Voorbeschouwing HK (D): Wie degradeert er uit de Hoofdklasse?

Het reguliere Hoofdklasse-seizoen nadert zijn einde. Hoewel de tickets om de play-offs allemaal al vergeven zijn is het onderin nog spannend. Groningen, Bloemendaal en Huizen strijden tijdens de laatste twee speelrondes tegen degradatie. Voor Huizen staat er een Goois onderonsje op het programma. Het elftal van Boaz Janssen gaat op bezoek bij Laren.

Groningen – Hurley

Als Groningen verliest van Hurley en concurrenten Huizen en Bloemendaal winnen dan is de ploeg van Julian Steen gedegradeerd uit de Livera Hoofdklasse. Groningen degradeerde voor het laatst uit de Livera Hoofdklasse in het seizoen 2006/2007. Groningen is de laatste drie thuisduels op rij ongeslagen. Tegen Pinoké (2-1 winst), Bloemendaal (0-0 gelijkspel) en Huizen (3-3 gelijkspel) werden punten gepakt. Voor deze reeks verloor Groningen vijftien wedstrijden op rij. Groningen treft Hurley, dat donderdag in de finale staat van de Gold Cup. Het elftal verloor vier van de laatste vijf wedstrijden in de Livera Hoofdklasse. In totaal verloor het team vijf keer sinds de winterstop. Samen met Huizen hebben zij tot nu toe het meest verloren sinds de winterstop.

Arbitrage: Jeroen Bok en Ferdy Walvoort

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groningen – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Bloemendaal

Sinds de terugkeer van Bloemendaal in Hoofdklasse (seizoen 2014/2015), ontliep de ploeg alleen afgelopen seizoen de play-outs. Dit seizoen won het elftal van Teun de Nooijer pas één keer (thuis 1-0 tegen Groningen). Nog nooit handhaafde een ploeg zich met minder dan twee overwinningen in de reguliere competitie. De uitwedstrijd bij Den Bosch is altijd lastig voor Bloemendaal: de ploeg won nog nooit een uitwedstrijd bij Den Bosch. De grootste nederlaag van Bloemendaal vond ook plaats aan de Oosterplas. Op 25 oktober 2015 won Den Bosch met 10-0 van de Mussen. Den Bosch kan op haar beurt een clubrecord verbeteren. Met nog twee speelrondes te gaan heeft de ploeg pas tien tegentreffers. Het record staat op twaalf treffers.

Arbitrage: Thomas Duijnstee en Wouter Smits

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Bloemendaal (D)  Ophalen van gegevens

Pinoké – SCHC

Promovendus Pinoké heeft op dit moment 22 punten. De laatste promovendus die meer punten haalde was MOP in het seizoen 2011/2012 (24 punten). Wint Pinoké haar laatste twee duels dan eindigt het elftal met 28 punten. Alleen in het seizoen 2006/2007 haalde de Steekneuzen meer punten (29 punten). In de aankomende speelronde komt SCHC op bezoek. SCHC verloor dit seizoen pas één uitduel, tegen Den Bosch. SCHC-aanvalster Ginella Zerbo heeft nog één velddoelpunt nodig om de magische grens van twintig velddoelpunten te bereiken. Op dit moment staat zij op 22 treffers. Daarmee heeft ze het clubrecord van Caia van Maasakker geëvenaard. Bij Pinoké is Anna O’Flanagan de clubtopscorer met zeven treffers.

Arbitrage: Ruben Graafland en Eldert Michels

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Laren – Huizen

Huizen kan zich niet meer veilig spelen via de reguliere competitie. De play-outs zijn het hoogst haalbare voor het elftal van Boaz Janssen. Alle voorgaande drie duels eindigde in een overwinning voor Laren. Maxime Kerstholt en Joëlle Ketting scoorde het meest voor Laren in die duels (beide vier treffers). Kerstholt is dit seizoen overigens ook de clubtopscorer van Laren in de Livera Hoofdklasse (negen treffers). Dit seizoen verloor Laren al zeven keer. Alleen in het seizoen 2012/2013 voor het elftal vaker in de Livera Hoofdklasse (acht keer).

Arbitrage: Steven Bakker en Daniël van der Nat

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Huizen (D)  Ophalen van gegevens

hdm – Oranje-Rood

Door de 2-1 zege op Huizen speelde hdm zich afgelopen speelronde definitief veilig. De Haagse formatie speelt sinds het seizoen 2007/2008 onafgebroken in de Livera Hoofdklasse. Op dit moment heeft hdm 23 doelpunten gemaakt. Sinds de terugkeer op het hoogste niveau in 2007/2008 maakte de ploeg elk seizoen minimaal 27 treffers. Oranje-Rood heeft op dit moment dertien keer gewonnen en 42 punten. Alleen vorig seizoen pakte het team uit Eindhoven meer punten (44) en won het meer wedstrijden (veertien). Geen van de laatste negen Hoofdklasse-ontmoetingen met Oranje-Rood werden gewonnen door hdm. De laatste overwinning was op 24 november 2013. Toen werd het in Den Haag 4-3 in het voordeel van hdm.

Arbitrage: Merijn Goezinne en Jan van der Vlist

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  hdm – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

Kampong – Amsterdam

Kampong won in de Livera Hoofdklasse maar één keer in de afgelopen acht thuisduels tegen Amsterdam. Eerder dit seizoen won de formatie van Santi Freixa nog met 0-1 in het Wagener Stadion. De laatste keer dat Kampong Amsterdam twee keer versloeg in de reguliere competitie was in het seizoen 1994/1995. Amsterdam is bezig met een goede reeks. De dames van Rick Mathijssen wonnen hun laatste zeven uitduels in de Livera Hoofklasse. De laatste keer dat een team uit de Hoofdklasse acht keer op rij won in een uitduel was tijdens het seizoen 2004/2005.

Arbitrage: Jannick Breunis en Erik Grufman

 • Wie wint er?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...