Na vier wedstrijden op de Hockey World League hebben de Oranje Dames nog geen enkel tegendoelpunt geïncasseerd. Tel daar het laatste Rabo Super Serie-duel tegen Australië (4-0) bij op en Nederland heeft al vijf duels op rij de nul gehouden. Het is alleen de vraag wat dat nu daadwerkelijk zegt over de kwaliteit van de verdediging.
‘Dat tegendoelpunt komt dit toernooi waarschijnlijk nog wel’, voorspelde bondscoach Alyson Annan al na de eenvoudig gewonnen groepswedstrijd tegen Italië (5-0). In deze zwakke poule met Zuid-Korea, China, Schotland en Italië blijven Ireen van den Assem, Caia van Maasakker, Lauren Stam en Pien Sanders, de belangrijkste verdedigers, moeiteloos overeind. Italië kreeg geen enkele opgelegde kans.
Alleen in de laatste twee minuten tegen China (1-0), kort nadat Oranje via een lage strafcorner van Ireen van den Assem op voorsprong was gekomen, kwam de verdediging in de problemen. Keepster Josine Koning, die tegen Italië net als Anne Veenendaal een halve wedstrijd speelde, hield Nederland met drie reddingen op de been. Voor de rest hebben de Oranje Dames het hele toernooi weinig tot niets weggeven.
‘Jammer dat wij in de zwakste poule spelen’
‘Deze eerste vier wedstrijden zeggen eigenlijk niets’, sprak Annan na de overwinning op Italië. ‘Ik vind het jammer dat wij in de zwakste poule spelen. Die andere poule is veel evenwichtiger.’ In de andere groep spelen Australië, Nieuw-Zeeland, België, Spanje en Maleisië, waarvan alleen Maleisië uit de toon valt. Oranje snakt na vier zwakke tegenstanders naar een zwaardere tegenstander om eens echt getest te worden.
Het is jammer dat Nederlands grootste concurrenten, zoals Engeland, Argentinië en Duitsland, niet van de partij zijn in Brussel. Zij spelen de halvefinaleronde van de Hockey World League in Johannesburg in Zuid-Afrika. De vraag of de verdediging standhoudt tegen dit soort toplanden, wordt dit toernooi dus niet beantwoord.
Oranje heeft meer spelers met verdedigende kwaliteiten dan voorheen
Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is Annan niet alleen op mentaal vlak, maar ook op positioneel vlak anders gaan selecteren. De huidige selectie bestaat ten opzichte van de vorige uit meerdere speelsters die achterin kunnen spelen. Margot van Geffen speelt nu bijvoorbeeld vaak als verdedigende middenvelder in plaats van achterin. Daardoor heeft Oranje meer spelers met verdedigende kwaliteiten in het veld staan.
‘Voorheen stonden er op het middenveld in de tweede linie van de press middenvelders die aanvallend gericht waren. Nu staan er middenvelders die verdedigend gericht zijn. Dat scheelt veel, want daardoor hebben we hoog op het veld veel balwinst’, luidde de uitleg van Annan over die keuze.
De ene goal was nog mooier dan de andere. De Nederlandse hockeysters verslaan Italië met prachtige doelpunten. pic.twitter.com/3wts6rP8rV
— Ziggo Sport (@ZiggoSport) June 27, 2017
‘Er zijn zeker een paar aandachtspunten’
Over het algemeen is de bondscoach tevreden over de verdedigers van Oranje op dit toernooi. Ze staan goed, werken hard, verdedigen buiten de cirkel en geven weinig weg. ‘Maar er zijn zeker een paar aandachtspunten’, aldus Annan, die kritisch blijft. ‘In de tweede helft tegen Italië durfden we meer voorwaarts te verdedigen. Durfden we te spelen. Durfden we achterin één op één te staan. Zo hoort het, maar waarom deden we dat niet de eerste helft al? Tegen China kwamen we in de laatste twee minuten onder druk te staan. Toen sloeg de paniek toe. Vandaag hadden we ook een paar keer een interceptie in de cirkel maar werden we toch zenuwachtig.’
Lauren Stam is één van de verdedigers die vooralsnog soepel overeind blijft. ‘Het zegt wel iets dat we nog geen tegendoelpunt hebben gekregen’, zegt de speelster die haar eerste toernooi met het grote Oranje speelt. ‘We blijven de hele wedstrijd scherp en eisen van onszelf dat we niet alleen zo min mogelijk tegengoals, maar ook zo min mogelijk cirkelpenetraties tegen krijgen. China was voor ons als verdedigers gezien de lastigste tegenstander. In de laatste twee minuten kwamen we onder druk. We hadden toen net de 1-0 gemaakt en zij wilden vol voor een gelijkspel en misschien wel voor de overwinning gaan. Ze gingen flink pressen. China heeft een goede, lange bal van achteruit. Hun spitsen zijn handig en snel. Er hoeft maar één bal mis te gaan en ze staan in de cirkel. Maar we hebben het dichtgehouden.’
De strafcorner hapert vooralsnog
Een ander punt van aandacht is vooralsnog de aanvallende strafcorner. Tegen Italië kreeg Nederland er zeven en ging er slechts één in, via Charlotte Vega, die een rebound van Caia van Maasakker binnenschoot. Van Maasakker pushte verder één keer naast en twee keer op de keeper. Een andere poging werd er door een Italiaanse speelster uitgelopen. Ireen van den Assem pushte één keer laag op de voet van de keeper en Laura Nunnink schoot een andere keer niet raak.
In de vorige wedstrijd tegen China liep de strafcorner ook nog niet geweldig. Van de vijf pogingen was er één raak. Ireen van den Assem pushte de bal via een voet van een Chinese speelster over de lijn. De vier pogingen van Van Maasakker gingen over, via de keeper naast (twee keer) of werd eruit gelopen.
Annan: ‘Italië heeft in alle wedstrijden van dit toernooi de strafcorner goed verdedigd. Zij lezen hem goed en wisten misschien wel beter dan wij welke variant we gingen spelen. De strafcorner is zeker een aandachtspunt voor de toekomst, maar toch scoren we er iedere wedstrijd wel uit. Het komt heus wel goed. We hebben alle tijd.’
De Oranje Dames spelen donderdag om 17.45 hun kwartfinale tegen Spanje. ‘We zijn natuurlijk in januari in Spanje geweest en hebben daar veel tegen elkaar gespeeld. We kennen elkaar goed en ik verwacht dat zij net als wij gaan pressen. Dus ik ben benieuwd’, aldus Xan de Waard.
Nederland – Italië 5-0 (2-0)
’11 Marloes Keetels 1-0
’25 Margot van Geffen 2-0
’41 Charlotte Vega 3-0
’42 Maartje Krekelaar 4-0
’54 Charlotte Vega 5-0 (sc)
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.