Voorbeschouwing HK (D): Degradatiekraker in Groningen

In de negentiende speelronde van de Livera Hoofdklasse Dames zijn de vier playoff-tickets al vergeven. Den Bosch, Amsterdam, SCHC en Oranje-Rood zijn zeker van het competitietoetje. Onderin is het spannend. Groningen, Bloemendaal en Huizen staan op drie punten van elkaar.

Groningen – Huizen

Een rechtstreekse degradatiestrijd tussen Groningen en Huizen aanstaande zondag. Groningen verzamelde tot dusver zes punten. Huizen deed dat beter met negen punten. De kans op een winnaar is klein: alle drie eerdere Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze twee teams eindigden in een gelijkspel. De thuisploeg heeft moeite met scoren. De ploeg van Julian Steen scoorde in 18 speelrondes negen keer. In zeven van haar laatste acht Hoofdklasse-duels in het geheel niet tot scoren. De enige speelster in beide selecties die dit seizoen meer dan twee keer scoorde in de Hoofdklasse is de met een blessure kampende Willemijn Kuis-Bos (Groningen).

Arbiters: Ymkje van Slooten en Maartje de Bruijn 

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Oranje-Rood

Beide ploegen plaatsten zich vorige week al voor de play-offs, maar de ploeg uit Eindhoven zal er alles aan doen om niet als vierde te eindigen. De thuisploeg doet voor de 22ste keer mee aan de play-offs en is vanaf 2002/2003 in zeventien seizoenen op rij van de partij. De cijfers van de Brabanders zijn minder. Sinds de fusie in 2016 plaatste Oranje-Rood zich in elk van haar drie Hoofdklasse-seizoenen voor de play-offs, iets dat voorganger Oranje-Zwart in achttien pogingen nooit lukte.

Arbiters: Lisette Baljon en Steven Bakker

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Kampong

Dit seizoen valt er weinig meer de halen voor Kampong. De ploeg kan de play-offs niet meer halen en is ook zeker van lijfsbehoud. Hurley is nog niet officieel veilig, maar alleen een bijzonder boze droom kan het lijfsbehoud van Hurley nog verstoren. Voor Kampong is dit het negende seizoen op rij dat de play-offs niet worden gehaald. Dit staat in schril contrast met het eerste herenteam, dat op het punt staat zich voor het achtste seizoen op rij voor de play-offs te plaatsen.

Arbiters: Bart Vriens en Ruben Graafland

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Den Bosch

Den Bosch is al verzekerd van de play-offs. Daarmee plaatste de ploeg sinds de invoering van de play-offs (in seizoen 1992/1993)  deze 23 keer. Een record. De Brabanders zijn sinds seizoen 1997/1998 ieder seizoen vertegenwoordigd geweest in de play-offs. Pinoké is zo goed als veilig. Een punt volstaat om het verblijf in de Livera Dames Hoofdklasse officieel met nog een seizoen te verlengen. Ook puntenverlies van Huizen zou volstaan. Dat ene punt pakken tegen Den Bosch, wordt een uitdaging: Pinoké won in 35 Hoofdklasse-ontmoetingen met Den Bosch nog nooit en dwong daarin slechts één keer een gelijkspel af. Op 7 oktober 2007 bereikten deze teams een doelpuntloos gelijkspel in Amstelveen.

Arbiters: Piet Hein Kraaijeveld en Armand Triepels

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Bloemendaal

Laren weet sinds vorig weekend zeker dat het voor het derde seizoen op rij naast de play-offs grijpt. Voor Bloemendaal lijken de play-outs het hoogst haalbare. In drie van de vier voorgaande seizoenen handhaafden de Mussen zich via de play-outs. Bloemendaal behaalde in elk van de voorgaande vier Hoofdklasse-seizoenen precies vier overwinningen. Om opnieuw tot dat aantal te komen moet de formatie van Teun de Nooijer drie van haar laatste vier wedstrijden winnend afsluiten. Resultaat boeken tegen Laren wordt lastig: De ploeg won elk van haar laatste twaalf Hoofdklasse-duels met Bloemendaal, sinds een 2-2 gelijkspel op ’t Kopje op 22 september 2002.

Arbiters: Guido Dekker en Allart van den Berg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

hdm – SCHC

SCHC is al zeker van de play-offs, maar de ploeg zal er ook tegen hdm alles aan doen om als koploper aan het competitietoetje te beginnen. De thuisploeg won slechts één van haar laatste zestien Hoofdklasse-duels met SCHC. Vorig seizoen wonnen de Hagenaars met 1-3 in Bilthoven. hdm staat opnieuw op de (veilige) negende plaats op de ranglijst, een positie waarin het van 2010 tot en met 2015 zes seizoenen op rij afsloot. In elk van de voorgaande drie seizoenen reikten de Hagenaars hoger zonder daarbij de play-offs te bereiken. Ginella Zerbo is met 22 doelpunten topscorer van de Livera Hoofdklasse. De spits van SCHC heeft nog één velddoelpunt nodig om de eerste speelster sinds 2011/2012 (Kim Lammers met 29) te worden die in één seizoen (reguliere competitie) ten minste twintig velddoelpunten maakt.

Arbiters: Sophie Bockelmann en Olaf van Gastel

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – SCHC (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...