Vooruitblik NED-AUS (H): Dé revanche voor verloren WK-finale?

De Oranje Heren treffen vanavond angstgegner Australië in de kwartfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een clash tussen de nummer 2 en 1 van de wereld. De onderlinge cijfers zijn in het voordeel van Australië, maar de Kookaburras hebben tot nu toe niet bewezen lekker in het toernooi te zitten.

Het is de 13e keer dat de Oranje Heren en Australië elkaar treffen op de Olympische Spelen. Daarmee wordt het voor Oranje de tegenstander die ze het vaakst troffen op de Spelen. De balans is gelijk: 5 overwinningen voor beiden met 2 gelijke spelen (waarvan 1 na strafballen in een overwinning resulteerde).

De laatste olympische ontmoeting tussen Nederland en Australië denken we niet graag aan terug. Dat was in 2008 in Peking in de strijd om het brons waar Australië met een riante 6-2 overwinning er met de plak vandoor ging. Eerder was het in de groepsfase, dankzij 2 Oranje-goals van Taeke Taekema, 2-2 geworden.

Ook aan de finale in 2004 in Athene worden we niet graag herinnerd. Oranje pakte de leiding door Ronald Brouwer, maar Travis Brooks en Jamie Dwyer bezorgden Australië het goud.

Buiten de Olympische Spelen verloor Nederland de laatste 2 ontmoetingen met Australië: de finale van het WK in eigen land in 2014 (1-6) en de halve finale van de World League in India in 2015 (2-3). Op alle grote toernooien speelden de teams al 63 keer tegen elkaar, met 22 overwinningen voor Oranje.  

In totaal won Oranje slechts 2 van zijn laatste 8 duels tegen Australië (5 keer ging de winst naar Australië). Beide overwinningen kwamen tijdens de Hockey World League-finale in januari 2014: 1-0 in de groepsfase (door een goal van Billy Bakker), 4-3 in de halve finale met goals van Constantijn Jonker, Mink van der Weerden (2 strafcorners) en Jeroen Hertzberger.

Houd deze speler in de gaten: Jamie Dwyer

Voor aanvoerder Mark Knowles (voormalig Rotterdam-speler) en zijn zwager Jamie Dwyer worden het de 4e Olympische Spelen. Het duo was er al bij in 2004 toen de Australiërs goud wonnen in Athene. Dwyer, die in zijn carrière ook uitkwam voor Bloemendaal, maakte toen zelfs de winnende in de finale tegen Nederland. De vijfvoudig wereldspeler van het jaar (2004, 2007, 2009, 2010 en 2011) is met zijn 37 jaar de oudste Australische hockeyer in de geschiedenis van de Spelen. In Dwyers prijzenkast prijken, naast de gouden olympische medaille van 2004, 2 bronzen olympische plakken, 3 gouden Gemenebestspelen-medailles, 2 gouden en 2 zilveren WK-plakken en 6 gouden Champions Trophy-onderscheidingen.

 

Wist je dat?

Wie er vanavond ook verliest, het wordt voor dat land de laagste, olympische klassering in meer dan 30 jaar. De laatste keer dat de Oranje Heren buiten de top 4 eindigden was in 1984 in Los Angeles, toen ze 6e werden. De meest recente keer dat Australië niet meestreed om de medailles, de geboycotte Spelen van 1980 in Moskou niet meegerekend, was in 1972 in München, alweer 44 jaar geleden. De Aussies werden toen 5e.

 

Bijnaam Australische hockeymannen: Kookaburras


Wat vind jij? Praat mee...