OS Dag 8 (Dames): Wie speelt tegen wie in de kwartfinale?

De Oranje Dames spelen maandag in de kwartfinale tegen Argentinië. Als Australië van Japan had verloren,  zou Australië de tegenstander geweest zijn, maar de Aussies wonnen met 2-0 van Japan. Ook China mocht nog even hopen dat het de laatste 8 zou halen. De Aziaten verloren van Nieuw-Zeeland en liggen daardoor uit het toernooi.

Kwartfinales (maandag)

• Nieuw-Zeeland (2A) – Australië (3B) (15.00 uur)
  • Duitsland (3A) – Verenigde Staten (2B) (17.30 uur)
  • Spanje (4A) – Groot-Brittannië (1B) (23.00 uur)
  • Nederland (1A) – Argentinië (4B) (01.30 uur)

01:30 uur China – Nieuw-Zeeland (A) 0-3 (0-1)

China liet de kans liggen om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Als het van Nieuw-Zeeland had gewonnen, was het zeker geweest van een plaats bij de laatste 8. De Kiwi’s waren echter met 3-0 te sterk, waarvan de laatste 2 goals in het 3e kwart. Door dit resultaat gaat niet China, maar Spanje naar de kwartfinale.

China – Nieuw-Zeeland 0-3 (0-1)
’21 Olivia Merry 0-1
’41 Gemma Flynn 0-2
’42 Anita McLaren 0-3

00:30 uur Australië – Japan (B) 2-0 (1-0)

Australië verzekerde zich van de 3e plaats in poule B dankzij een overwinning op Japan, dat al uitgeschakeld was. Mariah Williams maakte in het 2e kwart de openingstreffer, waarna Emily Smith 5 minuten voor tijd de eindstand op 2-0 bepaalde. Als Australië verloren had, was het 4e in de poule geworden en zou Nederland de tegenstander in de kwartfinale zijn geweest.

Australië – Japan 2-0 (1-0)
’17 Mariah Williams 1-0
’55 Emily Smith 2-0

23:00 uur Groot-Brittannië – Verenigde Staten (B) 2-1 (0-0)

De nummers 1 en 2 in Poule B begonnen zaterdagavond zonder puntverlies aan hun slotduel van de groepsfase. Op het spel: de eerste plek in de poule. Het waren de Verenigde Staten die in de 2e helft op voorsprong kwamen, maar uiteindelijk de Britse dames die in de laatste 7 minuten de volle 3 punten naar zich toe trokken dankzij goals van Sophie Bray en Alex Danson.

Groot-Brittannië – Verenigde Staten 2-1 (0-0)
39′ Michelle Vitesse 0-1
53′ Sophie Bray 1-1
57′ Alex Danson 2-1

22:00 uur Zuid-Korea – Spanje (A) 2-3 (1-0)

Spanje ving het duel met de Koreanen aan in de wetenschap dat er gewonnen moest worden om kans te houden op de kwartfinales. Hekkensluiter Zuid-Korea ging nog met een verrassende voorsprong de rust in, maar daarna schakelden de Spaanse vrouwen op. Binnen 10 minuut boog Spanje in de 2e helft de achterstand om in een 1-3 voorsprong. De aansluitingstreffer van Zuid-Korea, 5 minuten voor tijd bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Spanje ging dankzij deze zege China voorbij op de ranglijst en eindigde als 4e in de poule.

Zuid-Korea – Spanje 2-3 (1-0)
18′ Eunbi Cheon 1-0
40′ Begona Garcia 1-1
41′ Lola Riera 1-2
47′ Gloria Comerma 1-3
55′ Bomi Kim 2-3

Ybarra-KNHB-KS

(foto: KNHB/Koen Suyk)

15:00 uur Argentinië – India (B) 5-0 (5-0)

Met een duidelijke 5-0 overwinning op India heeft Argentinië zich weten te verzekeren van de kwartfinales van de Olympische Spelen. Alle doelpunten vielen in het 2e kwart. De Argentijnse Martina Cavallero kroonde zich tot women of the match met 2 doelpunten.

In de 43e minuut leek India nog de eretreffer op het scorebord te krijgen, maar daar besliste de videoscheidsrechter toch anders over. Ondanks dat het er heel sterk op leek dat de bal over de Argentijnse doellijn ging, kende de arbitrage het doelpunt niet toe. Met slechts 1 punt uit 5 wedstrijden keert India weer huiswaarts.

Argentinië – India 5-0 (5-0)
16′ Martina Cavallero 1-0
23′ Maria Granatto 2-0
26′ Carla Rebecchi 3-0
27′ Augustina Albertarrio 4-0
29′ Martina Cavallero 5-0

17:30 uur Nederland – Duitsland (A)

De Oranje Dames hebben zaterdag met 2-0 van Duitsland gewonnen. Daardoor hebben ze de groepsfase als winnaar afgesloten. Als Australië niet verliest van Japan, speelt Nederland in de kwartfinale tegen Argentinië. Xan de Waard en Kitty van Male maakten de doelpunten.