidaat aan te wijzen. Ontzettend veel wedstrijden nog. Wat een zuur debuut voor de Ierse goalie van Kampong.

 4. robvisser

  @lynnBosman Ik vraag me af of Ayeisha McFerran speelde. Een paar dagen terug was ze nog geblesseerd.

 5. lynnBosman

  Dat wist ik niet.. Hoe dan ook, geen fijne dag voor de Kampong.

  1. robboomsma

   Mc Ferran speelde deze wedstrijd niet ivm blessureleed...

 6. goud

  Meeste spanning zal om plek 4 worden. En dan nog 4 potjes voor het landskampioenschap. Degradanten nog moeilijk te zeggen, Bloemendaal, Victoria, HGC en ook lang Pinoke zullen ordering strijden.

 7. Ron van Asperen

  V

 8. Ron van Asperen

  Vond de nieuwe opzet van de samenvattingen bij Ziggo om te huilen , te veel gepraat , te weinig hockey .........

 9. robvisser

  @Ron Eens. Het was niet best. Teveel geouwehoer eromheen (waardoor minder wedstrijdbeelden), Minke Booij praatte gestrest en gehaast en je mist een enorm aantal goals die je voorheen wel zag. Als ze, zoals voorheen, eerder op de dag een wedstrijd live hadden uitgezonden, dan waren ze nu geen tijd kwijt geweest aan 'de wedstrijd van de dag' in de avonduitzending en dan was er meer tijd geweest voor andere wedstrijden. Verder is het erg laat op de avond weggestopt, het is duidelijk dat Ziggo intern worstelt met het feit dat ze ooit hockey op het menu hebben gezet. Jammer, maar ik heb goede hoop dat hockey.nl het nog op zich neemt om ons live hockey beelden te bieden op de zondag. Afwachten.

 10. lynnBosman

  Vreselijk die nieuwe opzet. Bij "wedstrijd van de dag" verwachtte ik een korte samenvatting, niet alleen de goals.. Een hoop goals gemist, ontzettend jammer. Teveel gepraat inderdaad.. Hopelijk komen de goals ergens online...


Wat vind jij? Praat mee...