Xavier Reckinger: ‘We zijn er nog niet. Zo eerlijk moeten we zijn’

Duitsland werd lang gezien als één van de gevaarlijkste tegenstanders van het Nederlands elftal in de jacht op olympisch goud. Argentinië elimineerde Die Danas echter maandag in de kwartfinale al, een klap die hard aankwam.

Toen na zestig minuten hockeyen het eindsignaal klonk, koos spits Charlotte Stapenhorst een nogal ongelukkige plek op het veld om ter aarde te storten. Als enige speelster van Duitsland lag ze in de cirkel van tegenstander Argentinië, toen veel van de speelsters van Las Leonas naar de 35-jarige Belen Succi sprintten, de keepster die deze kwartfinale onklopbaar was geweest. Verslagen staarde Stapenhorst gehurkt naar de grond, terwijl op slechts een meter afstand Argentinië een volksfeest vierde.

Haast niet één international van Duitsland hield het droog na de uitschakeling in de kwartfinale. Charlotte Stapenhorst, Cécile Pieper, Anne Schröder, Lisa Altenburg, allemaal barstten ze in huilen uit. ‘Dit is de grootste teleurstelling uit mijn carrière’, verwoordde aanvoerder Nike Lorenz haar gevoel.

Vreugde bij keepster Belen Succi, Micaela Retegui en Julieta Jankanus van Argentinië. Verdriet bij de Duitse Charlotte Stapenhorst. Foto: Koen Suyk

We moeten vaststellen dat we er nog niet zijn. De sleutel tot succes hebben we niet gevonden. Bondscoach Xavier Reckinger

De afgelopen jaren speelden de vrouwen van Duitsland meerdere keren een sterke wedstrijd tegen Nederland. Vaak had Oranje moeite om door de verdediging heen te breken. Het gaf de ploeg van de Belgische bondscoach Xavier Reckinger het stempel van mogelijke kanshebber om Nederland de weg naar olympisch goud te versperren.

Ook in Tokio presteerde Duitsland in de poulefase goed door vier keer op rij te winnen. Maar in de kwartfinale tegen Argentinië gaf de verdediging voor rust al twee doelpunten weg, net als in de verloren poulewedstrijd tegen Nederland, dat zelfs in het eerste kwart al twee keer scoorde.

‘Van ons werd de laatste tijd gezegd dat we één van de grootste uitdagers van Nederland waren. In alle toernooien die we de afgelopen jaren hebben gespeeld, kwamen we dichterbij’, vertelt de Belgische bondscoach Reckinger na de 3-0 nederlaag. ‘Nu moeten we vaststellen dat we er nog niet zijn. Ik blijf van mening dat we van Nederland, en ook van Argentinië, kunnen winnen. Maar we hébben nooit van Nederland gewonnen. Zo eerlijk moeten we zijn. De sleutel tot succes hebben we niet gevonden.’

Met tranen in haar ogen stond Nike Lorenz de pers te woord. Op de vraag welke verklaring ze had voor het verschil hoe Duitsland de eerste vier groepswedstrijden hockeyde en hoe slordig ze aan de kwartfinale waren begonnen, antwoordde de aanvoerder dat ze met te veel zenuwen aan de wedstrijd begonnen. ‘Iets anders kan ik niet bedenken’, prevelde ze.

Groot is het verdriet bij de Duitse vrouwen na de uitschakeling in de olympische kwartfinale tegen Argentinië. Foto: Koen Suyk

De strafcorner van Argentinië liep veel beter dan die van Duitsland

Vooral op de Argentijnse strafcorner had Duitsland geen antwoord. Bij een stand van 1-0 leek Agustina Gorzelany rechtstreeks te gaan pushen, maar ze speelde de variant op Victoria Granatto, die binnentipte. Acht minuten voor tijd haalde de ploeg van Carlos Retegui opnieuw een strafcorner. De gedachten gingen wederom naar een sleeppush van Gorzelany, die in de poulefase met haar wapen drie keer scoorde, maar het was de nog maar 18-jarige Valentina Raposo die verrassend met een harde klap de 3-0 binnenschoot. De drie strafcorners die Duitsland haalde, waren telkens een prooi voor de Argentijnse verdediging.

Reckinger: ‘Op dit moment vind ik het niet gepast om met een analyse te komen. Wat we nu moeten doen, is afstand nemen. Later gaan we goed bestuderen waar het vandaag aan gelegen heeft. Maar het is duidelijk dat Argentinië efficiënt uit de strafcorner was. Die van hen liep veel beter dan die van ons. Het hele toernooi loopt die van ons al niet zoals hij zou moeten lopen.’

Cécile Pieper wordt getroost door Lena Micheel. Foto: Koen Suyk

Reckinger gooide de hiërarchie op de schop

Met de vroege uitschakeling is de eerste stap van de renovatie van het Duitse vrouwenteam mislukt. De belangrijkste beslissing die de in 2017 aangestelde Reckinger als bondscoach nam, was het passeren van aanvoerder en 315-voudig international Janne Müller-Wieland, een paar maanden geleden. Reckinger besloot de ploeg een verjongingskuur te geven en gooide de hiërarchie in de selectie op de schop. Ook de 26-jarige aanvaller Hannah Gablac passeerde hij. De 24-jarige Lorenz benoemde hij tot aanvoerder.

Voor de lange termijn waren de ogen al gericht op de Olympische Spelen van Parijs. Dan moet het gat met Nederland gedicht zijn, is de gedachte. Al langer is de intentie dat Reckinger aanblijft tot en met Parijs, al komt er na de Olympische Spelen wel een evaluatiemoment, waarin de vroege uitschakeling zal worden meegewogen. Enkele internationals hangen bovendien hun stick aan de wilgen.

Reckinger: ‘We hebben hier met veel jonge meiden gespeeld. Deze uitschakeling in de kwartfinale is een harde les. Die ervaring nemen ze mee naar Parijs. Hopelijk zijn we over drie jaar waar we willen zijn. Maar ik had wel gehoopt dat we nu al verder waren. We moeten in de spiegel kijken om te zien waar het is misgegaan.’

Argentinië – Duitsland 3-0 (2-0)
’27 Agustina Albertario 1-0
’29 Victoria Granatto 2-0 (sc)
’52 Valentina Raposa 3-0 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...