Oranje dichtbij groepszege na winst op Nieuw-Zeeland

Nederland heeft zondag ook de 2e groepswedstrijd van de Hockey World League in Argentinië gewonnen. Na de 5-1 overwinning op Duitsland won Oranje dit keer van Nieuw-Zeeland: 1-4. De doelpuntenmakers waren Caia van Maasakker, Kelly Jonker, Ellen Hoog en Laurien Leurink. Door de overwinning kan Oranje de groepszege bijna niet meer ontgaan.

Binnen 3 minuten was het al raak. Caia van Maasakker mocht aanleggen voor een strafcorner. Tegen Duitsland was het haar ondanks meerdere pogingen niet gelukt om de bal in het doel te krijgen, maar nu was ze meteen trefzeker: 0-1. Daarna bleef Nederland de betere ploeg, al leverde dat in het 1e kwart geen grote, opgelegde kansen op.

Gelijkmaker van Nieuw-Zeeland

In het begin van het 2e kwart ging de verdediging van Oranje in de fout. Petrea Webster kreeg de bal uit een snelle aanval zomaar in het midden van de cirkel aangespeeld, dwars door de Nederlandse defensie heen. Daarna stond Webster oog in oog met Joyce Sombroek. In eerste instantie redde Sombroek nog, al ging ze niet vrijuit. Webster was er als de kippen bij om het karwei alsnog af te maken.

Vervolgens ging Oranje weer op zoek naar de voorsprong. Die kwam er, vlak voor rust. Kelly Jonker zette de aanval met een mooie dribbel vanaf de rechterflank zelf op, kreeg de bal terug van Maartje Krekelaar en rondde doeltreffend af: 1-2.

Goal van Leurink

Na rust vergrootte Ellen Hoog de marge voor Nederland. Na een pass van Lidewij Welten ramde Hoog de bal in het dak van het Nieuw-Zeelandse doel. Een paar minuten later maakte Laurien Leurink aan alle onzekerheid een eind. Leurink wilde de bal binnen de cirkel naar Kelly Jonker passen, maar de bal belandde pardoes in het doel. Jonker leek er nét niet aan gezeten te hebben.

Het bleef uiteindelijk 1-4, ondanks een paar grote kansen voor Nieuw-Zeeland. Door de overwinning is Nederland met 6 punten uit 2 duels koploper in poule A. De groepszege is dichtbij, want Nieuw-Zeeland staat 2e met 3 punten en heeft bovendien een slechter doelsaldo. Duitsland en Zuid-Korea hebben allebei 1 punt.

Nieuw-Zeeland – Nederland 1-4 (1-2)

3. Caia van Maasakker 0-1 (sc)
17. Petrea Webster 1-1
28. Kelly Jonker 1-2
35. Ellen Hoog 1-3
41. Laurien Leurink 1-4