Negen maanden voor de Olympische Spelen van Tokio hebben de Oranje Dames een relatief rustig programma, voordat in januari het geweld van de Pro League weer losbarst. Het zorgt ervoor dat meerdere internationals hun rust pakken, nu het kan. Den Bosch mist twee speelsters: Margot van Geffen en Ireen van den Assem.
In het clubhuis van Den Bosch kruist Raoul Ehren zondagmiddag zijn wijs- en zijn middelvinger. ‘Fingers crossed’, zegt hij, wanneer hij vooruit kijkt naar de slopende tweede competitiehelft die straks weer voor de deur staat. Het is voor hem als clubcoach te hopen dat er niet nog meer speelsters geblesseerd raken.
‘Je wordt er niet vrolijk van, als je naar het speelschema kijkt. Iedereen kan wel roepen dat het volgend jaar hosanna is omdat Nederland in de Pro League één trip minder heeft, naar Nieuw-Zeeland en Australië. Maar er staan nog steeds zestien wedstrijden op het programma. Dan spelen wij ook nog acht competitiewedstrijden, drie EHL-wedstrijden en hopelijk het toetje met de play-offs. Dat is veel. En dán moet Oranje nog aan de olympische voorbereiding gaan beginnen.’
Geen risico in verband met de Spelen
Drie internationals ontbraken zondagmiddag in de topwedstrijd Den Bosch-SCHC (2-2). Caia van Maasakker kampt met een oude liesblessure die nu weer opspeelt. Ireen van den Assem heeft last van haar kuit, dezelfde blessure als tijdens het EK. En Margot van Geffen staat al sinds een paar weken aan de kant, vanwege aanhoudende klachten aan een pees bij haar zitbeen.
Ze willen allemaal geen risico nemen, met het oog op de Olympische Spelen, de heilige graal voor topsporters. Ehren: ‘Internationals hebben weinig rustmomenten. Als ze kleine klachten hebben, hebben ze eigenlijk nooit tijd om twee, drie weken rust te nemen. Op een gegeven moment is het klaar. Dan móét je wel rust pakken. Anders gaat het mis. Ik denk dat wij met Margot en Ireen op tijd op de rem hebben getrapt. Voor ons is het nu even vervelend. Uiteindelijk hopen we Margot en Ireen scherper, fitter en beter terug te krijgen. Margot hopelijk nog voor de winterstop, Ireen erna.’
Ik kan nu wel gaan roepen dat ik het allemaal heel vervelend vind, al die blessures. Maar het is niet anders. Raoul Ehren
Vorig seizoen speelde het Nederlands elftal de Pro League met een groep van 32 speelsters. Dit jaar bestaat de mogelijkheid dat Oranje het met een kleiner aantal gaat doen. Extra belasting ligt op de loer. Slecht nieuws voor clubcoaches dus. De blessures van Van Geffen en Van den Assem zijn bijvoorbeeld ook niet bij Den Bosch ontstaan. Maar Ehren benadrukt dat hij de technische staf van het Nederlands team niets kwalijk neemt.
‘Je moet als Nederlands team vaker met een vaste groep gaan spelen, wil je naar een hoger niveau groeien. Dat begrijpen wij natuurlijk. We hebben gelukkig goed contact met het Nederlands team. Ze monitoren alles, zodat wij precies weten hoeveel meter die meiden tijdens trainingen en wedstrijden hebben gelopen. Dat gaat allemaal goed, daar kan ik niets van zeggen. Ik kan nu wel gaan roepen dat ik het allemaal heel vervelend vind, al die blessures. Maar het is niet anders.’
Ehren probeert het maar positief in te zien. ‘Omdat wij Margot en Ireen moeten missen, krijgen andere meiden de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Danique van der Veerdonk kunnen we nu langer laten spelen, net als Teuntje de Wit en Rosa Fernig. Daar profiteren we alleen maar van, als Margot en Ireen straks weer terug zijn.’
6 Reacties
sapi
Misschien kan je dit olympisch jaar als international beter hopen dat je geen PO haalt! Uitrusten voor het mooiste toernooi van de wereld. KNHB had moeten ingrijpen.
Kampongfan
Eens, maar ook een wat betere training(sopbouw) en serieuzer met blessures omgaan, zou enorm helpen. Het is meer regel dan uitzondering dat hockeyers blessures verzwijgen om niet buiten de boot te vallen. Op zich dus een goed verhaal van Ehren.
robvisser
Heel veel landen spelen de Pro League en die hebben vorig jaar veel minder vaak een andere selectie gebruikt dan dat Annan deed, dus het moet fysiek wel te doen zijn. Maar er kunnen speelsters zijn voor wie het desondanks toch te zwaar blijkt te zijn en dan krijg je een soort natuurlijke selectie waarbij de fitste speelsters overblijven voor de Olympisch Spelen. Het klinkt misschien wat cru, maar zo werkt het nu eenmaal.
lynnBosman
Het is niet zo'n ABC'tje als je het doet voorkomen. Speelsters gaven zelf aan dat het zwaar is, vind het niet aan ons in te oordelen dat het te doen moet zijn. De Nederlandse competitie is behoorlijk wat zwaarder dan de Engelse of de Australische en gaat ook langer door. Ook gaat Argentinië nu al op trip naar Spanje en Italië. Daar ligt het simpel: clubhockey wijkt voor het nationale team. Hier moet het beide, wellicht dat daar beter naar gekeken kan worden of hoe het opgebouwd is. Waarom dit jaar geen best of 2? Uitdoelpunten dubbel en 1 finale zoals bij het voetbal?
gaston-orozco
Clubhockey is hier veel belangrijker dan in de meeste andere landen. Persoonlijk zie ik heel weinig reden waarom de beste internationals zoveel clubwedstrijden moeten spelen. Ze profiteren er niet veel van en ze voorkomen dat jonge spelers waardevolle ervaring opdoen. 11 of 12 spellen zijn voldoende. Behalve natuurlijk zijn het de clubs die voor het grootste deel voor deze spelers betalen! Misschien kan de knhb ophouden zo gierig te zijn en de spelers goed te betalen, dan hoeven ze niet op de clubs te vertrouwen.
robvisser
@lynnBosman Het is niet anders. De Pro League komt eraan en de dames hebben deze wedstrijden ook hard nodig om beter ingespeeld te raken. De vorm die ze op het EK hadden lijkt me niet goed genoeg voor de OS. Er is nog werk aan de winkel. Het beste kan dit met een min of meer vaste groep. Het nieuwe format van de Pro League is beter dan de oude. En aangezien de vijver waaruit we kunnen kiezen relatief groot is, kunnen we het altijd wel opvangen als een speelster toch niet fit genoeg blijkt te zijn voor de OS.