Annan: ‘Op trainingsstage in buitenland is nu niet verantwoord’

Na een onderbreking van een paar weken staan sinds begin januari behalve de Oranje Heren ook de Oranje Dames weer op het trainingsveld. De lastige puzzel in deze coronatijd met betrekking tot de route richting het EK en de Olympische Spelen is inmiddels gelegd, vertelt bondscoach Alyson Annan.

Gedetailleerd vertelt Annan in het clubhuis van Ede, waar Oranje haar trainingen afwerkt, over hoe ze de afgelopen periode heeft geboetseerd aan het programma van het Nederlands elftal richting het Europees kampioenschap in Amsterdam en de Olympische Spelen in Tokio. Enkel het samenstellen van het huidige trainingsschema was dit jaar niet genoeg. Vanwege corona zijn allerlei scenario’s tot in de puntjes uitgedacht.

Wat betekent het bijvoorbeeld voor Oranje als in april de EHL niet doorgaat? Wat als in mei Nieuw-Zeeland en Australië niet in het vliegtuig naar Nederland stappen voor de wedstrijden in de Pro League? Overal is rekening mee gehouden, verzekert de bondscoach.

Als warming-up houdt Oranje hoog met een voetbal. Foto: Koen Suyk

Aan de andere kant zou het ons niet slecht uitkomen als die wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland niet doorgaan.

Ze geeft een voorbeeld. ‘Onze Pro League-wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland spelen wij op dinsdag 18 en woensdag 19 mei. De finale van de play-offs is op de zaterdag en de zondag daarvoor. Dat betekent dat ik de speelsters van de twee finalistenteams dan nog niet tot mijn beschikking heb. Afhankelijk van wie er in de finale staan, kan ik tussen de dertien en zestien speelsters uit de selectie missen’, zegt Annan, die in dat geval speelsters moet selecteren uit de groep met potentials.

‘Aan de ene kant moeten we natuurlijk wedstrijden spelen om ritme op te doen en willen we graag de HPL spelen. Aan de andere kant zou het ons niet slecht uitkomen als die wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland niet doorgaan. In dat geval kunnen we spelen tegen andere landen op een moment dat we wél over de volledige Tokio-groep beschikken. Hoewel ik de kans klein acht dat Nieuw-Zeeland en Australië naar Nederland komen, moeten we er wel rekening mee houden dat zij wel komen zoals gepland. Er liggen dus meerdere programma’s op de plank.’

Ireen van den Assem en bondscoach Alyson Annan. Foto: Koen Suyk

Niet op trainingsstage naar Australië of Nieuw-Zeeland

Om in ieder geval vroegtijdig duidelijkheid te scheppen over de invulling van de eerste maanden van het nieuwe jaar, besloot Annan al in een vroeg stadium om de winterstage deze keer over te slaan. Normaal gesproken was Oranje op 4 januari voor ongeveer tweeënhalve week vertrokken richting Australië of Nieuw-Zeeland.

‘Behalve dat we vroeg duidelijkheid wilden scheppen, vind ik dat we tegenwoordig niet meer in een wereld leven waarin we zomaar ergens naartoe kunnen vliegen en vervolgens afhankelijk zijn van wat er in die landen gebeurt. Dat is niet meer verantwoord’, zegt Annan. ‘Daarom hebben we ervoor gekozen in Nederland te blijven. Ook hier kunnen we onze doelstellingen halen.’

Marijn Veen en Pien Dicke, allebei warm ingepakt tegen de kou. Foto: Koen Suyk

Terug op Papendal

Niet alles aan het feit dat Oranje deze maand niet tweeënhalve week in het buitenland verblijft, is nadelig, vindt Annan. In de oude situatie waren de internationals bijvoorbeeld na de winterstage vrijwel de hele maand februari volledig bij hun club geweest. Pas vanaf eind februari had Oranje de trainingen weer hervat, met een korte voorbereiding op de Pro League-wedstrijden tegen Duitsland op 6 en 7 maart als gevolg.

Nu traint de zogenoemde Tokio-groep tot en met het EK (en dus ook in februari) wekelijks op maandag en dinsdag met elkaar, uitgezonderd de weken van de EHL en de play-offs. Maandagochtend verzamelen de speelsters zich eerst op Papendal voor een krachttraining. ’s Middags trainen ze op de velden van Ede en daarna rijden ze terug naar Papendal, waar ze overnachten. Dinsdagochtend trainen ze opnieuw op Ede. Vervolgens gaan ze terug naar de clubs.

Lachende gezichten op de training van het Nederlands elftal. Foto: Koen Suyk

Annan: ‘Ik ben blij dat we er op deze manier goed zijn uitgekomen met de clubs. We hebben samen met de clubs een stabiel programma kunnen samenstellen. Voor de dames breekt nu een zware periode aan met veel wedstrijden en trainingen. Aan ons de taak ervoor te zorgen dat ze fit en fris zijn op het EK en tijdens de Spelen.’


23 Reacties

  1. Avdd

    Ook in niet Corona tijden is het totaal overbodig om op trainingskamp te gaan in Australie of Nieuw-Zeeland. Leuk schoolreisje voor de spelers en staff uiteraard maar zolang het verdienmodel van hockey 0 is dus niet verantwoord. Wat kan je in die twee landen wel doen dat hier niet kan? Enige is klimaat, als je dat wilt simuleren ga dan week eerder naar Tokio.

    1. conegut

      Nu zie je dat klimaat ook niet erg is. In december en januari kan je dus wel gewoon hockeyen in Nederland. Hopelijk is dat een besparende les voor de KNHB.

    2. goud

      Er zijn veel meer argumenten waarom een periode vertoeven op een locatie ver weg een meerwaarde geeft in de prestaties. Iedereen met kennis over teamprocessen, groepscohesie en samenwerking kan je daar een aantal van noemen

    3. arnoldS

      Zo eens. Die onzin om naar de zon te vertrekken. Ga dan een week intern in NL. Geldt ook voor alle teams. Dat armoedige gebedel om geldt zodat het vaandel team op reis kan. Doe normaal

  2. trijntjel

    4 UUR GELEDEN NOS Topsport worstelt met uitzonderingspositie Binnen de topsportcompetities is discussie ontstaan of ze wel door moeten gaan met hun wedstrijden. Zo heeft de handbalbond besloten om de competitie toch niet te starten. "De 24 eredivisieclubs waren erg verdeeld", zegt Sjors Röttger, algemeen directeur van de handbalbond. "Uiteindelijk hebben we besloten dat het ethisch niet verantwoord is om wel veel plezier te hebben, terwijl Nederland het zo zwaar heeft en de mensen weinig tot niets kunnen." Ook onder korfballers was er discussie, zegt bondsdirecteur Rodenburg. "In het begin was er zeker twijfel. Dat jij wel gaat sporten en anderen niet, zorgt voor ethische dilemma's." Uiteindelijk besloot de bond om de competitie wel te starten, maar clubs de ruimte te geven om toch niet mee te doen. "Maar vooralsnog zijn alle clubs nog toegewijd om te spelen."

  3. Jolly

    Uiteindelijk hebben we besloten dat het ethisch niet verantwoord is om wel veel plezier te hebben, terwijl Nederland het zo zwaar heeft en de mensen weinig tot niets kunnen." Onbegrijpelijke beslissing van de Korfbalbond. Zij begrijpen niet dat het spelen van de eerste teams ook plezier geeft aan alle leden. Ook zorg je er voor dat er weer over de sport wordt gepraat. En het belangrijkste: het geeft weer hoop op het spelen ook voor de gewone leden. Vooral niet te vroeg beslissen competitie af te breken. Ik ben dat ook heel blij dat Hoofdklasse hockey gespeeld wordt.

    1. goud

      Helemaal eens! De ethische discussie moet je niet willen voeren als je het “veilig” kan faciliteren. Kan je dit niet dan moeten ze dat zeggen.

  4. Mark Bouwman

    Misschien is het wel tijd om te beseffen dat dit virus vanwege (komende) mutaties ook met vaccineren altijd onder ons zal zijn en te bezien hoe de wereld daar verder mee omgaat. Lockdown is nu kennelijk nog niet te vermijden. Vaccineren is het devies, eerst dat maar in de hoogste versnelling zien te krijgen.

  5. RobV

    Ik vraag me wel af waarom Annan de speelsters van de finalistenteams van de playoffs niet tot haar beschikking zou kunnen hebben voor de HPL wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland. Die wedstrijden zijn een paar dagen erna. Een beetje kort, maar lijkt me niet onmogelijk.

    1. jvolcano

      Rob V is duidelijk niet thuis in de inspanningsfysiologie.

  6. RobV

    @jvolcano Je hoeft ze niet allemaal tegelijk op te stellen, maar het lijkt me overdreven om geen van allen te gebruiken. Op toernooien worden ook wedstrijden kort achter elkaar gespeeld.

    1. Nvanas012

      Een play off finale gaat er hard aan toe, een interland tegen Nieuw Zeeland is ook niet niks. Snap zeker dat ze het liever niet doet

    2. frans91

      @RobV Als de play offs uitmonden in drie wedstrijden zouden dat 5 wedstrijden in zes dagen zijn, gevoegd bij mogelijk drie wedstrijden halve finales play offs enkele dagen eerder. Zelfs bij toernooien is de intensiteit niet zo hoog. Hiernaast zijn het wel finales, ook dat is een andere intensiteit (ook mentaal) dan een gewone wedstrijd. Als je een fitte Tokio groep wilt, moet je wel doorwisselen met potentials.

    3. conegut

      RobV is een beetje onnozel. Even nadenken. Je hebt zeker nooit zelf gespeeld ? Mocht je dat wel hebben gedaan, de intensiteit van top hockeyers is 10x hoger.

  7. RobV

    @Nvanas012. Je zou toch zeggen dat speelsters in ieder geval op de woensdag (drie dagen na dato) weer kunnen spelen. Ik denk dat Annan liever de potentials ziet spelen. We zagen iets soortgelijks tijdens het eerste Pro League seizoen. Van alle deelnemende Pro League teams waren de Oranje dames het enige team dat steeds met andere selecties speelde, omdat Annan bang was voor vermoeidheid. Andere selecties gebruikten steeds dezelfde speelsters. Ze is heel erg behoudend wat dat betreft. Wel consequent, daar niet van. Voor wat het waard is, we staan momenteel bovenaan in de Pro League. Het zou jammer zijn om met B-teams te spelen. Maar het is sowieso de vraag of het allemaal doorgaat.

    1. goud

      Grappig. Eerst roep je wat, dan komt de aap uit de mouw. Jij denk dat Annan iets anders wil dan ze zegt en je vind daarom dat haar argument niet klopt. Als je wantrouwen ondersteund zou worden door haar werkelijke wens, waarom zou ze die dan niet zeggen?????

  8. adrievandeparel

    Natuurlijk kan iedereen wel spelen als NEDERLAND-Nieuw Zeeland wel doorgaat. De Finale play-offs zijn donderdag 13 mei en zaterdag 15 mei. Alleen bij 1-1 is er een 3e wedstrijd nodig op zondag 16 mei. Pas dinsdag 18 mei en woensdag 19 mei zijn de wedstrijden tegen Nieuw Zeeland. Bij de Olympische Spelen in Tokio zijn er 8 wedstrijden in 14 dagen. Te beginnen zaterdag 24 juli tegen India, ma. 26 juli Ierland, wo. 28 juli Zuid Afrika, do. 29 juli Groot Brittannië, za. 31 juli Duitsland, ma. 2 aug. kwartfinale Spanje/Japan/Australië/Nieuw Zeeland, wo. 4 aug. halve finale Australië/Nieuw Zeeland en Finale vrij. 6 aug. Argentinië/Duitsland. Het is juist goed om wedstrijdhardheid te krijgen en deze ervaring mee te nemen naar Tokio !

  9. RobV

    @adrievandeparel. Precies, het lijkt me eerder onwil van Annan (ze wil potentials aan het werk zien) dan dat het een valide argument is.

    1. Avdd

      Zelfs met de beste speelsters uit de promotieklasse / onderkant hk moeten wij Nieuw-Zeeland nog op kunnen rollen. Wij moeten het interland hockey niet interessanter maken dan het werkelijk is.

    2. goud

      Als Annan potentials aan het werk wil zien kan ze dat toch zeggen! Je wantrouwen gaat wel ver als je denk dat iemand dat niet zou kunnen zeggen in heel gewoon interview.

  10. rustaaagh

    Absoluut eens dat trainingskampen niet in het buitenland moeten. Helemaal als het om temperatuurverschil gaat, dat is zelfs slecht voor de spieren. Schokkend als dat zo zou zijn mbt NL-team en borrelen enz. Heb je dat zelf gezien op Insta oid @OlgaKroese? Spelen zonder publiek lijkt me echt wel een optie. Voetbal zonder publiek is er uiteindelijk ook, de beleving voor de sporter neemt wel behoorlijk af. Na een toernooi moeten sporters hun lichaam laten herstellen, en intensieve playoffs en HPL is teveel en niet verstandig richting de Spelen. Daarnaast zorgt een brede selectie voor een hoger instapniveau van jonge spelers / potentials en dat is alleen maar goed voor de toekomst.

  11. goud

    De keuzes van Annan zoals hier genoemd lijken wel begrijpelijk. Dat het verblijven in NL een andere invulling krijgt dan in het buitenland is logisch. Je kan hier niet hetzelfde doen, andere omstandigheden. Niet eens zozeer klimaat want trainen lukt hier wel zoals ze zegt. Ondanks betrekkelijke rust lijkt er (ook) dit keer ook een programma overeenstemming met de clubs te zijn.


Wat vind jij? Praat mee...