Hoe gaat het mannentoernooi verder? De kwartfinales op een rij

De Oranje Heren spelen zondag om 05.00 uur in de kwartfinale van het olympisch toernooi tegen Australië. De ploeg van Max Caldas verloor vrijdag met 3-1 van Duitsland waardoor Nederland als vierde eindigde in poule B.

De Kookaburras finishten als eerste in de andere poule met vier zeges en een gelijkspel. Australië startte met een 5-3 zege op Japan, nadat een 3-2 achterstand werd omgedraaid. Daarna werd India met 7-1 verslagen en werden ook olympisch kampioen Argentinië (5-2) en Nieuw-Zeeland (4-2) aan de zegekar gebonden. Al verzekerd van een plek in de kwartfinales speelden de Australiërs in de laatste poulewedstrijd met 1-1 gelijk tegen Spanje.

Trent Mitton (r) in duel met Alejandro Alonso tijdens Australië-Spanje op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Productief en verdedigend sterk

De ploeg scoorde in totaal 22 keer en is daarmee na België het productiefste team in de poulefase. Ook verdedigend lijkt het wel snor te zitten met Australië. De ploeg incasseerde negen doelpunten, samen met de Belgen het laagste aantal.

In de onderlinge ontmoetingen zijn de Oranje Heren niet bijster succesvol tegen Australië. ‘We’ wonnen drie van de laatste 24 toernooiwedstrijden tegen Australië (zes keer gelijk, vijftien verloren). Het laatste duel tussen beide landen was op 22 juni 2019 in het Wagener Stadion voor de Pro League. De Australiërs wonnen toen met 4-1. De twee duels daarvoor, waarvan een de halve finale op het WK in 2018 was, won Nederland na het nemen van shoot-outs.

Natuurlijk stippen we de kwartfinale van de Olympische Spelen in Rio ook even aan. Toen speelde Nederland grandioos en werden de Aussies met 4-0 geklopt.

Programma kwartfinales, zondag 1 augustus:
02.30 uur: Duitsland-Argentinië
05.00 uur: Australië-Nederland
11.30 uur: België-Spanje
14.00 uur: India-Groot-Brittannië


13 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  Op het EK stonden de mannen als ‘n team met karakter ... nu geen schim van die speelwijze ... kennelijk is er oud zeer in het team geslopen ... nodig om elkaar goed in de ogen kijken en intern het uitspreken ... zoals Pirmin Blaak Billy Bakker en publiek de les dacht te lezen is ‘n veeg teken 😣 doet meer kwaad dan goed ... elkaar op fouten wijzen in de wedstrijd werkt averechts. Op het EK werd voor elkaar gestreden ... verschil is niet zomaar weg te poetsen. Ego’s toch weer de overhand? Niet alles aan Max Caldas te verwijten. Geen van de spelers heb ik iets zinnigs horen uitspreken hoe nu verder.

  1. SanderE

   Met een vierde plek op OS 2016 was het resultaat matig. Op het EK 2017 Europees kampioen. De WK finale 2018 verloren op shoot outs van België. Op het EK 2021 nogmaals Europees kampioen. Nu, op OS 2020, spelen we zondag de kwartfinale. Zo slecht is het allemaal nog niet. Vanaf zondag is het jachtseizoen geopend.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   SanderE: je vergeet 2019 uitgeschakeld door Spanje in de halve finale. En zowel laatste EK als WK met mindere spel toch in finale gekomen. Maar ben het met je eens, laten we eerst as Zondag afwachten. Ik denk zelf dat Australie nog wel revanche wil nemen voor de onterechte overwinning van NL op vorige WK, dat gaat ze niet nogmaals gebeuren.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Oef, Nederland speelt om 11h00 lokale tijd en wordt 33 graden Zondag…

 3. Runa Honig

  De mondiale top bestaat uit max 6 a 7 landen en er komt weinig bij. Vroeger had je nog landen als Pakistan en Zuid Korea, maar die zijn zo goed als afgehaakt. Daar tegen afgezet zijn de prestaties van Nederland de afgelopen jaren gewoon slecht. Het oefentoernooi EK van dit jaar stelde weinig voor en telt eigenlijk niet mee. Sowieso is de top te smal om een EK een serieuze krachtmeting te noemen. Alleen goud op een WK of OS telt.

  1. SanderE

   Dan doel je op afgelopen 20 jaar en dus niet alleen op deze bondscoach en deze lichting spelers. Jij ziet het EK als niks, dat mag. Over het algemeen wordt het EK toch als een hele mooie prijs gezien binnen de hockeywereld. Maar natuurlijk weegt een mondiale titel zwaarder.

 4. partijtje

  Het Nederlands mannen hockey moet simpelweg. aan de bak.

 5. Mark Bouwman

  Het was tot op heden niet best, ook niet echt verrassend. Maar, we staan nog in het tournooi. Die jongens beseffen echt wel dat het een laatste kans op een Olympische medaille is. Binnen 24 uur weten we "het". Weten we hoeveel karakter en mentale veerkracht het team heeft, valt misschien alles net goed. Kom op boys.

 6. PeterMontijn

  Helemaal eens Bouwman👍

 7. pjklaassen

  NL gaat verliezen, het toernooi waar het om gaat geven ze niet thuis. Daar zit van menig persoon de “frustratie”. EK en WK is leuk maar OS daar gaat / ging het om in het hockey en daar geven ze weer niet thuis.

 8. horn_964

  Ik begrijp niet dat en public aanspreken van Blaak nadat Bakker voor de zoveelste keer zijn man liet lopen en zijn tackle back niet wenste te lopen, zo negatief wordt ervaren. Bakker was als enige al anderhalf jaar zeker van selectie en geeft nu niet thuis. Niet als speler en niet als aanvoerder noch als leider. Bespreken achter de schermen maar als er in de wedstrijd voor de zoveelste keer een kans of zelfs een goal uit voortkomt, is het mi terecht dat hij een keer onder uit de zak krijgt. Ben blij dat Blaak dat tenminste durft….

 9. valley-in-the-alps

  Zoals ik zei ... ‘n veeg teken dat het niet klopt onderling ... in nieuw artikel beschrijft Jorrit Croon precies datgene wat ik zag ... “Croon vertelt: ‘We hebben tot diep in de nacht goede gesprekken met elkaar gehad. In groepjes, maar ook als team. ... We gaan tegen Australië zestig minuten volle bak, we gaan helemaal los. Het vertrouwen is er.” 😄 De knop is om ... we realiseren ons dat we op de OS staan. Zo, zo ... NL kan iets leren van de mentaliteit van de Aussies.

 10. RogierGutlich

  Zoals ik het lees vindt iedereen het de hoogste tijd voor een nieuw tijdperk. @Jeroen Delmee, it’s all yours! Bij Jeroen als nuchtere Brabander en oud top-international weten we zeker dat het om het spel, de progressie en het team gaat en niet om als een soort camera bewuste sumoworstelaar langs de lijn te staan. Van het proces waar Caldas ooit over sprak is toch maar weinig terecht gekomen, zeker gezien het feit dat we de grootste veldhockey natie van de wereld zijn!


Wat vind jij? Praat mee...