Eva de Goede: ‘We hebben de finale in 4 minuten weggegeven’

Eva de Goede scoorde de enige goal voor Oranje in de finale van de Champions Trophy tegen Argentinië, die met 1-2 verloren ging. Na een prima openingsfase viel de 0-1. ‘Toen stortte het even in en kwam de 0-2 er snel achteraan, stelt De Goede. ‘We hebben het daarna goed opgepakt. Maar je kan wel beter spelen: het gaat om de doelpunten. Het enige wat we nu moeten doen is ‘killen’.’

Oranje ging de wedstrijd in met vertrouwen, stelt de doelpuntenmaakster. ‘Al wisten we wel dat er vandaag een ander Argentinië zou staan, dus dat we zelf ook een stapje erbij moesten doen.’ Dat leek in de openingsfase ook te gebeuren, vond ook De Goede. ‘Maar we hebben het gewoon in 4 minuten weggegeven. In 4 minuten scoren zij 2 doelpunten. De rest van de wedstrijd hebben wij denk ik beter gespeeld, maar hebben we onze kansen niet afgemaakt.’

‘Het stortte in’

Na de 0-1 was Oranje het even compleet kwijt. ‘Ja, toen stortte het even in. Het was de 1e keer dat we achter kwamen dit toernooi. En uiteindelijk kwam de 0-2 ook snel daarna. Dat was gewoon zonde. Ik denk dat we het daarna wel goed hebben opgepakt, in het 2e kwart.’

Toch was dit de tussenstand in de rust: 12 schoten op goal voor Oranje, 4 voor Argentinië, maar met de ruststand 0-2 voor Argentinië. ‘Ja, dat zegt genoeg denk ik. Dat is het probleem. Heel het toernooi al eigenlijk. We spelen goed, maar maken het niet genoeg af.’

‘We gaan er nu overheen’

De sleeppushes van De Goede en Van Maasakker – Paumen was geblesseerd – werden in de 1e helft goed gepakt door de Argentijnse verdedigers en keepster Belen Succi. ‘Je mist Paumen natuurlijk gewoon’, stelt De Goede. ‘Maar Caia en ik kunnen het ook. Gelukkig ging die 3e bij mij er dan wel in.’ Hoe was het gevoel na die aansluitingstreffer? De Goede: ‘Toen was er nog tijd genoeg en we speelden goed. Dus we hadden zoiets van: ‘We gaan er nu overheen’. Maar uiteindelijk konden we net niet doordrukken.’

Te veel individueel

‘Al denk ik wel dat we in de 2e helft minder gecreëerd hebben. We zijn iets meer individueel gaan lopen, in plaats van samen. Daardoor kwamen we minder tot kansen.’ En ja, je kan wel beter spelen, weet De Goede, maar uiteindelijk gaat het om de doelpunten. Sarcastisch: ‘En dan zie je dus dat je wint, als je scoort.’

Killen in Rio

Oranje wilde op de Champions Trophy een tik uitdelen in aanloop naar Rio. ‘Op het eind is dat net niet gelukt’, stelt De Goede. ‘We hebben wel voor onszelf grote stappen gemaakt. We hebben het verdedigend goed weggezet en aanvallend heel sterk staan spelen. Het enige wat we nu gewoon echt moeten doen is killen. Daar gaan we aan werken. En dan gaat het in Rio gewoon gebeuren.’