Mink van der Weerden alsnog naar Hockey India League

Mink van der Weerden doet op het nippertje alsnog mee aan de Hockey India League (HIL). De 110-voudig international is momenteel met de Oranje Heren op trainingsstage in Zuid-Afrika en vliegt dinsdag rechtstreeks naar Delhi in India.

Van der Weerden gaat spelen voor Jaypee Punjab Warriors, de club waar hij zijn Oranje Rood-teamgenoot Robert van der Horst treft. De 28-jarige verdediger vervangt de Australische strafcornerspecialist Chris Ciriello, die geblesseerd is geraakt. Het is voor Van der Weerden de eerste keer dat hij aan de HIL deelneemt.

In overleg met Max Caldas

‘Ik wist dat ik op de reservelijst stond’, vertelt de blije Van der Weerden telefonisch vanuit Zuid-Afrika. ‘Ik heb aan Max Caldas gevraagd of dat een probleem zou zijn, omdat ik natuurlijk ook graag naar Zuid-Afrika wilde. Max zei: ga lekker met ons mee en dan zien we wel wat er gebeurt. Zondag had ik opeens een gemiste oproep van een nummer uit India en toen ik terugbelde hoorde ik dat ik alsnog naar de HIL mag.’

Voor Van der Weerden was het in eerste instantie een tegenvaller dat hij niet geveild werd. ‘Zeker omdat ik de afgelopen jaren  voor Oranje heb gekozen en niet voor de HIL. Dit jaar was misschien mijn enige kans, omdat juist nu in goed overleg was besloten dat wij als internationals dit keer wel aan de HIL mogen deelnemen’, aldus de strafcornerspecialist, die op verzoek van de Indiërs als HIL-reserve voor de zekerheid een visum naar India had aangevraagd.

‘Dit is misschien een once in a lifetime’

Het gevolg van de last-minute-beslissing is dat Van der Weerden de trainingsstage in Zuid-Afrika vroegtijdig moet beëindigen. ‘Dat vind ik jammer, want ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik vind het ook moeilijk om het team achter te laten. Aan de andere kant lijkt deelnemen aan de HIL me een unieke ervaring. Dit is misschien een once in a lifetime.’

De andere Nederlanders die meedoen aan de HIL zijn, behalve Van der Weerden en Van der Horst, de internationals Billy Bakker, Seve van Ass, Sander de Wijn, Sander Baart en Robbert Kemperman. Oud-international Wouter Jolie is ook actief in India.

De Hockey India League begint aanstaande zaterdag. De Jaypee Punjab Warriors spelen vrijdag 27 januari hun eerste wedstrijd.


Wat vind jij? Praat mee...