EK Zaal (H): Oranje in slotseconde onderuit tegen Duitsland

De Oranje Heren Zaal hebben de laatste groepswedstrijd van het EK Zaal in Berlijn verloren. Gastland Duitsland was in een enerverende wedstrijd met 7-6 te sterk. Daarmee eindigden de Duitsers als groepswinnaar en Nederland als tweede. Hierdoor speelt Oranje in de halve finales tegen titelverdediger en wereldkampioen Oostenrijk.

Duitsland en Nederland hadden zich vrijdag al verzekerd van een plek in de halve finales. Duitsland deed dat met zeer overtuigende cijfers. Vice-kampioen België werd met 12-1 verslagen en later op de dag moest Tsjechië geloven aan de dadendrang van het gastland: 12-2.

Kracht van Duitsland

Daarmee verrasten de Duitsers vriend en vijand. Vooraf stelde bondscoach Valentin Altenburg geen idee te hebben hoe sterk zijn ploeg voor de dag zou komen in het Horst Korber Sportzentrum. De selectie is in feite een versterkt Jong Duitsland met een aantal spelers die afgelopen zomer in Valencia de Europese titel onder de 21 behaalde.

De meest opvallende naam in de ploeg is die van Jan Philip Rabente. De 32-jarige routinier deed Oranje veel pijn tijdens de olympische finale in Londen in 2012. Hij scoorde beide Duitse doelpunten en zorgde ervoor dat Nederland naar huis ging met een zilveren medaille.

In een uitverkocht Horst Korber Sportzentrum maken de ploegen van Nederland en Duitsland zich op voor het laatste groepsduel van het EK In Berlijn. Foto: Willem Vernes

Groepswinst

Het duel tussen de buren ging om de winst in de groep. De groepswinnaar zou Rusland treffen en de nummer twee kreeg te maken met titelverdediger en wereldkampioen Oostenrijk. Voor de Oranje Heren Zaal was de eerste dag van het EK uiterst succesvol verlopen. Na zeges op Tsjechië (6-2) en België (7-4) had de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra al de twee vooraf gestelde doelen bereikt: plaatsing voor het WK en een plek in de halve finales.

In het uitverkochte Horst Korber Sportzentrum werd Duitsland hartstochtelijk aangemoedigd. Die aanmoedigingen hadden effect, want na een minuut spelen rondde Jan Schiffer een goede actie af. Nederland liet zich niet van de wijs brengen. Nicki Leijs vond met een strakke pass Timo Goor, die keeper Anton Brinckman kansloos liet: 1-1.

Onder druk

Het tempo lag hoog en de Duitsers zetten Oranje, dat zonder de aan de hamstrings geblesseerde Teun Rohof speelde, onder druk. De Nederlandse ploeg ontsnapte aan een achterstand toen Rabente de strafbal naast pushte. Vervolgens maakte doelman Hidde Brink de eerste Duitse strafcorner onschadelijk, maar bij de tweede was de keeper van Pinoké kansloos op de inzet van Paul Dösch.

Nederland kwam af en toe onder de druk uit en was dan ook gevaarlijk. Leijs schoof na een demarrage de bal voorlangs en Boris Burkhardt stuitte op doelman Brinckman. Even later viel dan toch de gelijkmaker. Uit de strafcorner maakte Max Sweering gelijk.

Op voorsprong

Oranje kwam na iets meer dan een kwartier zelfs aan de leiding. Nadat twee Duitse spelers waren weggestuurd wegens te vroeg uitlopen bij de strafcorner pushte Bakker de bal hoog in het net. Helaas was de vreugde van de voorsprong van korte duur. Een minuut later zette Schiffer met zijn tweede treffer de 3-3 op het bord.

De Oranje Heren Zaal bedanken het publiek in het Horst Korber Sportzentrum in Berlijn na het EK-duel met Duitsland (6-7). Foto: Willem Vernes

Dat leek ook de ruststand te worden, maar daar dacht Sweering anders over. Vallend pushte hij de bal in de kruising, waardoor Oranje met een 4-3 voorsprong ging rusten. Die marge werd meteen na rust door Leijs vergroot. De aanvoerder zag bij de vierde corner een gaatje zag tussen de uitkomende keeper en de paal.

Te vroeg uitgelopen

Na het doelpunt nam de druk van Duitsland op Nederland weer toe. Het was wachten op een doelpunt en dat kwam er ook. Brink had geen antwoord op de inzet van Anton Pöhling (4-5). Vervolgens verschafte Burkhardt Nederland opnieuw wat lucht door de corner te verzilveren. Opnieuw waren twee Duitse spelers betrapt op te vroeg uitlopen tot onvrede van het publiek die de beslissing van de scheidsrechter met een massaal boegeroep begeleidde.

Nederland kon de voorsprong niet behouden. Hannes Müller zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat na drie kwarten de stand 6-6 op de borden stond. De Duitsers namen geen genoegen met een gelijkspel en gingen in het laatste kwart voor de overwinning. En die kwam er op de welbekende Duitse manier, in de slotseconde van de wedstrijd.

Duitsland – Nederland 7-6

1 Jan Schiffer 1-0
4 Tim Goor 1-1
10 Paul Dösch 2-1 (sc)
13 Max Sweering 2-2 (sc)
16 Jochem Bakker 2-3 (sc)
17 Jan Schiffer 3-3
20 Max Sweering 3-4
21 Nicki Leijs 3-5 (sc)
27 Anton Pöhling 4-5
29 Boris Burkhardt 4-6 (sc)
30 Hannes Müller 5-6 (sc)
30 Hannes Müller 6-6
40 Raphael Hartkopf 7-6

Samenvatting Duitsland – Nederland

Germany v Netherlands – EuroHockey Indoor Championship 2020 – Men's Match Highlights

Geplaatst door European Hockey Federation op Zaterdag 18 januari 2020


7 Reacties

  1. arnoldS

    Waar was Teun Rohof? Werd ie gespaard voor de halve, (toch een man op leeftijd)?

  2. robbertsmit

    Commentator gaf aan dat hij geblesseerd zou zijn, maar had geen idee van aard van blessure. Hij liep wel in tenue op het veld na afloop. Het was overigens niet zo dat bij die strafcorner goal van Burckhardt 4-6 twee verdedigers waren weggestuurd. Er waren twee corners op rij. Bij de eerste corner werd iemand weggestuurd, en daarna werd bij de corner een Duitse shoot gemaakt. Dus nieuwe corner, waarbij de eerder weggestuurde Duitse speler in NL cirkel bleef staan. De Duitsers realiseerden zich kennelijk niet dat je bij een nieuwe corner weer voltallig mag verdedigen. Vervolgens weer een te vroege uitloop, en die verdediger ging eveneens in NL cirkel staan, dus maar drie verdedigers. Klinkt wat betweterig, maar dat soort fouten zou niet mogen, want met drie verdedigers is het bijna 100% raak.

    1. slb

      Volgens mij klopt dit niet. Het is geen volledig nieuwe corner, want de bal is niet buiten de cirkel geweest. De weggestuurde man mag daarom niet terugkomen, dacht ik.

    2. ronald

      Dit mag wel, in de regels staat namelijk “een nieuw toegekende strafcorner, in tegenstelling tot een opnieuw genomen strafcorner, mag weer met maximaal zes verdedigers”

  3. brb42

    SLB heeft hier gelijk, de 1ste strafcorner was nog niet afgelopen. De bal was nog geen 3 meter buiten de cirkel geweest, dus de 2de strafcorner was reglementair gezien nog steeds de originele strafcorner, de verdediger mocht dus niet terug komen. De regel dat een strafcorner afgelopen was als de bal 2maal buiten de cirkel kwam gelde alleen bij een uitspeelcorner en is daarnaast aan het begin van dit seizoen afgeschaft. (mochten hier twijfels overnbestaan). Was dit anders geweest had de scheidsrechter de Duitsers hier ongetwijfeld op de hoogte van gebracht.

  4. arnoldS

    Wel de B garnituur van Duitsland. Maar Mooier; Nederland ook :) Hoop zo van harte dat Jeroen Hertzberger een volgend jaar mee gaat naar t WK! Ga ervan uit dat hij, indien hij de spelen haalt, afzwaait buiten...

  5. klaassen

    spelreglement: "Als een verdediger binnen 3 meter van de bal is bij het eerste schot op doel en beneden de knie wordt geraakt, wordt opnieuw een strafcorner toegekend" en vervolgens: "een nieuw toegekende strafcorner, in tegenstelling tot een opnieuw genomen strafcorner, mag weer met maximaal zes verdedigers”. Kortom, tamelijk duidelijk dat je weer mag hergroeperen. Het is uiteraard niet de taak van een scheidsrechter om aan de spelers uit te leggen hoe de spelregels in elkaar zitten en welke rechten je zou kunnen uitoefenen.


Wat vind jij? Praat mee...