Pro League-winnaar Nederland sluit in stijl af tegen Spanje

De Oranjemannen hebben hun Pro League-campagne glansrijk afgesloten. In Den Bosch werd Spanje, dat liefst vijftien strafcorners onbenut liet, met 4-1 geklopt. Nederland was vorige week al zeker van de eindzege in het landentoernooi.

Tien duels in een maand. Elke week een dubbel, soms zelfs twee. De hockeyzomer van de Oranjemannen zit erop. Die was gevuld met allemaal Pro League-wedstrijden. Mooie meetmomenten richting het moment wanneer het écht moet gebeuren, het WK.

De oogst? Veel doelpunten – 33 inclusief vandaag. Een aantal close calls, zoals de dubbel tegen India. Eén harde draai om de oren, van Duitsland (4-1 nederlaag), uiteraard de winst in de Pro League. Maar belangrijker nog: het blijvende goede gevoel.

De Oranjemannen hebben zichzelf bewezen op het juiste spoor te zetten. Het jonge, compleet verbouwde team kon prima meekomen tegen hun tegenstanders, die allemaal in de top-8 van de wereldranking staan. Sterker nog:  waren in de meeste gevallen de betere. Dat liet de ploeg van Jeroen Delmée zondag niet meteen zien. De gastheren moesten eerst een serie van vijf strafcorners doorstaan, voordat ze zelf gevaarlijk konden worden.

Lachende gezichten bij Jaïr van der Horst, Jorrit Croon en Tjep Hoedemakers. Foto: Koen Suyk

Van Dam breekt de ban

Op het moment dat Nederland een schotkans kreeg, was het wel meteen raak. Thijs van Dam maaide vanaf de kop van de cirkel hard en hoog richting het doel, recht op doelman Adrian Rafi af. De bal was echter te hard om tegen te houden voor de Spaanse sluitpost.

Ook het volgende schot op doel leverde een treffer op. Een fraaie backhandvoorzet van Tjep Hoedemakers werd op waarde geschat door Jaïr van der Horst, die vandaag z’n vierde interland speelde. De aanvaller van Den Bosch prikte ‘m fijn binnen: 2-0.

Het onervaren Oranje, vandaag zonder vaste klanten Lars Balk, Jonas de Geus, Jip Janssen en Thierry Brinkman, was dus enorm effectief. Dat bleek opnieuw vier minuten na de goal van Van der Horst, toen Floris Wortelboer met een doffe dreun met z’n backhand voor de 3-0 tekende. Wederom was dit geen treffer waar keeper Rafi nog lang aan terug wil denken; de bal ging dwars door z’n benen.

Pirmin Blaak was zondag onpasseerbaar. Foto: Koen Suyk

De magneten van Blaak

Aan de overkant gebeurde ook genoeg. Spanje mocht in de eerste helft namelijk maar liefst tien corners nemen. Goed om erbij te zeggen: zes pogingen kwamen voort uit een eerder gegeven corner. Nog belangrijker was dat Pirmin Blaak geweldig stond te keepen. Het leek alsof de keeper van Oranje-Rood magneten in zijn handschoenen, stick en legguards had gestopt.

Terwijl Blaak na rust vrolijk verder ging met het tegenhouden van corners – ook nummer elf en twaalf werd gepareerd – tilde Nederland de score naar 4-0. Ditmaal was het Steijn van Heijningen die fraai opkwam over de linkerkant en Terrance Pieters vond. De aanvaller van Kampong was zaterdag in de eerste ontmoeting met Spanje ook al trefzeker.

De technische staf en hun eerste beker. Van links naar rechts: Eric Verboom, Jeroen Delmée en Marieke Dijkstra. Foto: Koen Suyk

Invalbeurt Meijer

In de slotfase gingen de handen nog eenmaal op elkaar. Niet voor een doelpunt, omdat Derk Meijer in de laatste acht minuten het doel mocht verdedigen. De reserve-doelman, die deze zomer nog niet in actie was gekomen, moest binnen een paar minuten een tegengoal slikken, toen een Spaanse cornerrebound in het hoekje vloog: 4-1.

Die regen van vijftien corners was het enige minpunt in de fraaie zege, waarin Nederland heel zorgvuldig omging met z’n kansen. Een mooi slot van die bomvolle, maar heerlijke maand. Eentje die zeer hoopgevend is voor het WK in India, dat in januari wordt gehouden.

Nederland – Spanje 4-1 (3-0)
14. Thijs van Dam 1-0
19. Jaïr van der Horst 2-0
23. Floris Wortelboer 3-0
41. Terrance Pieters 4-0
55. Borja Lacalle 4-1 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en Spanje