Livera HK (D): Huizen wint kelderkraker van Bloemendaal

Het eerste deel van de Livera Hoofdklasse Dames zit erop. Op de laatste speeldag voor de winterstop boekte Huizen de eerste overwinning van het seizoen door de kelderkraker met Bloemendaal in haar voordeel te beslissen: 2-1. Amsterdam ging met ruime cijfers langs Laren (7-2) en SCHC versloeg in de derby Kampong met 4-1. De topper tussen Oranje-Rood en Den Bosch eindigde onbeslist (1-1).

Na vijf wedstrijden zonder zege was het zondag eindelijk zover voor hdm. De Haagse formatie was op de Harener Holt met 3-0 te sterk voor hekkensluiter Groningen. De doelpunten werden gemaakt door Hester van der Veld, Tessa Beetsma en Pien van Nes, uit een strafcorner. Voor Groningen zal het na de winterstop nog een opgave worden om directe degradatie te voorkomen. De ploeg van Julian Steen zag concurrent Huizen door de zege op Bloemendaal uitlopen naar een voorsprong van vier punten. De veilige negende plaats is al negen punten verwijderd.

Laren heeft voor de derde maal op rij een nederlaag moeten slikken. Na verlies tegen Oranje-Rood en Hurley was zondag Amsterdam een maatje te groot. De vice-kampioen won in het eigen Wagener Stadion met 7-2. De ploeg die eerder in de competitie het net moeilijk leek te vinden, won vorige week ook al met ruime cijfers toen hdm met 6-2 werd verslagen. Laren kwam in het Wagener nog wel op voorsprong dankzij een treffer van Maxime Kerstholt. Amsterdam maakte niet lang daarna gelijk via Eva de Goede, uit een strafcorner. De Goede zette vanaf de strafbalstip haar ploeg op voorsprong en Amsterdam liep vervolgens uit naar 4-1 via Felice Albers en Marijn Veen, uit een corner. Mila Muyselaar verkleinde met een rake strafbal de achterstand van Laren, dat daarna nog drie doelpunten van Amsterdam moest incasseren. Kitty van Male, Veen, haar tweede, en De Goede, haar derde, bepaalden de eindstand op 7-2.

De derby in het Amsterdamse Bos werd gewonnen voor Pinoké. De promovendus kwam twee keer op achterstand, via twee rake strafcorners van Gitte Michels, maar nam uiteindelijk toch de drie punten mee naar huis. Kari Stam had vlak voor rust de 1-1 op het bord gezet, waarna in het slot van het duel Gabi Nance en Frances Westenberg zorgden voor de 2-3 zege. Beide ploegen sluiten het eerste deel van de Livera Hoofdklasse Dames af met elk zeventien punten uit dertien wedstrijden.

Huizen deed in de strijd om directe degradatie zeer goede zaken. Dankzij de 2-1 zege op concurrent Bloemendaal is het verschil met hekkensluiter Groningen opgelopen naar vier punten. Huizen kan in de resterende negen duels het spelen van play-outs voorkomen, maar zal dan vijf punten goed moeten maken op hdm, dat op een veilige negende plaats staat. In het duel met Bloemendaal kwam Huizen na dertien minuten via Noa van Leer, uit een strafcorner, op voorsprong. Na rust verdubbelde Sascha Olderaan, eveneens uit een corner, die voorsprong. Nine Rijna bracht de spanning nog terug met een treffer in de 55ste minuut, maar Huizen hield de drie punten in eigen huis.

Na een ongeslagen serie van drie wedstrijden stond Kampong na de derby met SCHC met lege handen. De Utrechtse ploeg hoopte met een overwinning nog enigszins zich te houden op de top vier. Door de 4-1 nederlaag lijkt de jacht op de play-offs te kunnen worden gestaakt. SCHC kwam al na drie minuten op voorsprong. Topscorer Ginella Zerbo rondde goed voorbereidend werk van Kyra Fortuin af. Het was alweer de zestiende treffer van de international. Die stand bleef lang op het bord staan. Kampong kreeg na rust goede kansen op de gelijkmaker, maar wist drie strafcorners op rij niet te benutten. In het vierde kwart werd in vijf minuten vier keer gescoord. Caia van Maasakker verdubbelde de voorsprong van SCHC met een strafbal, nadat Fortuin tot twee keer toe op haar stick werd getikt door Georgina Oliva. De Spaanse veroorzaakte een minuut later ook de strafcorner, die door Van Maasakker werd benut. Fortuin maakte de 4-0 door bij de tweede paal de voorzet van Laurien Leurink binnen te tikken. Margot Zuidhof zette de eindstand op het bord na een korte pass van Lisa Gerritsen.

Den Bosch gaat als herfstkampioen de winterstop in. De koploper kwam in een regenachtig Eindhoven remise overeen met Oranje-Rood. Het werd 1-1. Frédérique Matla zette Den Bosch met een tip-in na vijf minuten op voorsprong. Nog voor rust maakte Oranje-Rood gelijk. Valerie Magis was trefzeker vanaf de kop van de cirkel. Na dertien speeldagen staat de top vier dicht bij elkaar. Den Bosch leidt met 32 punten. Oranje-Rood is vierde met 29 punten.


8 Reacties

 1. pacoh

  Teun de Nooijer; een goed paard wordt niet automatisch een goede ruiter

 2. marijeknuvers

  Zelden zo'n armoedige topper gezien hier in Eindhoven. Veel fysiek spel en hard hollen, bijzonder weinig hockey. Misschien was het het weer of de lange seizoensbreak in het vooruitzicht. OR haalde haar niveau. Magis liet maar weer eens zien dat hier wel de goede keuzes gemaakt worden......... Een team dat groeit. Wat betreft de strafcorners: Bij OR een goede sleepster en een redelijke reserve. Bij Den Bosch na het afscheid van Paumen geen echte top corner meer gezien. Den Bosch coach Ehren zal zich toch achter de oren krabben. Keetels en Welten worden enorm gemist. De ouderen (van Geffen, Krekelaar, Hulsen etc) zijn goed, maar worden ook niet beter meer. Sanders en Matla zijn toppers. Bij de andere jongeren nog weinig ontwikkeling te zien. Vooral dat laatste is zorgelijk. Stilstand is achteruitgang op die leeftijd. Voor mij is er dit jaar geen duidelijke favoriet. SCHC is de best hockeyende ploeg, OR maakt progressie, Amsterdam heeft het talent en Den Bosch de schaal. En dat zou zo maar weer eens nog een jaartje zo kunnen blijven.

 3. lynnBosman

  Ik vond het niet echt een boeiende wedstrijd om te zien. Van beide kanten niet. @knuufke: dat laatste is toch al jaren zo?? SCHC en Amsterdam spelen het hele jaar door mooier en beter hockey, Kampong was vaak voor DB een pittige horde (voor Amsterdam was dit vaak juist OR) en DB stond er gewoon wanneer het moest een veegde Amsterdam van de mat. Die schaal gaat waarschijnlijk gewoon weer naar DB met Keetels en Welten. DB lijkt meer moeite met dit te hebben dan met het spel van SCHC en Amsterdam. Die zat er heerlijk in van Magis, maar echt een topploeg is OR ook weer niet. Nunnink met afstand de beste speelster van OR, als zij het over heupen krijgt.. Vond Scheerlinck ook prima spelen. Bij Yibbi vlogen ze er eerst natuurlijk ook in, we zien haar niet zoveel pushen dus dat vind ik wel jammer. Magis heeft enorm veel kracht. Toen ze nog geselecteerd werd heb ik me vaak genoeg afgevraagd waarom ze niet op goal ramde. Denk dat Yibbi zich toch even achter de oren krabt soms, zeker als je ziet dat DB geen topcorner heeft. Wat betreft v Geffen, het is toch logisch dat je een stabiel niveau hebt? Een Messi of Ronaldo wordt ook echt niet beter. Krekelaar is niet oud. Ze is 23! Misschien wat meer Internationale toernooien om te groeien, Ze heeft ook veel blessures gehad. Wat haar plafond is moet nog blijken. Over Hulsen ben k het eens. Keil lijkt wel haar plafond te hebben bereikt. Burg mag best genoemd worden, vind haar positief opvallen. Sanders, Koolen en Matla gaan nog beter worden. Ik zeg wel eerlijk dat ik meer van Omrani had verwacht. Of verwacht ik dan teveel van zo'n jonge meid? Natuurlijk wordt Welten gemist. Dat zag je vorig jaar DB met of zonder Welten tegen Amsterdam, een wereld van verschil. Bij de PO is DB "gewoon" weer favoriet. Anyway succes dames die naar China gaan!

 4. lynnBosman

  Echt? Ik vind Burg juist een gevaarlijke speelster. Ieder zo zijn kwaliteiten toch? Hmm ja eens over vd Hoek, Keil. Kregen volgens mij om die reden vorig jaar ook weinig speeltijd. Met name Keil speelde amper in de finale. Fernig valt niet zo op, maar dat hoeft ook niet als verdedigster. Klopt wat betreft Omrani, ze moet ook de tijd krijgen maar ik denk dat dit komt door de uitspraak van Ehren: "de opvolger van Verbruggen hebben we al in huis." Wie is het anders?

 5. marijeknuvers

  Excuus Lynn, Er ging wat mis bij het plaatsen. Burg holt heel hard naar de achterlijn en trekt daar dan naar binnen en af en toe holt ze iets meer over het midden en slaat zelf op of richting goal. Voor mij (Excuus voor de persoon) het boegbeeld van het fantasieloos holhockey dat ik juist niet zo aantrekkelijk aan Den Bosch vind. Maar dat is alleen een kwestie van smaak. Ik zie toch meer structureel een probleem bij Den Bosch ontstaan: Krekelaar is inmiddels ook 23 en doet al jaren mee, maar breekt niet echt door. Veel blessures, ik weet het, maar verwacht niet dat dat gaat veranderen. Jammer. Ik hoop het voor ze, maar Keetels en Welten zijn echt nog niet terug. Welten in vorm is een konigin. Welten uit vorm is een drama-queen en kost enorm veel balverlies. Zo'n spierblessure blijft kwetsbaar. Van der Plas, van der Hoek, Fernig, Keil allemaal nog jong, maar ook zij lijken er toch niet echt te komen. Noor Omrani komt net kijken, maar heeft haar draai nog niet gevonden. Al met al vraag je je af of Yibbi misschien toch niet het slimste is geweest.(Zie NOS vandaag)Het inpassen van talent bij Den Bosch wordt geroemd, maar volgens mij gaat het ze helemaal niet zo goed af.

 6. lynnBosman

  Nja ze staan eerste, winnen van Amsterdam en SCHC dus ze doen toch iets goed.. Weet ook niet of je ze wekelijks ziet? Counterhockey tegen vechthockey levert nou eenmaal niet het mooiste affiche op. Wat betreft Krekelaar, we gaan het zien. Vd Plas ben ik het niet mee eens overigens. Als Welten en Keetels er pas staan tijdens de PO is dat vroeg genoeg. Zo is het gewoon in je dameshockey. Wat betreft Yibbi, ik denk het niet. Ze had bij DB kunnen pushen. Ze speelt bij OR op het middenveld waar ze wilde. Maar is ze echt als hockeyster beter geworden? Ze heeft haar doel in ieder geval bereikt. Maar ieder zijn mening. Ik ben benieuwd over een oaar maanden :)

 7. lisahockey200

  Hattrickje voor de goede😍, hoop zo dat ze met de ct het team gaat dragen als meest ervaren speelster en mooi hockey laat zien wat we van haar gewend zijn. Was zeker vroeger echt de beste van het team naar mijn mening (2012/2016), zo veelzijdig!

 8. lynnBosman

  ^ zonder blessureleed en super fit wellicht eem van de beste speelsters vd wereld. Misschien voor sommige de beste, ik.neig daarin iets meer naar Welten. De Goede kan alles. Wordt ook altijd geroemd in het buitenland. In 2016 vond ik haar niet op haar best trouwens. Bijzonder dat ze dat nooit is geworden trouwens. Hoewel Welten en Hoog ook knettergoed waren in hun winnende jaren, lijkt de voorkeur meer naar een speelster als hen te gaan. Zie Merino en ook Granatto vorig jaar.


Wat vind jij? Praat mee...