HK Dames: Den Bosch nog ongeslagen, record dreigt voor HGC

De strijd om de landstitel in de Livera Hoofdklasse Dames wordt komende zondag hervat. Koploper Den Bosch wil tegen hdm haar ongeslagen status behouden, terwijl hekkensluiter HGC hoopt een nieuw negatief record te voorkomen in de historie van de Hoofdklasse.

Bloemendaal – Kampong

De 3-2 uitzege van Bloemendaal bij Kampong eerder dit seizoen maakte een einde aan een reeks van acht duels in de reguliere Hoofdklasse waarin Bloemendaal niet van Kampong had gewonnen.

Kampong kwam in die 2-3 nederlaag nog wel op een 2-0 voorsprong, voordat de tieners Michelle van der Drift (18 jaar), Nine Rijna (19) en Malou Nanninga (18) voor de bezoekers scoorden.

Alleen in 2014/2015 won Bloemendaal beide duels met Kampong in één Hoofdklasse-seizoen: 3-2 en 1-3. Na die 2-3 zege bij Bloemendaal won de club geen van haar volgende tien Hoofdklasse-duels, totdat HGC op 8 december met 1-0 werd verslagen.

Overige stats
9
 Bloemendaal kan voor het eerst sinds mei 2003 twee thuisduels op rij winnen. Destijds versloeg de club Oranje-Zwart (3-1) en Klein-Zwitserland (3-1).

Kampong heeft dit seizoen vier uitduels gewonnen en alleen bij Den Bosch (3-2) verloren. De Utrechters wonnen in het hele vorige seizoen vijf uitwedstrijden in de reguliere Hoofdklasse.

31 Kampong heeft dit seizoen na veertien wedstrijden een doelsaldo van 31 voor en 31 tegen. Vorig seizoen was de balans na 22 duels: 31-32.

Scheidsrechters Jeroen Bok en Ruben Graafland

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Kampong (D)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – hdm

Den Bosch is dit seizoen als enige nog ongeslagen in de Hoofdklasse. De ploeg van coach Raoul Ehren won elf keer en speelde drie keer gelijk.

Den Bosch won haar laatste 35 (!) Hoofdklasse-duels met hdm. Het laatste puntverlies stamt uit 1995: 2-2 in Den Bosch op 2 april.

Hdm versloeg Den Bosch drie keer in de Hoofdklasse: 0-3 uit op 4 november 1990 (eerste ontmoeting), 4-0 thuis op 14 april 1991 en 3-0 thuis op 8 november 1992.

Den Bosch boekte alleen meer Hoofdklasse-overwinningen tegen Kampong (40) dan tegen hdm (38).

Hdm verloor alleen vaker van Amsterdam (50) in de Hoofdklasse dan van Den Bosch (38).

Overige stats
3 
Eerder dit seizoen won Den Bosch met 0-3 bij hdm. Frédérique Matla, Joosje Burg en Lieke Hulsen maakten de drie doelpunten.

13 Den Bosch mist haar geblesseerde topscorer Frédérique Matla. Zij was goed voor dertien van de laatste achttien doelpunten van Den Bosch in de Hoofdklasse.

4 hdm heeft haar laatste vier wedstrijden in de Hoofdklasse niet gewonnen, dat is de langste serie van de club zonder zege in dit seizoen.

10 Pien van Nes maakte dit Hoofdklasse-seizoen al tien treffers voor hdm. Dat is één goal meer dan ze vorig seizoen maakte.

Scheidsrechters Ymkje van Slooten en Marc van Tuijl

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – hdm (D)  Ophalen van gegevens

HGC – SCHC

SCHC heeft de laatste drie Hoofdklasse-ontmoetingen met HGC gewonnen, inclusief de 6-1 van eerder dit seizoen. Isis van Loon zette HGC nog wel op voorsprong, maar Famke Richardson, Pien Dicke, Ginella Zerbo, Yibbi Jansen, Miloe Jaeger en Caia van Maasakker zorgden voor de 6-1 eindstand.

De 9-1 thuisoverwinning van SCHC op HGC op 24 oktober 2010 is voor de Bilthovense club de gedeeld grootste overwinning in de Hoofdklasse, samen met een 8-0 thuisoverwinning op Bloemendaal op 2 september 2018.

HGC verloor alleen tegen Den Bosch met grotere cijfers in de Hoofdklasse, een 10-1 uitnederlaag op 3 oktober 2004. Op 1 december 2019 verloor HGC ook met 1-9 van Amsterdam.

HGC verloor dit seizoen al haar veertien wedstrijden in de Hoofdklasse, een evenaring van het record van Klein Zwitserland in 2011/12. KZ won destijds haar vijftiende wedstrijd, 2-0 bij Hurley.

Overige stats
22 HGC verloor haar laatste 22 Hoofdklasse-duels. Dit is een evenaring van de langste reeks nederlagen in de Hoofdklasse-historie. Alleen Laren leed ooit een even lange verliesreeks in de Dames Hoofdklasse (22 van 1984 tot en met 1987).

2 Isis van Loon (twee doelpunten) is de enige speelster van HGC die dit Hoofdklasse-seizoen meer dan één goal maakte.

1 SCHC leed in haar laatste wedstrijd voor de winterstop bij Amsterdam (2-0) haar eerste nederlaag in dit Hoofdklasse-seizoen.

2 SCHC verloor in oktober 2016 voor het laatst twee maal op rij, 3-2 tegen Den Bosch en 1-0 bij Amsterdam.

Scheidsrechters Pascal Engelbertink en Klaas Ozinga

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

Hurley – Amsterdam

Amsterdam verloor slechts één van haar 33 voorafgaande Hoofdklasse-duels met Hurley, een 0-2 thuisnederlaag op 17 maart 2002.

Hurley verloor in de Hoofdklasse alleen vaker van Den Bosch (30) dan van Amsterdam (28).

Eerder dit seizoen hield Hurley een punt over aan het treffen met Amsterdam. Het werd 1-1 via strafcornergoals van Charlotte Vega en Gitte Michels.

Hurley kan voor de tweede keer in de Hoofdklasse vier overwinningen op rij boeken. In oktober 2010 won de club achtereenvolgens van Pinoké (1-2), Laren (0-1), Oranje-Zwart (2-0) en hdm (3-2).

Overige stats
30 Gitte Michels maakte al haar 30 doelpunten in de Livera Dames Hoofdklasse uit strafcorners.

6 Amsterdam won haar laatste zes wedstrijden in de Hoofdklasse. Van oktober 2017 tot en met september 2018 won de club zestien keer op rij.

10 Charlotte Vega (tien) en Eva de Goede (tien) zijn de topschutters van Amsterdam in dit Hoofdklasse-seizoen. Vorig seizoen eindigden zij respectievelijk op elf en vijftien goals.

Scheidsrechters Hans Hilhorst en Nino Arzini

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Laren

Oranje-Rood is ongeslagen in haar laatste vier Hoofdklasse-duels met Laren en behaalde daarin tien punten. Opmerkelijk genoeg lukte het de Eindhovenaren vóór deze reeks juist 41 duels op rij niet te winnen van Laren.

Oranje-Rood versloeg Laren vijf keer in de Hoofdklasse, in de eerste twee ontmoetingen in 1984 en 1985 (als Oranje-Zwart) en in drie van de laatste vier ontmoetingen.

Eerder dit seizoen werd het in Laren 1-1. laat in de wedstrijd scoorden Lisa Post (61ste minuut) en Mila Muyselaar (69) uit respectievelijk een strafcorner en een strafbal.

Overige stats
50 Oranje-Rood (49) kan de 50e overwinning in de Hoofdklasse behalen sinds de fusie.

6 Oranje-Rood won dit Hoofdklasse-seizoen zes van haar zeven thuiswedstrijden. Er werd alleen van Kampong verloren (1-2). In de voorgaande twee seizoenen won Oranje-Rood zeven thuisduels per jaargang.

5 Oranje-Rood topscorer Fiona Morgenstern (vijf doelpunten) maakte niet eerder vijf goals in een Hoofdklasse-seizoen.

0 Laren heeft dit Hoofdklasse-seizoen nog geen uitwedstrijd gewonnen en kwam daarin niet verder dan twee gelijkspelen. Vorig seizoen won Laren zes uitduels en verloor de ploeg vijf maal.

4 Larens topschutter Mila Muyselaar (vier doelpunten) maakte drie van haar vier treffers via strafballen. Ze maakte nog nooit meer dan vier goals in een Hoofdklasse-campagne.

Scheidsrechters Lisette Feuth en Rene van der Zanden

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Laren (D)  Ophalen van gegevens

Victoria – Pinoké

Victoria en Pinoké spelen voor de derde keer samen in de Hoofdklasse, na 2005/2006 en 2006/2007. Victoria won de eerste ontmoeting tussen de clubs, een 1-3 uitoverwinning op 26 februari 2006. Daarna won Pinoké alle volgende vier wedstrijden.

Dit seizoen won Pinoké op 27 september 2019 met 2-1 thuis van Victoria. Sian Keil en Kiki van Wijk scoorden voor de thuisclub en Marijn Verheul maakte de treffer voor Victoria.

Victoria wacht sinds 26 maart 2006 (1-0 tegen Push) al twintig (!) thuisduels op een overwinning op eigen veld in de Hoofdklasse.

Overige stats
1 De enige zege van Victoria in dit seizoen was de 0-2 bij HGC op 20 oktober 2019. In Victoria’s vorige seizoen op het hoogste niveau, 2006/2007, won de club in de hele jaargang één wedstrijd: 0-1 bij SCHC.

4 Pinoké heeft haar laatste vier wedstrijden in de Hoofdklasse verloren. De club had haar drie wedstrijden daarvoor alledrie gewonnen. De laatste keer dat Pinoké minstens vijf nederlagen op rij leed, was van februari tot en met april 2017: zes keer verlies.

3 Pinoké won dit seizoen drie uitwedstrijden, even veel als in de hele vorige jaargang.

Scheidsrechters Lizelotte Woltyer en Berry van Bentum

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Victoria – Pinoké (D)  Ophalen van gegevens

Stand


Wat vind jij? Praat mee...