Oranje verslaat Australië in laatste test: ‘Deze was voor Tim’

‘Dit was de mooiste wedstrijd van het seizoen’, roept Dennis Warmerdam tegen wat teamgenoten die vlak na het duel met Australië afgepeigerd op het veld van Kampong liggen. ‘We zijn helemaal leeg gegaan’, reageert Lars Balk, puffend op de grond. Inderdaad. Het kwam van diep, maar Oranje won met 3-2 van de Kookaburras, met maar vier wissels op de bank.

De reden daarvoor was een uiterst trieste. Begin vorige week overleed de vader van international Tim Swaen. Zaterdag (tijdens de 3-0 nederlaag tegen Australië) speelde de ploeg van Jeroen Delmée met rouwbanden en maandagmiddag verkoos de Bloemendaal-delegatie de begrafenis logischerwijs boven het duel met Australië. Zo trad Oranje aan zonder aanvoerder Thierry Brinkman, Jasper Brinkman, Tim Swaen, Jorrit Croon, Floris Wortelboer, Maurits Visser, Teun Beins, Derck de Vilder (vakantie) en Koen Bijen (blessure). Negen man minder.

‘We hebben alles gedaan wat we konden doen’, legt Lars Balk uit, de gelegenheidsaanvoerder van maandagmiddag. ‘We hebben in de groep gevraagd wie er naar de begrafenis wilde. Alle Bloemendaal-boys staken hun hand op. Dat is logisch. We hebben even nagedacht of we de wedstrijd niet door moesten laten gaan. Maar het was snel duidelijk: we wilden gewoon spelen. Deze wedstrijd was voor Tim’, reageert Balk. ‘We hoorden het dinsdag. Het nieuws kwam hard aan. Heel hard’, vult hij aan. ‘Door zulke dingen sta je weer even met beide benen op de grond. Er is zoveel meer dan hockey.’

Een selectie dus van vijftien, tegen de vice-olympisch kampioen. Maar tappend uit een ander vaatje. Want deze wedstrijd stond in het teken van hun teamgenoot.

Lars Balk. Foto: Koen Suyk

Vijftien man tegen de vice-olympisch kampioen

Oranje schoot dan ook uit de startblokken. Jip Janssen pushte zijn eerste inzet naast en Tjep Hoedemakers tipte een prachtige actie via Jaïr van der Horst en Jelle Galema net naast de Australische goal. Geheel tegen de verhoudingen in waren het de bezoekers die voor de opening zorgden: vanuit de kluts was het Tom Craig met de 0-1. Een treffer die neigde naar gevaarlijk spel, maar na arbitrair overleg, toch gold.

Waar Oranje zaterdag nog een les in efficiëntie kreeg, rechtte het nu de rug. Nederland was beter en beloonde zichzelf in het derde kwart. Hoedemakers – die in het eerste kwart nog net mis zat – was vlijmscherp bij een voorzet van Galema. Op zijn buik schoof hij de gelijkmaker binnen. En drie minuten later stond Oranje prompt op voorsprong: Jip Janssen – die alle corners maandagmiddag voor zijn rekening nam – pushte zijn vierde corner snoeihard op de plank: 2-1.

Jip Janssen. Foto: Koen Suyk

Tjep Hoedemakers met zijn tweede

Maar daar lieten de Oranje Heren het niet bij. Hoedemakers was later nog een keer het goudhaantje, nadat Tijmen Reijenga de bal in de vijandige cirkel gooide. Vanuit de stuit twijfelde de spits geen seconde en haalde hij snoeihard uit: 3-1.

‘Het derde kwart was sterk. Maar ik vond ons de hele wedstrijd sterker. Zij hebben nul corners gehaald. Ik had de hele wedstrijd het gevoel dat we beter waren. Dat kwam er in het derde kwart echt uit’, blikt Balk terug. De Kookaburras deden via Jacob Anderson nog wat terug, maar kwamen – ook in de slotminuten met elf veldspelers – niet dichterbij. Oranje was fitter en scherper, ondanks het aantal wissels.

Tjep Hoedemakers. Foto: Koen Suyk

Oranje tikte de WK-vorm aan

Balk is kapot. Kapot gestreden. ‘We hebben alles gegeven. Gedachte op nul, en gas geven. Het is maar zestig minuten. Daarna hebben we vakantie. Dat was het motto.’ Terwijl zijn teamgenoten nog wat shoot-outs oefenen, puft de aanvoerder uit op de grond. Zijn witte aanvoerdersband – ‘die had ik hier nog ergens liggen’ – kan weer opgeborgen worden. Pas in september komt Oranje weer samen. Dan werkt de ploeg door naar het WK, volgend jaar januari. Balk kan niet wachten. ‘We staan er goed voor, maar we zijn er nog niet. Hebben nog stappen te gaan. Het niveau van vandaag is waar je naartoe moet. Maar we kunnen zeker nog beter.’

Nederland – Australië 3-2 (0-1)

10. Tom Craig 0-1
35. Tjep Hoedemakers 1-1
38. Jip Janssen 2-1 (sc)
44. Tjep Hoedemakers 3-1
48. Jacob Anderson 3-2