Trijntje Beljaars, de vijftienjarige versterking van Oranje-Rood

Met haar vijftien jaar is ze een opmerkelijk jonge versterking in de Livera Hoofdklasse Dames: Trijntje Beljaars, de aanvalster van Oranje-Rood. De eerste titel heeft ze al binnen: de jongste gecontracteerde speelster in de Hoofdklasse van seizoen 2020/2021. 

Misschien is ze zelfs wel de jongste gecontracteerde speelster sinds tijden, maar warm of koud wordt ze daar niet van. De Eindhovense is rustig en al behoorlijk volwassen voor haar leeftijd. ‘De club heeft gevraagd wat ik wilde. Of ik in Dames 1 wilde spelen, of in Meisjes A1’, legt de speelster uit. Na twee weken was ze er uit: ‘Ik ben klaar voor Dames 1. Mijn leeftijd is een bijzaak.’ 

Al anderhalf jaar traint het talent mee met de eerste damesploeg. Ze debuteerde op haar veertiende onder Tina Bachmann. Dat gebeurde in een week die ze zich nog goed kan herinneren: ‘Ik deed mee in de zaal en mocht daarna meedoen tegen Hurley. Ik was die week helemaal gesloopt. Ik trainde met A1 en Dames 1. Drie trainingen, twee dubbele en een gewone. Ik weet nog dat ik thuiskwam en languit op de grond heb gelegen. Toen heb ik me echt afgevraagd: houd ik dit wel vol?’

Terwijl ze dit verhaal vertelt, verschijnt er een brede glimlach op haar gezicht. ‘Inmiddels ben ik er aan gewend.’

Trijntje Beljaars in actie tijdens de Six Nations tegen Ierland. Foto: Willem Vernes

Tuin met een kunstgrasveld, loopband in de woonkamer

We spreken Beljaars in de tuin van haar huis, in het centrum van Eindhoven en op tien minuten fietsen van de hockeyclub. Daar woont ze samen met haar ouders en haar tweelingbroer, maar vanwege corona zijn ook haar twee oudere zussen en broer thuis. Inderdaad, de familie Beljaars bestaat uit vijf kinderen, die stuk voor stuk allemaal hockeyen. In een groot deel van de tuin ligt dan ook een kunstgrasveld, met een stuk verderop een goal. In de woonkamer staat een loopband. 

Lachend: ‘Eigenlijk had ik vroeger geen keuze. Ik wilde heel graag hockeyen, maar logistiek kon het ook niet anders.’ Even was het doorbijten voor de jongste van het gezin: ‘Na een tijdje wilde ik stoppen. Ik was toe aan wedstrijdjes, niet aan achtjes draaien door je eigen benen.’ 

Competitief zijn, is een van de kenmerken van Beljaars. Daar heeft ze een verklaring voor: ‘Ik wilde vroeger altijd hockeyen in de tuin met mijn oudste broer, maar mocht als jonger zusje vaak niet meedoen. En als het dan toch een keer mocht, hield hij geen rekening met me. Het enige wat ik toen dacht was: niet huilen, bikkelen. Anders mag ik de volgende keer niet meer meedoen. Dat heeft me echt sterker gemaakt. Ik laat dingen niet snel van me afpakken, want ik heb altijd moeten vechten voor mijn plekje.’

Vanaf dat moment ging het snel. Op haar twaalfde sloot Beljaars aan bij Opleidings B en toen ze dertien was, zat ze in Nederlands B. Als ‘nuldejaars’ speelde ze toen al met zestienjarigen. En ook toen was leeftijd geen probleem. Ook dat komt volgens haar door haar gezin. Haar oudste broer is ruim zes jaar ouder. 

View this post on Instagram

Zoals aangekondigd hier onze tweede topper uit eigen jeugd die ons volgend seizoen komt versterken: Hey🙋‍♀️, Mijn naam is Trijntje Beljaars. Ik ben 15 jaar oud, zit op 4 VWO en woon in Eindhoven op fietsafstand van Oranje-Rood. Ik ben zoals ze dat noemen een ‘Kind van de club’, want ik hockey al vanaf mijn 6e met ontzettend veel plezier bij Oranje-Rood 🧡❤️. Ik ben de jongste uit een gezin van 5 hockeyende kinderen. Ze zeggen wel eens dat je dat kan zien aan mijn hockeyspel; ik laat me niet graag de bal afpakken! Daarnaast zit ik nu al weer voor het 3e jaar in NL U16 waar ik erg van geniet. Ik ben aanvallend ingesteld en heb de focus op de goal. Dat ik nu al mag aansluiten bij Dames 1 is top! Ik ben heel blij dat Oranje-Rood het vertrouwen in mij heeft en sta te popelen om te gaan knallen!

A post shared by HC Oranje-Rood Dames 1 (@oranjerooddames1) on

Intervallen trainen tijdens online lessen

Ze combineert haar sport met 4 VWO. Ze zit niet op een speciale sportschool met lootklassen. Haar online lessen volgt ze zo nu en dan vanaf de loopband, terwijl ze intervallen traint. 

’s Avonds na het eten is ze op het kunstgrasveld in de tuin te vinden. Samen met haar oudste broer. De rollen zijn inmiddels omgedraaid: nu moet hij vragen of hij mee mag doen. Maar nog steeds houdt hij weinig rekening met zijn jongste zusje. Ze trainen aannames. Aan de ene kant van het veldje staat Brent, die keer op keer ballen afvuurt op Trijntje. Alles om de aannames beter te maken. Af en toe schiet er een kanonskogel de tuin door, maar een vijf meter hoge muur zorgt voor extra veiligheid. 

Haar aannames zijn komend seizoen te bewonderen in de ploeg van Stefan Duyf, de opvolger van Bachmann. Hij kent Beljaars al van de Nederlandse jeugdteams en geeft haar het vertrouwen. Vorige week stond de nieuwbakken coach met zijn ploeg voor het eerst op het veld. Wat Beljaars opviel? ‘Mijn aannames gingen echt veel beter.’ 

Haar oudste broer is trots, net als de rest van de familie. Ze koos voor rugnummer zeven, want ze is de zevende uit het gezin. Vaak zijn ze langs de lijn te vinden. Dat houdt Beljaars naar eigen zeggen met beide benen op de grond. ‘Ik ben nuchter, maar al zou ik al vleugels gaan krijgen.. Boem. Dan word ik door iedereen op m’n plek gezet. Ik blijf de jongste hè’. 


7 Reacties

  1. Runa Honig

    Niet te hoge verwachtingen graag en niet te veel belasten, dat maakt de druk voor zo’n jong meisje te groot en dan weten we hoe het gaat lopen. Dan heeft ze over 5 jaar een hockey-burnout.

    1. harry_knak

      Fijn dat jij weet hoe het gaat lopen, honing. Denk dat dit meisje niet zoveel (lees: nul) waarde hecht aan jouw polder model reactie.

  2. gaston-orozco

    Onzin. Als je goed genoeg bent, is dat het enige dat telt. Voor echte talenten leer je meer van spelen met volwassenen dan met kinderen. Sucess!

  3. Runa Honig

    Hockeyfan: dat is nu juist de valkuil: denken dat omdat iemand zo goed is hij of zij overal tegen bestand is. Dat is gewoon niet zo. Het verschil maak je uiteindelijk mentaal en dat vergt jaren training. En laten we wel wezen, de Nederlandse jeugd staat niet bepaald bekend om hun mentale hardheid.

    1. harry_knak

      Het verschil maak je mentaal. Hmmm...interessant wederom. Analyse van het allerhoogste niveau..dacht tactiek, fysieke gesteldheid etc ook het verschil mede bepalen. Niet dus...fijn!!! Kan ik ff zak chips opentrekken en mij mentaal ff voorbereiden op het verschil maken.

  4. gaston-orozco

    Meer onzin. Tal van talenten burnout ook wanneer ze het traditionele pad volgen. Er is geen bewijs dat vroege blootstelling aan dames 1 een burn-out veroorzaakt. Ik kan zeker meer successen (Welten / Croon / de Waard etc) noemen dan mislukkingen.

  5. lexi-b

    Super dat Trijntje zo'n kans krijgt en ook het vertrouwen in haar eigen kunnen heeft om deze te willen pakken. Hopelijk wordt het een prachtig debuutseizoen voor haar.


Wat vind jij? Praat mee...