Zo kijk je op tv en online naar de wedstrijden van Oranje

Drie jaar na Tokio beginnen zaterdag in Parijs de Olympische Spelen. De beide Oranjeteams gaan als de nummers één van de wereldranglijst aan het belangrijkste sportevenement ter wereld beginnen. Hier lees je waar de wedstrijden van de beide teams live kunt zien. 

NOS

Iedere dag kun je vanaf 09.00 tot 22.30 uur genieten van live sport op NPO1 (en NPO3), NOS.nl, in de NOS-app en de NOS Live-app. Per dag wordt gekeken welke sporten live worden uitgezonden. Daarin maakt NOS Studio Sport telkens een journalistieke keuze. Als de duels van Oranje live worden uitgezonden, verzorgt Philip Kooke het commentaar.

Eurosport

De zenders van Eurosport staan non-stop in het teken van Parijs 2024. Op Kanaal 1 en 2 worden sommige wedstrijden van Oranje live uitgezonden, met Nederlands commentaar van Tom Bijen en Jeroen Schoenmakers. Welke wedstrijden dat precies zijn, wordt per speeldag bepaald. Sowieso zijn op Eurosport van alle wedstrijden van de beide Oranjeteams samenvattingen te zien.

HBO Max

Wil je echt geen seconde missen van de Spelen dan is een abonnement op HBO Max iets voor jou. Voor het basisabonnement van 5,99 euro zijn alle 45 olympische sporten live te streamen van begin tot einde, dus ook álle wedstrijden van de Oranjevrouwen en -mannen. Ook hier hoor je het commentaar van Bijen en Schoenmakers. Daarnaast is er dagelijks een complete programmering met allerlei sportshows van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Ook zullen de buitenlandse publieke zenders als de BBC, ARD, ZDF en VRT verslag doen van de Olympische Spelen.

Uitzendschema heren

Datum Tijd Team Team Uitzending
Zaterdag 27 juli 12:45 uur Nederland Zuid-Afrika HBO Max/Eurosport*/NOS*
Zondag 28 juli 19:45 uur Nederland Frankrijk HBO Max/Eurosport*/NOS*
Dinsdag 30 juli 12:45 uur Groot-Brittannië Nederland HBO Max/Eurosport*/NOS*
Woensdag 31 juli 17:30 uur Duitsland Nederland HBO Max/Eurosport*/NOS*
Vrijdag 2 augustus 10:30 uur Nederland Spanje HBO Max/Eurosport*/NOS*

*Onder voorbehoud. De programmering kan wijzigen als dat noodzakelijk mocht zijn.

Uitzendschema dames

Datum Tijd Team Team Uitzending
Zaterdag 27 juli 20:15 uur Nederland Frankrijk HBO Max/Eurosport*/NOS*
Maandag 29 juli 19:45 uur Duitsland Nederland HBO Max/Eurosport*/NOS*
Woensdag 31 juli 20:15 uur Nederland China HBO Max/Eurosport*/NOS*
Vrijdag 2 augustus 12:45 uur België Nederland HBO Max/Eurosport*/NOS*
Zaterdag 3 augustus 10:30 uur Nederland Japan HBO Max/Eurosport*/NOS*

*Onder voorbehoud. De programmering kan wijzigen als dat noodzakelijk mocht zijn.

De Oranje Dames vieren een 6-1 zege op Japan in de tweede uitzwaaiwedstrijd in Zwolle. Foto: Willem Vernes

Wat doen wij als hockey.nl?
Hockey.nl is met twee verslaggevers afgereisd naar Parijs. Die doen dagelijks verslag van het olympisch toernooi met uiteraard extra aandacht voor de verrichtingen van de Oranje Dames en Heren. Van alle duels van Oranje brengen we jou live-updates via het liveblog. In het Match Center op de website en in de app van hockey.nl zijn alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen te vinden. En vergeet niet onze sociale mediakanalen te volgen voor een kijkje achter de schermen.

Complete speelschema olympisch toernooi:
Bekijk het complete speelschema van het olympisch hockeytoernooi
**Tijden van het speelschema onder voorbehoud in verband met tv-uitzendingen

Spelregels:
Wil je meer weten over de spelregels van de hockeysport. Ga dan naar onze pagina over de reglementen.

Wie doen er mee in Parijs?
Bij de dames is Nederland in Poule A ingedeeld met gastland Frankrijk, België, Duitsland, China en Japan. In de andere poule zitten Argentinië, Australië, Groot-Brittannië, Spanje, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Dat deelnemersveld verschilt niet heel veel met die van de heren. Nederland vormt Poule A samen met gastland Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Zuid-Afrika. Titelverdediger België, Argentinië, Australië, India, Ierland en Nieuw-Zeeland treffen elkaar in Poule B.

Speellocatie
Het hockeytoernooi wordt gespeeld in het Stade olympique Yves-du-Manoir, gelegen in de buitenwijk Colombes in het noordwesten van de Franse hoofdstad. De wedstrijden worden verdeeld over twee velden. Parijs was al twee keer eerder gastheer van de Zomerspelen: in 1900 en 1924. In beide jaren stond hockey niet op het olympische programma.

Opzet olympisch toernooi
De twaalf landen zijn verdeeld over twee poules van zes. Na vijf poulewedstrijden kwalificeren de nummers een tot en met vier zich voor de kwartfinales. De stand in de poules wordt opgemaakt op basis van het aantal behaalde punten, gevolgd door het aantal gewonnen wedstrijden, doelsaldo, aantal gemaakte doelpunten, onderling resultaat en aantal gemaakte velddoelpunten. De winnaars van de kwartfinales plaatsen zich voor de halve finales waarna de strijd om het brons en de finale volgen.

Blikvanger Oranje Dames: Yibbi Jansen
De 24-jarige Yibbi Jansen is de laatste jaren uitgegroeid tot ‘s werelds meest gevreesde strafcornerschutter. Bij haar debuut in Oranje tegen de Verenigde Staten, in januari 2018, had ze slechts zeven minuten nodig voor haar eerste interlanddoelpunt. Inmiddels staat de teller van de dochter van voormalig doelman en international Ronald Jansen op 62 treffers in 74 interlands. Met negentien treffers kroonde Jansen zich afgelopen seizoen tot topscorer van de FIH Pro League. Ze begon op zevenjarige leeftijd met hockey bij Den Bosch en maakte op 15-jarige leeftijd haar eerste minuten in Dames 1. Jansen maakte de overstap naar Oranje-Rood waar ze zich manifesteerde als strafcornerspecialiste. Sinds de zomer van 2019 speelt ze voor SCHC waar ze is uitgegroeid tot een gevreesde doelpuntenmachine.

Yibbi Jansen viert haar doelpunt voor Oranje tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Nederland en België in Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Bekijk hier de olympische selectie van de Oranje Dames

Blikvanger Oranje Heren: Duco Telgenkamp
Duco Telgenkamp was de hockeyheld van de zomer van 2023. Als toernooidebutant kroonde hij zich tot topscorer en beste jonge speler van het gewonnen EK in Mönchengladbach. De 22-jarige spits van Kampong kreeg al snel de bijnaam de ‘Haaland van het hockey’. Zijn bravoure en de extreme doelgerichtheid in combinatie met zijn snelheid en techniek maakt hem tot een publiekslieveling op de Klapperboom. In Oranje kende Telgenkamp een bliksemstart met vijf goals in zijn eerste drie optredens. De teller staat inmiddels op vijftien goals in 21 interlands. Het begon voor Telgenkamp allemaal op zesjarige leeftijd bij HGC. Op zijn twaalfde stapte hij over naar HDM. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap naar Kampong, waarmee hij afgelopen seizoen landskampioen werd. In zijn eerste twee seizoenen in de Hoofdklasse was hij meteen goed voor 27 doelpunten.

Duco Telgenkamp viert zijn doelpunt tegen India (4-2) in de uitzwaaiwedstrijd in Zwolle. Foto: Willem Vernes

Bekijk hier de olympische selectie van de Oranje Heren

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie in 2021?
Vanwege de coronapandemie worden de Olympische Spelen van Tokio met een jaar uitgesteld. Voor lege tribunes wordt het hockeytoernooi gespeeld.

De Oranje Dames winnen hun vierde olympische titel door in de finale Argentinië met 3-1 te verslaan dankzij twee doelpunten van Caia van Maasakker en een treffer van Margot van Geffen. In de nasleep van de titel is er onvrede over het prestatieklimaat bij Oranje waarna de KNHB en bondscoach Alyson Annan besluiten hun samenwerking te beëindigen.

De Oranje Heren kennen een moeizaam toernooi dat eindigt in de kwartfinales. Australië is na het nemen van shoot-outs te sterk. De uiteindelijke zesde plaats is de slechtste klassering sinds de Spelen van 1984. Voor de tweede keer op rij en derde maal in vier Spelen blijft Oranje zonder medaille. België verovert zijn eerste olympische titel door de Australiërs na het nemen van shoot-outs te verslaan.

Voorgaande olympische edities
Het hockey voor de dames staat pas sinds 1980 op het olympisch programma. Zimbabwe kroonde zich tot de eerste olympisch kampioen omdat de toplanden het toernooi in Moskou hadden geboycot. In 1980 en 1984 bestond het hockeytoernooi uit een halve competitie, pas in 1988 werd de strijd om het goud betwist in een finale. In Parijs beleeft het hockeytoernooi pas haar twaalfde editie. In totaal werden zes verschillende landen olympische kampioen. De Oranje Dames zijn recordhouder met vier titels, gevolgd door Australië met drie keer goud. Naast vier olympische titels won Nederland ook twee keer zilver en driemaal brons.

Floris Middendorp speelt Cédric Charlier uit tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Nederland en België in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Overzicht laatste vijf edities dames:
2004: 1.Duitsland 2.Nederland 3.Argentinië
2008: 1.Nederland 2.China 3.Argentinië
2012: 1.Nederland 2.Argentinië 3.Groot-Brittannië
2016: 1.Groot-Brittannië 2.Nederland 3.Duitsland
2021: 1.Nederland 2.Argentinië 3.Australië

Het herentoernooi beleeft alweer zijn 25ste editie. In 1908 in Londen stond het hockey voor het eerst op het programma. In 1912 en 1924 werd er niet gehockeyd tijdens het grootste sportevenement ter wereld en in 1920 en 1932 werd de winnaar van het olympisch goud bekend naar een halve competitie. India is met acht titels recordhouder. De laatste titel dateert alweer van 1980 toen andere toplanden als Nederland, Duitsland en Australië in Moskou ontbraken vanwege een boycot. Negen landen behaalden behaalden ooit het allerhoogste hockeygoud. Nederland werd twee keer olympisch kampioen: in 1996 en 2000. Ook wonnen de Oranje Heren vier keer zilver en drie keer brons.

Overzicht laatste vijf edities heren:
2004: 1.Australië 2.Nederland 3.Duitsland
2008: 1.Duitsland 2.Spanje 3.Australië
2012: 1.Duitsland 2.Nederland 3.Australië
2016: 1.Argentinië 2.België 3.Duitsland
2021: 1.België 2.Australië 3.India

Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...