Oranje Heren stijgen naar plek drie op de wereldranglijst

De Oranje Heren zijn naar de derde plek op de wereldranglijst van de FIH gestegen. De ploeg van bondscoach Max Caldas verloor zondag de WK-finale in Bhubaneswar na shoot-outs van België, maar dat leverde genoeg punten op om een plek te stijgen op de lijst.

De Belgen zijn de nieuwe nummer één op de ranglijst van de internationale hockeyfederatie. De nieuwbakken wereldkampioen lost Australië af als lijstaanvoerder. De Australiërs, die na vier WK-finales op rij genoegen moesten nemen van brons, zakten naar de tweede plek. Het verschil tussen beide landen bedraagt slechts 15 punten.

De Belgische aanvoerder Thomas Briels toont de wereldbeker, nadat België de WK-finale in Bhubaneswar heeft gewonnen van Nederland na het nemen van shoot-outs. Foto: Koen Suyk

Puntentelling

Wanneer een land deelneemt aan een toernooi levert dit punten op voor de ranking. België won de wereldtitel en dat leverde 750 punten op. Oranje kreeg er 650 en Australië, dat op de derde plaats eindigde, verdiende 550 punten. Nederland komt dankzij de WK-punten uit op een totaalscore van 2029, 171 meer dan de Argentijnen, die van de tweede naar de vierde plaats zakten.

Op de ranking bezet India de vijfde plaats voor Duitsland en Engeland. Nieuw-Zeeland is de nieuwe nummer acht en wisselt van plek met Spanje. Ierland valt net buiten de top tien ten faveure van Canada.

Keeper Pirmin Blaak wordt besprongen door Seve van Ass (r), Thijs van Dam (m) en Mirco Pruyser na winst op Australië na shoot-outs in de halve eindstrijd van het WK in Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

Frankrijk is op de FIH-ranking de grootste stijger. De Fransen klimmen vijf plekken naar positie vijftien dankzij de goede prestaties op het WK. De ploeg van Jeroen Delmee werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Australië. Een plek boven Frankrijk op de wereldranglijst staat China, dat drie plaatsen is gestegen na het behalen van de kruisfinales in Bhubaneswar.


17 Reacties

  1. Mark Bouwman

    Testje: Omdat de onderlinge verschillen "gering" lijken te zijn ben ik - afgezien van deze worldranking en de WK eindrankschikking - benieuwd in welke rangorde "jullie" nav het getoonde spel op dit WK (mix van aantrekkelijkheid en effectiviteit) de zes beste teams zouden plaatsen?

  2. robvisser

    1. Australië, 2. België, 3. Nederland, 4. Duitsland, 5. India, 6. Pakistan

    1. michver

      Pakistan 6 ja?? Schat bijvoorbeeld Argentinië wel hoger in..

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    Duitsland heeft 1 offday tegen Belgie gehad, ik schat ze hoger in dan NL (4-1 verlies is ook een indicator).

  4. robvisser

    @luchtisblauwgrasisgroen Die 4-1 zegt me niet zoveel, die laatste goals ontstonden toen het eigenlijk al was gespeeld. Nederland had een offday tegen Duitsland.

  5. robvisser

    @michver Het staat je vrij om ook een lijstje te maken.

  6. haags-hopje

    1. Australië, 2.Duitsland, 3.België, 4.Nederland, 5.Argentinië, 6.India

  7. joostj

    1 Australie 2 belgie 3 nederland 4 duitsland 5 india 6 engeland

    1. joostj

      Of argentinie

  8. EefjeDohmen

    1 België 2 Duitsland 3 Australië 4 Nederland 5 India 6 Argentinië

  9. lisahockey200

    1. Australië 2. België 3. Duitsland 4. Nederland 5. Argentinië

  10. Runa Honig

    Vooral interessant om te voorspellen hoe deze lijst in Tokio gaat uitpakken: de lijst van Lisa lijkt me aardig in de buurt komen. Australië heeft de hele cyclus op de OS afgestemd en zal daar dus verder zijn in ontwikkeling. België heeft over 2 jaar wel een paar spelers die te oud worden. Ik weet niet hoe de aanwas vanuit de jeugd is. Als Nederland een andere coach krijgt, is plek 1 mogelijk, anders kansloos.

  11. rudi wortmann

    aantrekkelijkheid 1. België, 2.Australië , 3. Nederland, 4. India, 5.Duitsland, 6. Argentinië effectiviteit 1. België, 2. Nederland, 3. India, 4. Australië, 5. Engeland, 6.Duitsland

  12. daanyt

    Ben ik nou de enige die denkt dat 2e worden op shootouts in zo'n groot internationaal toernooi gewoon een hele redelijke prestatie is voor Nederland wat 4de stond op de wereldranglijst? Hou even op met dat makkelijke gezeur op een coach wtf man

  13. DolfJansen

    Je haalt me de woorden uit de mond. Vooral als je kijkt naar de lijstjes hierboven is dit toch gewoon een goed resultaat?

  14. mickh

    In 2014 moest Van Ass wijken na een 2e plaats op WK, ten faveure van Caldas. Ik zie dat Caldas, met zijn `verfrissende aanpak`, geen enkel verschil heeft gemaakt t.o.v. zijn voorganger, behalve nog even fors gefaald heeft in Rio, waar Van Ass zilver haalde in Londen. Van Ass moest na 4 jaar wijken, Caldas verdient geen 6 jaar als bondscoach op basis van zijn prestaties en het vertoonde spel. De koek is op en de rek is er uit, met name in de staf. KNHB, nu doorpakken.

    1. Runa Honig

      Mickh: totaal eens, maar Caldas gaat niet weg. Hij heeft een contract tot en met Tokio en de bond is te slap om dit tussentijds te verbreken en meneer zelf is ook nog niet klaar met zijn ‘proces’. We gaan nog 2 jaar doormodderen met deze nationale knuffelbeer, vrees ik.


Wat vind jij? Praat mee...