Oranje bereikt halve finale na winst op Canada

Het Nederlands elftal heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finales van de HWL Final in Raipur. In het Sardar Vallabhbhai Patel International Hockey Stadium werden de Canadezen met 2-0 verslagen. Eenvoudig ging het niet.

Voorafgaand aan het duel kon je verwachten dat het matige Canada voor Oranje slechts een hobbel zou zijn op weg naar een plek bij de laatste 4 in India. Juist ook omdat de landen in juni van dit jaar tegenover elkaar stonden in de halve finale van de HWL in Argentinië, en Nederland toen geen kind had aan de nummer 14 van de wereld.

Canadese muur

Toch werd het niet de walk-over waar sommigen toeschouwers in het stadion rekening mee hadden gehouden. Het 1e kwart kenmerkte zich door een Oranje dat vooruit wilde, de cirkel wel binnendrong maar zich daar vervolgens vastliep op een Canadese muur. Coach Anthony Farry van Canada had zijn mannen overduidelijk de opdracht gegeven om in ieder geval zo lang mogelijk de 0 te behouden, en geef ze eens ongelijk.

Met een 0-0 stond werd het 2e kwart aangevangen. Daarin was hetzelfde spelbeeld te zien als in het 1e, maar het waren de Noord-Amerikanen die de 1e strafcorner van de wedstrijd versierden. Veel leverde dat niet op, want de bal ging recht door het midden en Pirmin Blaak stond uitstekend opgesteld, stopte de bal en ook de rebound die volgde werkte Oranje kordaat weg.

Niet veel later sneed de snelle Canadees Gabriel Ho-Garcia de Nederlandse cirkel binnen, legde aan voor zijn backhand en kon hard uithalen. De bal raakte, onderweg naar de linkerbovenhoek van het Oranje-doel, vol de kin van de lange Matthew Guest. Die ging even naar de vlakte, maar gelukkig kon hij na een minuut aan de hand van de verzorger weer opkrabbelen.

Voorsprong Oranje

Amper 2 minuten hierna kreeg Constantijn Jonker de handen van het publiek in India  op elkaar. Nadat Valentin Verga de cirkel binnen sneed, na een rush van 75 meter zo liet het videoscherm in het stadion zien, en aflegde op Mirco Pruyser, belandde diens doelpoging voor de stick van Jonker die zo van dichtbij vrij mocht intikken. Met een 1-0 voorsprong zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Vlak na rust leken de Oranjemannen duidelijk van plan om de voorsprong gauw te verdubbelen om zo het duel al vroeg in het slot te kunnen gooien. Ondanks 2 snelle strafcorners en een drukkend Oranje bleef de goal uit en mocht Canada blijven hopen op een stunt.

Nog niet gespeeld

Dat de wedstrijd nog niet gespeeld was, bleek meteen in het laatste kwart. Mark Pearson kreeg alle ruimte om uit te halen, maar Blaak redde knap op het harde schot van de Canadees. Even later kon de 2e Oranje-doelman opnieuw laten zien dat hij het keepersvak uitstekend beheerst: op een inzet van Guest reageerde hij zeer alert. Maar 4 minuten voor tijd werd het dan toch 2-0 voor Oranje: Roel Bovendeert scoorde zijn 3e van het toernooi na goed voorbereidend werk van Van der Horst en Pruyser. Deze klap kwamen de dappere Canadezen niet meer te boven.

Nederland – Canada 2-0

25’ Constantijn Jonker 1-0
56’ Roel Bovendeert 2-0


Wat vind jij? Praat mee...