Oranje Dames spelen met oordopjes in om herrie na te bootsen

In de jacht op de Europese titel heeft bondscoach Alyson Annan bij de Oranje Dames een ludiek middel ingezet: haar speelsters hockeyden op het vierlandentoernooi in Barcelona tegen Spanje (4-0 zege) met oordopjes in, om het geluid te simuleren van een vol stadion.

Hockey kent al wat technische hoogstandjes. De oude videobril. De uitgebreide videoanalyses. De videoreferee. Aan dat pallet kunnen nu ‘de oordopjes’ van de Australische bondscoach Alyson Annan worden toegevoegd. Een noviteit, om de internationals in voorbereiding op het EK in Amsterdam te laten ‘voelen’ en vooral luisteren hoe het is om in een vol stadion te spelen.

‘Er zijn een aantal scenario’s wat er zou gebeuren tijdens het EK. Om ons veerkrachtiger en weerbaarder te maken moeten we voorbereid zijn op verschillende dingen’, vertelt bondscoach Annan in Barcelona voor de camera’s van hockey.nl. ‘Hoe lossen we stresssituaties op en wat kunnen we nabootsen? Nou, tienduizend man in een stadion en elkaar niet horen. Dat hebben we vandaag ervaren. Het team heeft dat zelf besloten. Dat is mooi om mee te maken. Je hoort wel wat, maar niet alles. Het was moeilijk communiceren. Dat kan straks in Amsterdam ook gebeuren. Daar wilden we ons op voorbereiden.’


4 Reacties

 1. robvisser

  Ik weet het niet hoor. Alyson schiet hier een beetje door volgens mij. Ik krijg het idee dat ze een enorme control freak is en als dit ook op het team overslaat, dan kan het wel eens zo zijn dat ze straks juist minder goed kunnen omgaan met onverwachte zaken op het veld of met spelscenario's die opeens heel anders lopen dan verwacht. Misschien heeft haar neiging naar perfectie ook wel wat met faalangst te maken, wie zal het zeggen. Ik krijg toch de indruk (ook met de vorige groep) dat ze teveel haar stempel wil drukken en te weinig vertrouwen heeft in de volwassenheid van de groep om zelf met situaties om te gaan. Met de vorige groep leverde dat niet de meest optimale resultaten op, maar misschien is dat met deze groep wel anders.

 2. Derrick Bijker

  Ach, het heeft wel wat. Begrijp nu dat bij de volgende wedstrijd 6 speelsters op blote voeten gaan spelen voor het geval ze bij het EK hun schoenen vergeten mee te nemen...... Daarna volgen nog wedstrijden met 9 speelsters (stel dat er een paar zich verslapen), wordt een scheidsrechter gevraagd een been te breken (hoe omgaan met plotseling stilleggen van een wedstrijd) en wordt er nog op gewoon gras gespeeld (voor het geval het hockey kg ook ongezonde stoffen bevat). Je kan maar voorbereid zijn!

 3. angelique

  Zover ik heb begrepen komt dit van de speelsters zelf. Mischien beetje vreemd om te doen, maar als ze zich daar beter bij voelen, prima toch. Als speelsters het idee hebben dat ze op deze manier andere communicatie mogelijkheden kunnen trainen voor als het lawaai straks in Amsterdam te veel is en ze elkaar niet kunnen verstaan. En laten we hopen dat het lawaai straks tijdens het ek oorverdovend is.

  1. robvisser

   Als je naar het filmpje luistert, dan zijn er enkele scenario's aan de speelsters voorgelegd en ze hebben toen die met de oordopjes gekozen. Een soort keuzemenu dus eigenlijk. Het is niet een idee of initiatief van de speelsters zelf. Op zich is het allemaal niet zo spannend natuurlijk, maar ik denk wel dat het de manier van werken van Alyson typeert. Het gaat uit van een soort maakbaarheidsideaal. Voor de een zal het waarschijnlijk wat beter werken dan voor de ander.


Wat vind jij? Praat mee...