Oranje speelt beste wedstrijd tot dusver en wint van VS

In de Rabo Super Serie wonnen én verloren de Oranje Dames van de Verenigde Staten. Vandaag, in de 3e wedstrijd op de Champions Trophy, liet Nederland er geen twijfel over mogelijk wie de sterkste was. Een snelle goal van Kitty van Male zorgde voor de voorsprong, die gedurende de wedstrijd niet meer werd weggegeven en groeide naar een eindstand van 4-1.

De openingstreffer voor Oranje viel al na 3 minuten, maar ook redelijk uit het niets. Nederland was in de openingsfase onder de indruk van de hoge druk van de Amerikanen. Totdat Lidewij Welten met haar backhand vanaf de zijlijn een prachtige voorzet gaf, die Kitty van Male in de cirkel van richting veranderde: Amerikaanse keepster Jacky Briggs was gezien. Even later gaf de sterk spelende Naomi van As af op Carlien Dirkse van den Heuvel, maar Briggs kon toen wel redden. Goed verdedigend werk van Eva de Goede voorkwam even later dat de Amerikaanse dames gevaarlijk konden worden. Na 10 minuten spelen was het wederom raak voor Oranje, dat de Amerikaanse dames – na een enigszins weifelende openingsfase – helemaal zoek speelde. Welten verzorgde wederom de voorzet, waaruit Carlien Dirkse van den Heuvel van dichtbij raak kon slaan: 2-0.

In het tweede kwart kon Ellen Hoog gevaarlijk worden met haar snoeiharde backhand. De hoek was echter te lastig, waardoor Briggs haar legguards nog tegen de bal kon krijgen. Ook van As kon, na een actie van Keetels over de achterlijn, op goal afvuren, maar flatste over. Met nog 6,5 minuut in de 1e helft kregen de Verenigde Staten de 1e strafcorner. Die ging er meteen, via een tip-in van de stick van Kelsey Kolojejchick, in. Het duurde echter nog geen 4 minuten of Oranje kon de Amerikaanse goal alweer vinden. Welten reageerde alert op een stopfoutje in de Amerikaanse verdediging en tikte binnen: 3-1. Nog geen minuut later mocht Oranje aanleggen voor een strafcorner, na een rush van Van As. De push van Paumen trof echter geen doel.

Rust

Na rust was het wederom Welten die scoorde voor Oranje. Een hard schot vanuit een hoek die voor Briggs te houden zou moeten zijn, was dat blijkbaar toch niet: 4-1. Welten kon er zelfs nog 5-1 van maken, maar haar uithaal met de backhand niet veel later werd nog aangeraakt door de Amerikaanse verdediging.

In het 4e kwart viel een mooie actie van Van Male, die goed in de wedstrijd zat, op. De aanvalster hield de bal maar net binnen en speelde meteen daarop nog even 2 tegenstanders uit. Ze beloonde de mooie actie echter net niet met een goal: haar inzet rolde voorlangs. Ook Xan de Waard kwam nog in kansrijke positie, maar haar harde backhandslag eindigde net naast de goal. In het laatste kwart vielen geen doelpunten meer, maar Oranje bleef de baas op het veld. De zege kwam geen moment in gevaar.

4’ Kitty van Male 1-0
10’ Carlien Dirkse van den Heuvel 2-0
24’ Kelsey Kolojejchick 2-1 (sc)
28’ Lidewij Welten 3-1
43’ Lidewij Welten 4-1