Billy Bakker in Oranje: 150 interlands, 50 goals

Aanvoerder Billy Bakker bereikte donderdagavond tegen China (7-0 zege) een dubbele mijlpaal in zijn interlandloopbaan: de aanvoerder speelde zijn 150ste interland voor het Nederlands elftal en maakte zijn vijftigste doelpunt in Oranje. Tijd voor een duik in de statistieken.

Bakker is de 41ste speler in de rijke historie van het Nederlandse interlandhockey bij de mannen die de grens van 150 interlands bereikt. Op de ranglijst aller tijden kan Bakker de komende weken nog aardige progressie maken en onder anderen Roderick Weusthof (153 duels) en Wouter Jolie (157) passeren.

Eerste interland

Bakker maakte op 28 november 2009 voor het eerst zijn opwachting in Oranje. De Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Michel van den Heuvel nam destijds in Melbourne deel aan de Champions Trophy en stond op die dag tegenover Spanje. De Oranje Heren wonnen dat duel met 3-2 door goals van Taeke Taekema (twee) en Teun de Nooijer. Behalve Bakker maakte die dag ook Valentin Verga zijn debuut voor Nederland.

Eerste interlanddoelpunt

Het duurde even voordat Bakker zijn eerste doelpunt in Oranje te pakken had. Pas in zijn 27ste interland was het raak: op 21 juli 2011 nam de aanvaller één van de zes Oranje-treffers voor zijn rekening in de interland tegen Australië (6-1) die werd gespeeld in het Duitse Mönchengladbach ter voorbereiding op het EK later die zomer. Roderick Weusthof (twee), Taeke Taekema, Rogier Hofman en Jeroen Hertzberger waren de andere doelpuntenmakers die dag.

Duitsland populaire tegenstander

China was donderdagavond de twintigste verschillende tegenstander voor Bakker in Oranje. Hij kwam in acht jaar tijd ploegen uit alle vijf continenten tegen: negen uit Europa, één uit Zuid-Amerika, één uit Noord- en Midden-Amerika, twee uit Afrika, twee uit Oceanië en sinds vandaag vijf uit Azië. Bakker stond met Oranje het vaakst tegenover Duitsland: 25 keer. Daarachter zijn Engeland (zeventien duels) en Australië (zestien) graag geziene opponenten.

Meeste goals tegen Engeland en Duitsland

Bakker maakte in zijn 150 interlands dus vijftig doelpunten. Het vaakst kwam de aanvaller tot scoren tegen Engeland en Duitsland: elk negen keer in respectievelijk zeventien en 25 confrontaties. Ook Nieuw-Zeeland (zes goals in dertien interlands) en Australië (vijf in zestien) waren vaak slachtoffer van de aanvallende dadendrang van Bakker. In totaal kwam Bakker namens Oranje tot scoren tegen zeventien verschillende landen.

https://www.instagram.com/p/BVqAF6LnwD8/

Grootste zege tegen Polen

Bakker heeft aardig wat fraaie overwinningen op zijn naam. De statistisch grootste zege dateert van 21 augustus 2013, toen Nederland tijdens het EK in het Belgische Boom over Polen heen denderde: 12-0, met één treffer van Bakker. Het was de enige keer dat de aanvaller van het veld stapte en dubbele cijfers op het scorebord zag staan. De meest indrukwekkende overwinningen zijn ongetwijfeld de 9-2 tegen Engeland in de halve finale van de Olympische Spelen in Londen (met drie goals van Bakker), en zeker de klinkende 6-1 zege op Duitsland in de EK-finale van 2015. Ook in dat duel kwam hij tot scoren.

Bron data: KNHB

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...