Justen Blok speelde kwartfinale als ‘gewone hockeywedstrijd’

Zaterdagavond in Tokio hoorde verdediger Justen Blok (20) dat hij de plek zou innemen van Joep de Mol. Een dag later speelde hij de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière. Uiteindelijk overheerste bij hem de enorme kater van het verlies.

Opeens riep bondscoach Max Caldas hem bij zich, de avond voor de kwartfinale van de Olympische Spelen tegen Australië. ‘Hij vertelde me dat ik ging spelen’, zegt Blok op een toon alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je opeens een sleutelwedstrijd mag spelen op het belangrijkste hockeytoernooi van de wereld.

‘Voor mij persoonlijk was het natuurlijk een mooi moment. Ik had helemaal nergens rekening mee gehouden. Als reserve probeerde ik vooral om me heen te kijken en te genieten. Nu heb ik opeens twee wedstrijden gespeeld. Persoonlijk ben ik daar natuurlijk heel blij mee, al heb ik dat gevoel nu totaal niet, moet ik eerlijk zeggen’, verzucht Blok, die ook de wedstrijd tegen Canada (4-2) meedeed.

Stoïcijns

Nadat Blok door Caldas was geïnformeerd, keerde hij terug in het hotel buiten het olympisch dorp waar hij als reserve al sinds de komst van het Nederlands elftal in Tokio overnacht. Buiten dronk hij nog even een watertje met Roel Bovendeert en Maurits Visser, de twee andere reserves, mijmerend over de wedstrijd van de dag erna. Om half tien ging Blok naar bed. ‘Op het moment dat Max me inlichtte, vond ik dat heel vet. Daarna ging meteen de knop om’, vertelt hij stoïcijns.

Justen Blok in de kwartfinale van de Olympische tegen Australië. Foto: Koen Suyk

Het gesprek met Joep duurde maar vijf minuten, want we hadden er goede argumenten voor Max Caldas over de beslissing om Joep de Mol te passeren

Volgens Caldas had de keuze voor Blok in plaats van De Mol een tactische achtergrond. ‘We hebben vandaag (lage) mandekking gespeeld, omdat we weten dat Australië daar moeite mee heeft. Daarom hebben we ook Glenn [Schuurman, red.] in de verdediging laten spelen. Joeps kwaliteiten zijn vooral aan de bal, omdat hij op en neer kan treinen. Je ziet dat de omzetting heeft gewerkt, want we hebben echt heel veel ballen onderschept en veroverd.’

Lastige beslissing

Caldas noemt de beslissing om De Mol te vervangen ‘enorm lastig’. ‘Zowel als coach als mens. Maar het gesprek met Joep duurde maar vijf minuten, want we hadden er goede argumenten voor. Joep is teleurgesteld en ik ben teleurgesteld dat hij dat is.’

Al snel na het gesprek met Caldas stapte De Mol op Blok af. Hij feliciteerde hem en wenste hem succes. ‘Voor Joep is het hartstikke klote’, zegt Blok. ‘Ik vind het knap hoe hij het vandaag heeft opgepakt. Bewonderenswaardig. Voor hem was het natuurlijk een enorme teleurstelling, maar hij is de ploeg blijven helpen waar dat kon.’

Joep de Mol troost Lars Balk na de uitschakeling. Foto: Koen Suyk

Ik heb gedaan wat er van me verwacht wordt, denk ik. Daar ben ik blij mee, maar daar koop je geen reet voor. Justen Blok

Zelf speelde Blok een prima wedstrijd. Op één strafcorner na gaf hij weinig weg. Typerend was het moment dat eerst Jake Whetton en vervolgens Blake Govers hem buitenom wilde passeren en Blok beide keren met een ingreep de bal veroverde.

‘Ik heb geprobeerd de lading van deze pot terug te brengen naar gewoon een hockeywedstrijd en gewoon mijn ding te doen. Volgens mij is mij dat aardig gelukt. Ik heb gedaan wat er van me verwacht wordt, denk ik. Daar ben ik blij mee, maar daar koop je geen reet voor. Dat gevoel overheerst nu totaal niet.’


22 Reacties

  1. ruud-stork

    Justen gaat een grote worden!

    1. abolfreeler-nl

      Het word tijd , dat in de nederlandse competitie veel minder buitenlanders spelen en jong nederlands talent kans krijgt om door te groeien als tophockeyer. Met de vele buitenlanders gaat het nederlands hockey wat toekomstig toptalent betreft verder achteruit als de kans zich te ontwikkelen niet mogelijk is door de vele buitenlanders. Toekomstig toptalent haakt dan zelf af en gaan of lager spelen of wat anders doen.

    2. circlestorm69

      Aldus het FvD…..😜

    3. SanderE

      Naast de hoofdklasse hebben we nog de Promotieklasse, hier lijkt me voldoende ruimte voor ontwikkeling ? Dit niveau zal doorgaans niet lager liggen dan bij de andere hockeylanden. Mijn inziens ligt het probleem veel dieper. Het start bij de opvoeding (thuis, school, vereniging). Vervolgens komt de opleiding op hockeyclubs zelf aan bod. Zelfs op veel topclubs ondermaats, laat staan op andere verengingen. En natuurlijk het selectiebeleid binnen de KNHB. Een totaalplaatje. Hockeyleden: 160.000 dames/meisjes VS 90.000 heren/jongens. Wat voor type jongens gaan er nog hockeyen?

  2. jonathan

    In België hockeyen 40.000 mensen volgens Lammers. En ze zetten een formidabel mannenteam neer en ook een vrouwenteam. Wat doen wij nog meer verkeerd dan hele goeie coaches naar België te laten vertrekken?

    1. SanderE

      Het exacte aantal weet ik niet. Maar je hebt een X aantal spelers nodig om het top niveau te kunnen bereiken. Als dit X aantal bv 40.000 is betekent het niet dat je met 120.000 leden 3x zo sterk zou moeten zijn. Echter zou je in de breedte wel 3x zo sterk moeten zijn en heb je dus logischerwijs ook 3x zoveel keus. Alles staat en valt bij opleiding. En per lichting zal je het ene jaar net iets meer of Minder talent hebben. Hier ontkom je niet aan. Maar zaak is dat wij ook binnen de KNHB breder gaan opleiden. Als wij met 3-6 keer zoveel leden hetzelfde of een soortgelijk opleidingstraject (aantal kinderen) hanteren als onze buurlanden ga je hier dus nooit winst uit halen tov deze landen. Om het opleidingstraject dan direct x6 te vergoten is wellicht wat te enthousiast. Maar het opleidingstraject x2/3 vergroten gaat al een heleboel extra spelers leveren. Nogmaals ook dan staat of valt alles bij opleiding. Als wij tactische trainers op C selectieteams (blijven) zetten gaan we dus geen progressie boeken. Het start bij het individu. Overigens heeft België nu wel een uitzonderlijke lichting. Zij zullen waarschijnlijk komende jaren ook een terugval ervaren in niveau. Duitsland geen idee van aantallen maar ook een stuk minder dan NL dacht ik. Australië heeft meen ik ongeveer net zoveel hockeyers als in NL.

    2. philchapel

      De Belgische hockeyfederatie heeft op dit moment bijna 50.000 leden, dat is ruim het dubbele van tien jaar geleden. In Vlaanderen zijn er momenteel 50 hockeyclubs die 23.746 leden tellen. De afgelopen jaren heeft Vlaanderen een inhaalbeweging gemaakt in vergelijking met Franstalig België. Daar zijn nu 45 clubs met 25.295 leden. Tien jaar geleden waren er in Vlaanderen 29 clubs met 10.672 leden en in Franstalig België 37 clubs met 12.787 leden. Hockey heeft zijn stijgende populariteit in Vlaanderen niet alleen te danken aan de goede resultaten van de nationale hockeyteams Red Lions en Red Panthers, maar ook aan de uitzendingen op televisie. Sinds 2011 zet Telenet in samenwerking met de hockeyfederatie in op uitzendingen van hockeywedstrijden, waardoor de sport meer zichtbaarheid kreeg. Ook andere media hebben de afgelopen jaren meer en meer aandacht besteed aan hockey. Voor jongens blijft de keuze tussen tophockey en een lucratieve (!) maatschappelijke carrière m.i. moeilijker dan voor meisjes. Vandaag zit het BE hockey qua populariteit in de lift maar hoelang gaat dit duren? Wordt het een onderdeel van onze cultuur zoals in NL het geval is? Een cultuur is cyclisch met ups, downs, bochten en daarom zou ik me niet teveel zorgen maken over het hockey in NL want het is onderdeel van jullie cultuur. Toen ik wedstrijden in NL speelde met name tegen HCKZ, en Kampong,, viel het op dat alle jongens/mannen voor/na de wedstrijd zo’n mooie maar bekakte (wij zeiden “snob”) gestreepte sjaal aan hadden. Net zoals er in het BE hockey toen haast uitsluitend Frans werd gesproken. Dit is er aan beide kanten vd grens gelukkig uit en is het hockey “toegankelijker” geworden. De volgende stap moet m.I. zijn om het hockey Integraal te maken (opengooien naar een veel breder publiek om er talent uit aan te trekken zonder (!!) in te boeten op de unieke waarden van onze sport en het dilemma “tophockey of studie/carrière” veel kleiner te maken voor met name jongens). Dit ligt in de lijn van wat Marc Coudron beoogde voor het FIH maar helaas werd die conservatieve Indiër her-“verkozen”.

  3. Runa Honig

    De bereidheid om langdurig offers te brengen lijkt, zeker onder de hoogopgeleide talenten, steeds minder aanwezig. Hockey moet vooral een leuke hobby blijven en onderdeel zijn van een chill belevingscultuur. Het barst van het talent, maar het krijgt geen vervolg. De discipline laat ook nogal eens te wensen over. Met de jaren groeit het spanningsveld met de maatschappelijke carrière ook nog eens. Je moet keuzes maken. Tegenwoordig kun je je studie en carrière niet zo makkelijk meer langdurig uitstellen. Ik zie dit niet snel veranderen, tenzij er meer geld kan worden verdiend.

    1. SanderE

      Helemaal eens Runa. Topsport is niet voor iedereen weggelegd. Het is een leefstijl, daar groei je op 15-16 jarige leeftijd in op. Hoe breder we opleiden, hoe meer talent we uiteindelijk overhouden. Bij de dames is er animo genoeg en dit zal ongetwijfeld blijven groeien. Men denkt dat we nu in een crisis zitten bij het mannenhockey. Ik ben bang dat we over 5-10 jaar echt een probleem hebben binnen het mannenhockey. Natuurlijk - de hoeveelheid jongens die überhaupt nog voor hockey kiest is zorgelijk maar het gaat dieper dan dat.

    2. Eelco Houwink

      Goede punten, die alleen in het voordeel van NL (hadden) moeten werken waar de vergoedingen en (maatschapplijke) omstandigheden nog het gunstigste zijn t.o.v. alle buitenlanden

    3. SanderE

      Geld maakt meer kapot dan je lief is. Dat is dus bijvoorbeeld een verschil tussen Nederland en Australië. Een Nederlander speelt voor geld en een Australiër vecht voor goud. En natuurlijk is dit plat gezegd en gaat het zeker niet altijd op. Mentaliteit en drijfveer. Als geld de drijfveer is zit je nooit goed!

    4. Eelco Houwink

      Leuke tegeltjes-wijsheid die alleen volstrekte nonsens is op een OS. Tenminste ik heb in 40 jaar OS nog geen spelers zich zien terugtrekken of over een beter kontrakt zien onderhandelen. Zelfs de “groot”verdieners gaan hier vol voor de eer. En wat zijn dit überhaupt in hoofdklasse verband: het is geen voetbal. Noem mij de eerste Royston Drenthe in het hockey 🏑 eens

    5. SanderE

      OS staat hier helemaal los van. Elk ander toernooi ook. Het gaat om de persoon die gecreëerd wordt door het geld. En in teamverband weegt dit nog zwaarder dan bij de individuele sporten. Als jij een werknemer aanstelt die enkel voor het geld bij je komt werken. Heb je natuurlijk een werknemer met een fantatische drijfveer. Zou ik zeker doen als ik jou was😉

  4. luchtisblauwgrasisgroen

    De discussie zou hier toch echt over het functioneren van Caldas moeten gaan, niet de spelers en jonge generatie: https://www.nporadio1.nl/nieuws/sport/21099714-7984-4063-a1a6-0aa5372c107a/erben-erbij-een-bijzonder-gesprek-met-max-caldas-ik-snap-niets-van-die-man

    1. Avdd

      Gelukkig weten wij nu via “Jack” Brinkman hoe Caldas functioneerde, als dat waar is schandalig!

    2. SanderE

      Omdat je cijfers en beweringen niet kloppen? Je ontzettend subjectief oordeelt. Man wat ben jij doorzichtig. Overal een woord over en dan hoor je hem plotseling niet meer. En hier weer wijs doen bij een ander artikel😂. Caldas is weg. Einde hoofdstuk. Ik dacht jullie gaan het allemaal even vieren en dan is het klaar. Maar nee, men wil er volgend jaar nog over discussiëren. Ga je op Delmee richten, veel positiever.

  5. philchapel

    Korte anecdote mbt eea in deze rubriek: Vrasg een Nederlandse moeder met kinderen (jongens) van 8 tot 16 jaar hoe het met haar kinderen gaat en het antword zal zijn: hij zit lekker in zijn vel en doet z’n best met hockey of voetbal. Nu de belgische moeder: hij heeft goede punten gehaald en oo zondag is hij een rank gestegen bij de scouts. Resultaat: op de OS oogsten wij tot dusverre 3 (!!) medailles (12 mio. inwoners) en jullie oogsten er voorlopig 17 (met 17 mio. inwoners ofte 1 per miljoen inwoners). DIT is voor ons pas met de billen bloot. En jawel natuurlijk speelt geld hier een grote rol in: in NL heb je één Koninklijke Bond per sport. Bij ons heb je een Koninklijke maar ook nog Federale sportbonden met postjes-pakkerij. En dat communautair systeem kost een fortuin. Resultaat: so far 3 medailles.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Precies, en spelers kunnen bij hun clubs ook enorm groeien, daarvoor hoeven ze niet 6 maanden bij elkaar te zitten. Nederlands heeft genoeg kwaliteit om wel mee te doen met de wereldtop, maar Caldas stond helaas het echte succes in de weg. Delmee zal dit gelukkig heel anders benaderen.

    2. SanderE

      Luchtisblauwgrasisgroen: Zorg jij nou maar dat je beweringen, statistieken en andere cijfers kloppen. Wijs gedrag maar klopt dus vaak geen bal van. Het verliezen van je geloofwaardigheid. Samen met RobV spannen jullie de kroon. En ja, ik ben de grootste aso van dit forum😜

    3. SanderE

      Overigens behoort NL gewoon tot de wereldtop. Daar hoef je geen wereldkampioen of OS kampioen voor te zijn. Je moet tot de top behoren. En natuurlijk horen wij daar nog bij. Maar kan me voorstellen dat de haters onder ons hier anders over denken. Realiteit en objectiviteit.

    4. luchtisblauwgrasisgroen

      SanderE: meer gepast voor een Caldas fanboy om een tijdje niet te reageren

  6. haags-hopje

    Caldas: "Joep is teleurgesteld en ik ben teleurgesteld dat hij dat is..." Huh? Wat had hij dan verwacht? Dat hij niet teleurgesteld is? Er is denk ik genoeg over Caldas gezegd, maar man-man-man....


Wat vind jij? Praat mee...