Volwassen Oranje houdt bonuspunt over aan duel met India

De Oranjemannen hebben woensdagavond in Rourkela twee punten overgehouden aan een boeiend en intens gevecht met gastland India. Het Pro League-duel tussen de nummers drie en één van de wereldranglijst eindigde na zestig minuten in 1-1, waarna Oranje de shoot-outserie won (2-4) en zo een bonuspunt verdiende. Middenvelder Floris Middendorp liet tegen India zijn eerste interlanddoelpunt aantekenen.

Oranje, met keeper Derk Meijer voor het eerst dit Pro League-seizoen onder de lat, slaagde er in de eerste helft uitstekend in het blauwe gevaar ver van de eigen cirkel te houden. In dertig minuten hockey kwam het gastland niet verder dan een backhandschot van Mandeep Singh (gepakt door Meijer), een mislukte tip-in van Araijeet Singh Hundal en een afgekeurde treffer van Sukhjeet Singh.

De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée kwam zelf overigens ook niet tot veel kansen, maar sloeg bij de eerste beste gelegenheid wel meteen genadeloos toe. Nadat Lars Balk de bal hard in de Indiase cirkel had gepompt, eindigde een voorzet van Koen Bijen via de klomp van keeper Krishan Bahadur Pathak bij Floris Middendorp. Die aarzelde geen moment en flatste de bal gretig tegen het net, 0-1. Het was het eerste interlanddoelpunt voor de middenvelder van Amsterdam, die vandaag voor de 29ste keer het Oranjetenue droeg.

Floris Middendorp omsingeld door een paar tegenstanders. Foto: WorldSportPics.

Oranje had uit de enige strafcorner van de eerste helft een grote kans om de marge te verdubbelen, maar doelman Parattu Raveendran Sreejesh (die Pathak na elk kwart aflost onder de lat) redde twee keer bekwaam: eerst op de sleeppush van Jip Janssen en daarna op de rebound van Jorrit Croon.

Toenemende druk van India

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig wat het spelbeeld betreft. Beide ploegen gaven elkaar bijzonder weinig ruimte dankzij hun goed georganiseerde defensies. Wel voerde India langzaam de druk op en kreeg het vrij snel de kans om te scoren uit een strafcorner, tot genoegen van de achttienduizend luidruchtige toeschouwers in het Birsa Munda Stadium.

Een eerste poging van specialist Harmanpreet Singh resulteerde in een vrije bal voor Oranje, maar bij de tweede corner was het raak. In eerste instantie redde lijnstop Thierry Brinkman de inzet van Jugraj Singh nog, maar na een reboundvoorzet van Gurjant Singh prikte Wereldspeler van het Jaar Hardik Singh uiteindelijk raak: 1-1.

Wereldspeler van het Jaar Hardik Singh viert de gelijkmaker tegen Oranje. Foto: WorldSportPics

Oranje koelbloedig

Pas aan het eind van het derde kwart kon Oranje er weer wat doelgevaar tegenover zetten. De sterk spelende Jonas de Geus vond Terrance Pieters met een lange pass van achteruit, en Pieters bezorgde de bal op zijn beurt bij Duco Telgenkamp, die Pathak met een listig backhandschotje probeerde te verrassen. Niet veel later onderschepte Koen Bijen een mislukte terugspeelbal in de Indiase defensie, maar ook hier was Pathak een sta-in-de-weg.

Met het wegtikken van de seconden in het laatste kwart groeide de spanning in het intense gevecht tussen de nummers drie en één van de wereld. Thierry Brinkman kreeg van dichtbij nog een grote kans op zijn eerste doelpunt in dit Pro League-blok in India, maar opnieuw maakte keeper Sreejesh een Oranje-doelpoging onschadelijk. Dat een koelbloedig Oranje erin slaagde de Indiërs opnieuw minutenlang ver van het eigen doel te houden, was een compliment waard. Alleen in de slotseconden werd het nog hectisch in de Oranje-cirkel, maar doelgevaar of een strafcorner leverde dat niet op.

Joep de Mol snelt langs tegenstander Mandeep Singh. Foto: WorldSportPics

Eerste shoot-outs voor keeper Meijer

In de shoot-outserie die volgde op de 1-1 eindstand waren Jorrit Croon, Thierry Brinkman, Duco Telgenkamp en Joep de Mol trefzeker voor Oranje. Alleen Jonas de Geus zag zijn poging sneuvelen, door attent keepen van Pathak. Onder de lat bij Nederland maakte Derk Meijer, die voor het eerst een shoot-outserie keepte, twee Indiase doelpogingen knap onschadelijk.

Zo steeg het aantal punten van de titelhouder in dit Pro League-seizoen naar twintig in tien wedstrijden. Daarmee is Oranje voorlopig lijstaanvoerder in de landencompetitie, met de kanttekening dat de acht andere landen beduidend minder wedstrijden in de benen hebben. Donderdag komen de mannen van Delmée opnieuw in actie. Dan is Spanje de tegenstander. Ook dat duel is weer live te zien op deze site.