Oranje Dames op EK voor zesde keer in de dubbele cijfers

De Oranje Dames speelden gisteravond het arme Tsjechië in hun laatste groepswedstrijd op een hoopje: 10-0. We hebben het telraam erbij gepakt en zetten de monsterzege van het Nederlands elftal in perspectief.

Opnieuw dubbele cijfers

Oranje won tegen Tsjechië voor de zesde keer in de EK-historie een wedstrijd met een marge van tien doelpunten verschil. Voor het laatst gebeurde dat tegen Azerbeidzjan op het EK 2009 (10-0). In dat duel maakte Lidewij Welten haar eerste van 51 doelpunten voor Nederland. De grootste EK-zege van Oranje was de 15-0 tegen België op het EK van 1999. Dat is – samen met Duitsland – België (15-0) van 1995 – de absolute recordzege in de EK-historie.

Ongeslagen sinds EK 2011

Oranje bleef tegen Tsjechië voor de zestiende keer op rij ongeslagen in EK-wedstrijden. Sinds de 1-0 nederlaag tegen Spanje in de eerste ronde van het EK 2011 wonnen de vrouwen veertien keer en speelden ze twee keer gelijk. In de reeks van zestien wedstrijden maakte Oranje 68 doelpunten, een gemiddelde van 4,25 goals per duel.

Fraaie balans in groepsfase

Oranje sloot de groepsfase af met drie zeges uit drie duels. De 10-0 op de Tsjechische dames was de tiende overwinning op rij in de groepsfase van EK’s. In totaal speelde Nederland 51 wedstrijden in de eerste fase van een Europees kampioenschap. Daarvan won het er liefst 48. De enige duels die géén zege opleverden waren de groepsduels met Sovjet-Unie in 1984 (2-3), met Duitsland in 1991 (1-3) en met Spanje in 2011 (0-1).

De vijftigste van Annan

Het duel met Tsjechië was het vijftigste duel van de Oranje Dames onder leiding van bondscoach Alyson Annan. De cijfermatige balans onder de Australische coach ziet er puik uit: 37 overwinningen, acht gelijke spelen en maar vijf nederlagen, louter gekeken naar de stand na de reguliere speeltijd. De 10-0 van gisteren was de grootste zege van Oranje onder Annan. De vorige recordzege was de 9-0 overwinning op Zuid-Korea tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League die twee maanden geleden werd afgewerkt.

Mijlpalen in zicht voor trio

Marloes Keetels en Kitty van Male kwamen tegen Tsjechië weer een stap dichter bij een fraaie mijlpaal in Oranje. Aanvoerder Keetels, die het tiende doelpunt van Oranje voor haar rekening nam, speelde haar 99ste interland en viert donderdag in de halve finale tegen regerend Europees kampioen Engeland haar jubileum. Van Male staat na gisteren op 98 caps (met 28 goals) en kan in de vijfde wedstrijd van het toernooi haar honderdste wedstrijd voor Oranje afwerken. Kelly Jonker maakte tegen Tsjechië haar 44ste interlanddoelpunt en is dus nog maar zes treffers verwijderd van haar vijftigste.


Wat vind jij? Praat mee...