Oranje Dames verslaan ook Spanje: Frédérique Matla blijft scoren

De Oranje Dames hebben maandagavond in het Estadio Municipal de Hockey in Barcelona hun tweede duel van het vierlandentoernooi gewonnen. Nederland was met 4-0 te sterk voor Spanje, dat tijdens het EK in Amsterdam één van de tegenstanders in de poule is, net als België en Tsjechië. Afgelopen zondag versloeg Oranje in de eerste wedstrijd van het vierlandentoernooi België met 3-0.

Opvallend is de stormachtige ontwikkeling van Frédérique Matla, die zich in Oranje ontpopt tot goaltjesdief. Tegen Spanje maakte Matla twee van de vier Nederlandse treffers: alweer haar zevende en achtste doelpunt in haar dertiende interland.

Doelpunten van Matla, Leurink en Welten

Nederland kwam binnen zes minuten op voorsprong dankzij een aanval die van achteruit was opgebouwd. Verdediger Caia van Maasakker flatste de bal dwars door het midden naar middenvelder Laurien Leurink, die hem na een goede loopactie doorspeelde op spits Matla, die al voor het Spaanse doel stond te wachten. Oog in oog met de keepster sloeg de speelster van Den Bosch de bal over de grond tegen de plank: 1-0.

Na rust voerde Oranje de score op. Uit een strafcornervariant tipte Laurien Leurink van dichtbij de 2-0 binnen. Kort voor het einde van het derde kwart zette Leurink door middel van een sublieme pass van eigen helft Matla vrij voor de keepster, waarna Matla de bal aannam en met haar backhand raak schoot. In het vierde kwart bepaalde Lidewij Welten de eindstand op 4-0.

Woensdag sluiten de Oranje Dames het vierlandentoernooi af met een wedstrijd tegen Duitsland.

Het vierlandentoernooi is een oefentoernooi in voorbereiding op het EK in Amsterdam (18-27 augustus).

Interview bondscoach Alyson Annan

De bondscoach laat zich uit over het vertoonde spel en de progressie die de Oranje Dames in haar ogen maken. Maar ook over het om-en-om een kwart keepen van Anne Veenendaal en Josine Koning. En waarom speelden een groot deel van de speelsters toch met oordoppen in?

Spanje – Nederland 0-4 (0-1)
‘6 Frédérique Matla 0-1
’35 Laurien Leurink 0-2 (sc)
’43 Frédérique Matla 0-3
’48 Lidewij Welten 0-4