HK Dames: Den Bosch dichtbij wintertitel, mijlpaal voor Hurley

In de Livera Hoofdklasse Dames staat komende zondag de veertiende en laatste speelronde van dit kalenderjaar op het menu. Den Bosch kan zich voor het vierde seizoen op rij verzekeren van de wintertitel, HGC hoopt tegen Bloemendaal een negatief record te ontlopen en Pinoké presteert beter dan ooit.

Amsterdam – SCHC

Deze teams speelden in de reguliere competitie twee keer tegen elkaar in 2019. Beide keren leverde een treffer uit een strafcorner in de laatste minuut een gelijkspel op.

Bij het heenduel op 22 september maakte Yibbi Jansen namens de thuisploeg de gelijkmaker.

SCHC won maar vier van haar laatste zestien bezoeken aan het Wagener Stadion in de reguliere competitie. Die vier zeges werden allemaal behaald in de periode oktober 2009-maart 2014.

Overige stats
3
In drie van de vier voorgaande ontmoetingen in de reguliere competitie maakte Ginella Zerbo binnen tien minuten de openingstreffer.

1 Amsterdam verloor in de reguliere competitie slechts één van haar laatste 25 Hoofdklasse-wedstrijden, een 2-1 nederlaag bij Oranje-Rood op 29 september.

0 Amsterdam verloor sinds 21 oktober 2018 niet meer in het Wagener Stadion. Destijds kaapte Kampong via een 0-1 zege de drie punten weg.

Scheidsrechters Claire Druijts en Lisette Baljon

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

 

Bloemendaal – HGC

HGC verloor haar laatste 21 Hoofdklasse-duels. Dit is de langste reeks nederlagen in de clubhistorie. Alleen Laren leed ooit een langere verliesreeks in de Dames Hoofdklasse (22 wedstrijden, van 1984 tot en met 1987).

Bij die 21 nederlagen scoorde de ploeg uit Wassenaar slechts zes keer. De tegenstanders deden dat gemiddeld vier keer per wedstrijd, ofwel 84 keer in totaal.

Indien HGC ook van Bloemendaal verliest, dan evenaart de ploeg met veertien opeenvolgende nederlagen het negatieve Hoofdklasse-record van Klein Zwitserland, dat in het seizoen 2011/12 haar eerste veertien duels van het seizoen verloor. KZ maakte destijds op 11 maart 2012 een einde aan die reeks door te winnen bij Hurley (0-2).

Overige stats
3
Bloemendaal begon dit seizoen met drie overwinningen op rij, maar won daarna geen van haar volgende tien competitiewedstrijden.

1 Eerder dit seizoen won Bloemendaal met 0-1 op de Roggewoning. De enige treffer van de wedstrijd kwam uit een rake strafbal van Pilar Romang.

2 Bloemendaal won nog nooit twee keer in hetzelfde Hoofdklasse-seizoen van HGC.

Scheidsrechters Eldert Michels en Allart van den Berg

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – HGC (D)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – Victoria

Kampong leed in elf voorgaande Hoofdklasse-ontmoetingen met Victoria nog nooit een nederlaag (W10 G3).

Victoria behaalde één keer een punt in een Hoofdklasse-wedstrijd in Utrecht. Op 2 april 2004 werd het 2-2 en voor de bezoekers scoorden Linda van der Velden en Karien de Grooff.

Overige stats
13
Kampong is in haar laatste dertien Hoofdklasse-duels met promovendi ongeslagen, sinds een 1-3 nederlaag tegen Bloemendaal op 22 maart 2015.

1 Victoria behaalde dit seizoen haar enige overwinning in een uitwedstrijd. Op 20 oktober triomfeerde de equipe van Lennard Poillot met 0-2 bij HGC.

3 Kampong behaalde dit seizoen slechts drie van haar zeventien punten op eigen veld. Op 27 oktober won de formatie van Michiel van der Struijk met 6-1 van HGC.

Scheidsrechters Hans Hilhorst en Marc van Tuijl

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Victoria (D)  Ophalen van gegevens

 

Laren – Hurley

Eerder dit seizoen eindigden deze teams met een 2-2 remise in het Amsterdamse Bos. Voor het bezoekende Laren scoorde Pam van Asperen twee keer.

Van Asperen maakte ook het winnende doelpunt toen Laren voor het laatst van Hurley won: op 2 september 2018 in het Amsterdams Bos (1-2).

Laren verzamelde tot nu toe pas zeventien punten uit twaalf duels. In de voorgaande elf seizoenen had Laren bij het ingaan van de winterstop slechts één keer minder dan twintig punten. In 2016/17 stond de teller bij de jaarwisseling op achttien punten (uit elf duels).

Overige stats
30
Gitte Michels maakte al haar dertig doelpunten in de Livera Dames Hoofdklasse uit strafcorners.

100 De volgende overwinning van Hurley is de honderdste in de Livera Dames Hoofdklasse voor de club.

Scheidsrechters Tom van der Wulp en Merijn Goezinne

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – Den Bosch

Pinoké weet nu al dat het met meer punten de winterstop in zal gaan dan ooit tevoren. De ploeg van coach Daan Sabel staat na twaalf speelronden op achttien punten.

Den Bosch verloor in de reguliere competitie slechts één van haar laatste 33 Hoofdklasse-wedstrijden en dat gebeurde in het Amsterdamse Bos. Op 17 maart van dit jaar verloor de ploeg van coach Raoul Ehren met 2-1 bij Amsterdam.

Den Bosch kan voor het vierde seizoen op rij – en voor het vijftiende seizoen in totaal – als koploper de winterstop ingaan. Van de veertien keer dat het dat eerder deed, werd Den Bosch uiteindelijk elf keer landskampioen.

Overige stats
5
Frédérique Matla scoorde in de Hoofdklasse in elk van de laatste vijf speelronden (elf goals). Inclusief het Gold Cup-duel met MOP bedraagt de productie zelfs dertien treffers uit zes wedstrijden.

4 Matla is met haar achttien doelpunten topscorer van de Dames Hoofdklasse. Zij is nog vier treffers verwijderd van haar persoonlijk seizoensrecord van 22 (van 2018/19).

40 Matla maakte sinds de start van het vorige seizoen veertig competitiedoelpunten, meer dan elke andere speelster.

Scheidsrechters Sophie Bockelmann en Lisette Feuth

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

 

HDM – Oranje-Rood

Hdm won voor het laatst van een tegenstander uit Eindhoven toen Oranje-Zwart nog bestond. Op 24 november 2013 werd het 4-3 in Den Haag.

Pien van Nes maakte destijds het winnende doelpunt voor de Hagenaars. De strafcornerspecialiste vierde afgelopen speelronde een mijlpaal door tegen Hurley haar honderdste doelpunt in de Hoofdklasse te maken.

Overige stats
6
Oranje-Rood won elk van haar laatste zes Hoofdklasse-duels met hdm. Daarbij hoort het heenduel dit seizoen dat op 22 september in Eindhoven in 5-3 eindigde.

2 Oranje-Rood stond in elk van de twee voorgaande seizoenen vierde bij het ingaan van de winterstop. In alle voorgaande seizoenen stonden de Eindhovenaren bij de jaarwisseling nooit in de top vier.

3 Hdm verloor elk van haar laatste drie Hoofdklasse-duels. Sinds oktober 2016 (vier op rij) leden de Hagenaars geen langere verliesreeks.

Scheidsrechters Pascal Engelbertink en Lizelotte Wolter

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HDM – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

 


Wat vind jij? Praat mee...