Marloes Keetels: ‘Revanche nemen lukt je niet in dit soort duels’

Niet voor niets noemden de Britse media de confrontatie tussen Engeland en de Oranje Dames van afgelopen zondag in Londen ‘The clash of the champions’. Een prachtig affiche, aangekondigd als dé kans voor Oranje om revanche te nemen voor de verloren olympische finale in Rio de Janeiro. De waarheid is dat de wedstrijd vooral moet worden gezien als een wedstrijd tussen twee ploegen in opbouw.

‘Natuurlijk wilden we winnen – dat willen we altijd – maar van revanchegevoelens was geen sprake. Revanche nemen voor de verloren olympische finale lukt je niet in dit soort wedstrijden’, verwoordde aanvoerder Marloes Keetels haar gevoel treffend toen ze weer terug in Nederland was. Nadat het duel in de reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd, trok Oranje in de shoot-out-serie aan het langste eind.

Niet alleen Nederland nam na de Olympische Spelen afscheid van een hoop internationals. Ook Engeland verloor veel sterke spelers. Slechts negen gouden medaillewinnaars namen dit weekend deel aan de oefencampagne die was georganiseerd, een soort Rabo Super Serie op Britse bodem. De dag ervoor speelde Engeland tegen Argentinië. Argentinië won met 5-1.

 

De vraag is waar Oranje momenteel op de internationale ladder staat

De wedstrijd van de Oranje Dames mocht dan wel de boeken in gaan als een officiële interland en niet als een trainingspotje, volgens Keetels zagen zij het duel vooral als een oefenwedstrijd. Een wedstrijd waarin de nieuwe groep voor het eerst de gemaakte basisafspraken kon naleven. Eén van die regels is dat Nederland in balbezit de bal niet te snel wil kwijtraken. Andere afspraken gaan over het aanlopen van de press, het neerzetten van de opbouw en het omschakelen na balverlies. ‘Als je in gedachten neemt dat we met een hoop nieuwe meiden speelden en we nog maar vier dagen met de hele groep bij elkaar waren, vind ik dat we het erg goed hebben gedaan’, aldus Keetels.

Toch zal er door de buitenwereld met een schuin oog naar gekeken zijn hoe de krachtsverhoudingen waren. De grote vraag is waar Oranje momenteel op de internationale ladder staat. Hoe ‘het nieuwe Oranje’ zich verhoudt ten opzichte van landen als Argentinië, Duitsland en Engeland? Feit is dat de Oranje Dames in het eerste kwart dankzij doelpunten van Laura Nunnink en Laurien Leurink op een 2-0 voorsprong kwamen, maar ze de Engelsen na rust lieten terugkomen tot 2-2.

Marloes Keetels en Alyson Annan. Foto: Frank Uijlenbroek

‘We konden elkaar op het veld haast niet verstaan’

Keetels: ‘We begonnen vol zelfvertrouwen en klapten er meteen vol op. Na de 2-0 drukten die Engelsen natuurlijk steeds meer naar voren en begon het publiek steeds harder te juichen om ze aan te moedigen. Zó hard dat we elkaar op het veld haast niet meer konden verstaan. Vooral voor die jonkies was dat natuurlijk goed, want zij hadden dit nog nooit meegemaakt. Ik moet ook zeggen dat het supergaaf was om een interland in deze omstandigheden te spelen, voor duizenden supporters, in het hol van de leeuw.’

‘Maar we moeten natuurlijk wel leren om het achterin dicht te houden en om de wedstrijd af te maken. Als je met 2-0 voor staat, moet je op zoek naar de 3-0 gaan in plaats van de 2-0 te verdedigen. Je moet het hoofd koel houden en met snelle counters profiteren van de situatie. Dat hebben we niet gedaan.’

Zondagavond was Oranje terug op Nederlandse bodem. Na de vrije maandag staan deze week op dinsdag, woensdag en donderdag trainingen gepland. Vrijdag en zondag wacht in de Rabo Super Serie tegenstander Australië. ‘Dan is het ons doel om het verschil tussen de eerste en de tweede helft minder groot te laten zijn’, besloot Keetels.


Wat vind jij? Praat mee...