Felice Albers in zeldzaam hoog tempo naar tien interlandgoals

Na twaalf interlands staan er al tien doelpunten achter de naam van Oranje-aanvaller Felice Albers. In de laatste 58 jaar had geen enkele speelster zo weinig wedstrijden nodig voor haar eerste tien goals in het Nederlands elftal. 

We moeten heel ver terug in de tijd om internationals te ontdekken die nóg sneller tien keer scoorden voor de Oranje Dames dan de pas 21-jarige Albers. Je kunt ze op één hand tellen.

Nan van Halm-van Nierop (1952-1953) en Marjolein Jacquet-Francken (1948-1949) stonden na hun eerste acht wedstrijden voor het Nederlands elftal al op tien goals. Recordhouder is de vooroorlogse goalgetter Wally Plowright-Van Bueren, die in de periode 1936-1938 slechts zeven interlands nodig had om de tien aan te tikken.

Overigens hadden ook Ans Vogelzang-Beijer (1961-1963) en Maaike Esmeijer-Weijtens (1958-1960) net als Albers ook maar twaalf duels nodig om tien keer te scoren.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Goals in competitieve interlands

Albers debuteerde op 9 juni 2019 tegen België en kwam in haar nog prille interlandloopbaan achtereenvolgens tot scoren in de FIH Pro League-wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten (drie goals), in de EK-duels met Spanje, Schotland en België en op de Spelen in Tokio tegen India (twee goals) en Ierland.

De aanvaller van Amsterdam maakte haar tien doelpunten dus stuk voor stuk in competitieve interlands. Met die bijzondere statistiek kunnen de hierbovengenoemde speelsters uit vervlogen tijden dan weer níet wedijveren. Overigens leverde Albers in haar optredens voor Oranje ook nog eens drie assists. Daarmee is ze tot nu toe direct betrokken bij dertien goals in haar twaalf duels.

Als we de cijfers van Albers naast die van enkele vermaarde Oranje-topschutters leggen, dan kunnen ook díe niet tippen aan de snelheid waarmee haar schoten momenteel in een doelpunt worden omgezet. Zo hadden Fieke Boekhorst en Frédérique Matla vijftien interlands nodig voor hun eerste tien goals, Lisanne Lejeune zeventien wedstrijden, Kim Lammers achttien en Oranjes topschutter aller tijden Maartje Paumen zelfs 31.

Felice Albers neemt – onder druk van Shirley McCay – het Ierse doel onder vuur. Foto: Koen Suyk


2 Reacties

  1. Hjvanalschat

    Prima speler. In het seizoen 20-21 weinig gezien op echt belangrijke momenten (goals)(natuurlijk ook een andere positie). Hopelijk gaat ze volgend jaar ook bij Amsterdam meer laten zien. Ik hoop voor haar dat ze deze lijn kan doortrekken. Zou bijzonder knap zijn.

    1. martelstadlander

      Vergelijken met internationals van lang geleden in competitieve wedstrijden is best lastig. Er waren minder internationale wedstrijden en minder internationale toernooien of Nederland deed vanwege kosten niet mee (1956).


Wat vind jij? Praat mee...