Mirco Pruyser op scherp: de mooie maanden komen eraan

Zet Mirco Pruyser in het veld tegen Spanje en doelpunten zijn verzekerd. Zijn treffer zaterdag in het duel tegen de Zuid-Europeanen voor de Pro League, dat door Oranje met 4-0 werd gewonnen, was alweer zijn twaalfde in tien duels.

‘Het blijkt dat ik vaak tegen Spanje scoor, maar het helpt dat ik vier keer scoorde in de eerste wedstrijd die ik voor Nederland tegen Spanje speelde’, zo nuanceerde de aanvaller na afloop zijn opvallende moyenne. ‘Ik was vandaag scherp, maar ik probeer elke wedstrijd scherp te zijn. Dus misschien is het ook een beetje toeval.’

Toeval of niet, Oranje kon de treffer van Pruyser goed gebruiken. In de eerste helft was het spel van Oranje stroef in een volgepakt stadion van Rotterdam. Pruyser: ‘We begonnen een beetje te verlegen, iets te afwachtend, ook in de press. In de rust hebben we gezegd: jongens er moet even wat meer bluf op. Dat deden we na rust eigenlijk best wel snel. We pakten de ballen sneller af en hoger op het veld. Daardoor creëerden we meer kansen. Ik vind dat we de wedstrijd zo goed hebben omgedraaid. Voor vandaag was dat blijkbaar genoeg om met 4-0 te winnen.’

Stroef begin

Het hoger en fanatiek druk zetten, leverde al na drie minuten in de tweede helft een treffer op voor Oranje. Lars Balk sloeg de bal de cirkel in, via een stick van een Spanjaard belandde die bij Pruyser. De aanvaller leek met een tip-in te scoren, maar het was vlak voor de lijn Roel Bovendeert die alsnog het laatste tikje gaf. Dat was niet helemaal meer nodig en zo leek Bovendeert Pruyser een treffer af te pakken. ‘Ik neem Roel helemaal niets kwalijk’, reageerde Pruyser. ‘In zijn positie had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Het is ook gewoon de intuïtie van een aanvaller. Ik ben heel blij voor Roel dat hij die treffer heeft gemaakt.’

In de rust hebben we gezegd: jongens er moet even wat meer bluf op Mirco Pruyser

Acht minuten na de openingsgoal van Bovendeert, stond Pruyser zelf ook op het scorebord. Een typische Pruyser-treffer: de bal vrij maken in de cirkel en kiezelhard raak slaan. ‘Ik kwam vanaf links en dacht meteen: korte hoek. Die bal viel er lekker in’, vertelde Pruyser, die na afloop werd gekroond tot man of the match.

Pruyser juicht na zijn treffer tegen Spanje. Foto: Willem Vernes

In het vierde kwart was Pruyser dichtbij zijn 58ste treffer voor Oranje in 98 interlands. Ditmaal ontving hij de bal met de rug naar het doel, draaide naar zijn backhand, maar sloeg over. ‘Dat was best een kans. Achteraf sloeg ik iets te gehaast. Ik kreeg meer ruimte dan ik had gedacht. Ik maaide hem hard in de lange hoek, maar hij ging iets te veel omhoog. Zonde. Het kan niet altijd feest zijn.’

‘EHL kan met vier duels in vijf dagen zwaar worden’

Na de Pro League-wedstrijd tegen Spanje staat voor Pruyser komende week het volgende event voor de deur: de EHL met Amsterdam in Eindhoven bij Oranje-Rood. ‘Het is een beetje een gekke periode. Maar ik ben niet al te veel bezig met al die wisselende competities. Ik laat het gewoon een beetje op me afkomen. We hebben vandaag 4-0 gewonnen, dat was goed. En nu op naar de EHL, hopelijk wordt dat ook een mooi weekend.’

De EHL kent dit jaar, door de komst van de Pro League, een nieuwe opzet. De KO16 en KO4 worden in zes dagen achter elkaar afgewerkt. Amsterdam opent de Europa Cup donderdag tegen het Schotse Grove Menzieshill. ‘Ik denk dat het een mooi weekend maar ook een zwaar weekend kan worden. We kunnen zomaar vier wedstrijden in vijf dagen moeten spelen. Wij spelen tegen een tegenstander die ik niet zo goed ken, maar waarvan we waarschijnlijk wel kunnen winnen. Daarmee moeten we in het toernooi gaan groeien, dat is vaak het lekkerst.’

Het fanatisme straalt er vanaf bij Micro Pruyer. Foto: Willem Vernes

Pruyser straalde na die laatste opmerking. De spits maakte zaterdag tegen Spanje een frisse en scherpe indruk. Er lijkt toch een andere spits te staan dan een tijd geleden. Toen hingen de schouders wat meer en was hij ook minder trefzeker. ‘Het gaat goed, zeker weten. Bij het Nederlands team loopt het de laatste wedstrijden lekker. Bij Amsterdam gaat het misschien iets minder dan mensen van me zijn gewend. Voor ons is het nu overleven en wedstrijden winnen. Dan ben je wat minder bezig met zelf goed presteren, wil je vooral dat het team goed presteert. Zo’n wedstrijd als vandaag is dan lekker. Hopelijk kan ik dat meenemen naar de EHL en de Hoofdklasse.’

Na de EHL moet Amsterdam in de competitie vol aan de bak om de play-offs nog te halen. Slaagt de ploeg uit de hoofdstad daarin, dan wachten de komende maanden met ook de Grand Final van de Pro League en het EK nog veel belangrijke wedstrijden, finales misschien wel. Pruyser is er klaar voor, staat op scherp. ‘De mooie maanden komen eraan. Daarin moet ik het beste van mezelf laten zien. Ik heb er zin in.’