Jorrit Croon vindt zijn vorm weer terug in de aanval

De eerste twee wedstrijden van de halve finaleronde van de Hockey World League in Londen was talent Jorrit Croon (18) nogal zoekende, als middenvelder. Tegen Canada mocht hij weer voorin spelen en was hij meteen belangrijk met de 2-1.

De armbeweging die Croon maakte, om zijn doelpunt te vieren, vertelde iets meer dan alleen een treffer. Het was misschien wat extra opluchting die eruit kwam na twee moeizame wedstrijden op het middenveld. Hoewel hij bij zijn club HGC daar ook regelmatig speelt, leek het talent dat met mooie treffers in Rio furore maakte, daar een beetje verdwaald. ‘Ja, dat klopt’, zei Croon na de wedstrijd. ‘Het is ook niet makkelijk om op het middenveld te spelen. Als je voorin de bal verliest valt het minder op. Als je iets creëert, juist meer. Het risico dat je voorin loopt is minder groot.’

Croon verklaart dat het uitvallen van middenvelder Seve van Ass vlak voor de HWL ervoor zorgde dat hij de eerste twee wedstrijden op het middenveld speelde. Want vervanger Thijs van Dam wisselt door in de aanval. Bob de Voogd zakt bij zijn club Oranje-Rood ook regelmatig een linie, dus was het wisselen van De Voogd en Croon een goede oplossing tegen Canada. Ook voor De Voogd leek de wissel prima uit te pakken.

Talenten Jorrit Croon en Thijs van Dam. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Altijd bij Oranje voorin gespeeld’

‘Er is niet uren over gediscussieerd. Met Max [Caldas] en Bobby had ik het besproken of ik vandaag voorin zou spelen. En Bob vond het ook lekker om te wisselen. Ik heb eigenlijk altijd bij Oranje, tot dit toernooi, voorin gespeeld.’ Of Croon nu de volgende wedstrijden ook voorin speelt, is nog niet duidelijk. Hij geeft zelf aan dat hij ook zeker op het middenveld terecht kan. Maar een wissel naar de oude situatie ligt dit moment niet voor de hand. Want, zoals Croon zelf al meteen aangaf na de wedstrijd: hij maakte eigenlijk twee doelpunten tegen Canada. Op een 1-0 stand sloeg hij al vallend de 2-0 tegen de plank, maar werd er na protest van Canada bij de videoscheidsrechter afgefloten voor een hoge voorzet.

Overigens kon Croon in de mixed zone tijdens het interview na de wedstrijd zijn hockeystick niet stilhouden. Hij bleef er maar bewegingen mee maken. Het talent kan nou eenmaal moeilijk stilzitten. Croon lachte: ‘Dat is ook de adrenaline nog van de wedstrijd. Die Canadezen waren echt stug. En met dit warme weer spelen is echt rammend zwaar.’


Wat vind jij? Praat mee...