5 conclusies over de Oranje Dames richting de Spelen van Parijs

Het Nederlands elftal won afgelopen week in Mönchengladbach het eerste grote toernooi onder de vleugels van coach Paul van Ass. Vijf conclusies over de Oranje Dames op het EK, richting de Olympische Spelen van Parijs 2024.

1️⃣ Het plezier spat er vanaf

Bij zijn aantreden een jaar geleden luidde de belangrijkste missie voor Van Ass om verder te bouwen aan het veilige sportklimaat dat door zijn voorganger Jamilon Mülders was gecreëerd. Voor die opdracht slaagt hij vooralsnog met vlag en wimpel.

Verschillende speelsters gaven na de EK-finale aan dat deze medaille meer waarde voor hen heeft dan het olympisch goud in Tokio. Ze omarmen de ontspannen aanpak van Van Ass. Hij wil dat de speelsters zonder angst durven te hockeyen en fouten durven te maken. De speelsters houden bovendien van zijn manier van hockeyen. Onder Van Ass ligt de focus niet op een gesloten verdediging, maar is er ruimte om aan te vallen en een actie aan te gaan.

Van Ass praat veel met zijn speelsters over het omgaan met druk. Zijn bedoeling is dat het onderwerp bespreekbaar wordt. Dat ze bij hem aankloppen als ze ergens last van hebben. Mentale problemen binnen het team moeten niet opgemerkt blijven.

Bovendien is er onder zijn leiding ruimte voor plezier. Zaterdag verscheen op het Instagram-kanaal van OranjeHockey een toepasselijke video. Na de finale dompelde Van Ass zich onder in het feestgedruis. Liggend op zijn rug kreeg hij door Xan de Waard de gewonnen beker op zijn buik gezet. De internationals moeten lachen om zijn grappen en grollen. Ogenschijnlijk coacht hij het Nederlands elftal op dezelfde wijze als hij bij Meisjes O14 2 zou doen. Ontspannen en met plezier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

2️⃣ De ambitie dat het dak eraf zou gaan, is slechts deels verwezenlijkt

Van Ass heeft een liefde voor aanvallen. Kort na zijn aanstelling sprak hij de ambitie uit dat het dak eraf moest gaan. Hij wil de wereld betoveren met oogstrelend hockey.

Onder zijn leiding heeft het Nederlands elftal hard gewerkt om dat te bewerkstelligen. Oranje trainde wekenlang op een hoog bewegingsritme. De ploeg was bovendien tot in de puntjes voorbereid op tegenstanders die achterin een muur metselden.

Desondanks swingde Oranje lang niet altijd. Alleen in de tweede helft van de halve finale tegen Engeland gaf Nederland een hockeyshow. Daarin scoorde de nummer één van de wereld maar liefst zeven keer. ‘Beter dan dit kan niet’, concludeerde Van Ass na die wedstrijd. Maar in de poulefase speelde Nederland met de handrem erop. Ook in de finale tegen België oogde Oranje niet bevrijd. Nadat binnen vijf minuten de 2-0 al viel, waren de verwachtingen dat Nederland zou uitlopen naar een monsterzege, maar dat gebeurde niet.

De ontspannen sfeer binnen de groep sloeg dus te weinig over naar het veld. Volgens Van Ass kwam dat onder meer door de druk die op de ploeg stond. Oranje heeft relatief gezien een jonge ploeg. Nederland speelde in Mönchengladbach met drie toernooidebutanten: Lisa Post, Luna Fokke en Joosje Burg. Er waren dit EK drie landen waarvan de speelsters meer interlands achter hun naam hebben dan Nederland. Marijn Veen, Felice Albers, Yibbi Jansen, Pien Dicke, Freeke Moes en Renée van Laarhoven hebben minder dan zestig interlands in de benen. Aan Van Ass de taak om hen en de rest van het team op de Olympische Spelen in Parijs meer te laten swingen.

Paul van Ass met Maria Verschoor na het winnen van EK-goud in Mönchengladbach. Foto: Willem Vernes

3️⃣ Voor Drummond-De Goede en Welten wordt het een uitdaging om terug te keren

Het Nederlands elftal speelde dit toernooi zonder drievoudig olympisch kampioen Eva Drummond-de Goede. Van Ass maakte in april bekend dat hij haar niet opnam in zijn trainingsgroep. Eerder had hij haar laten weten dat ze een risico nam door een pauze van een paar maanden te nemen. Buiten een nieuwe start op technisch en tactisch niveau zou immers ook hard gewerkt worden een nieuw teamproces op gang te brengen.

Ook dribbelkoningin Lidewij Welten ontbrak op dit EK. Zij liep richting het einde van de competitie een hamstringblessure op. Begin juni maakte zij in het Nederlands elftal haar rentree, maar daarna sloeg het noodlot opnieuw toe.

Van Ass zei na de finale dat het voor speelsters die het EK niet hebben gespeeld, moeilijk wordt om zich na het EK in de selectie te spelen. ‘Op dit toernooi hebben we met deze groep toch iets moois neergezet. Ook de jonkies hebben het goed gedaan. Bovendien neemt er niemand afscheid na dit EK.’

Wel zijn er enkele internationals die hun topniveau niet hebben gehaald. Dat biedt ruimte voor andere speelsters. Verdediger Sabine Plönissen keert na het EK terug in de trainingsgroep nadat ze op eigen verzoek het EK oversloeg. Talent Rosa Fernig ontwikkelt zich ook goed. Wellicht kunnen zij een plek in de olympische selectie veroveren. Die klus wordt overigens bemoeilijkt omdat er tijdens de Spelen maar zestien in plaats van achttien speelsters in de selectie mogen zitten.

Eva Drummond-De Goede. Foto: Willem Vernes

4️⃣ Jansen (dit EK) de onbetwiste nummer één op kop cirkel

Op het WK van 2022 losten Yibbi Jansen en Frédérique Matla elkaar regelmatig af op de kop van de cirkel. Géén van hen was aangewezen als nummer één.

Dat was in Mönchengladbach wel anders. Voor het eerst in haar loopbaan was Jansen de onbetwiste eerste cornerneemster op een groot toernooi. In haar schaduw was Matla een goede nummer twee. Jansen bezweek niet onder de druk en maakte de hoge verwachtingen waar. Ze scoorde zeven keer. Daarmee groeide ze uit tot topscorer van het toernooi.

Met het oog op Parijs is duidelijk dat Oranje op de kop van de cirkel over het krachtigste wapen ter wereld beschikt. Terwijl Van Ass ook nog eens Matla, die dit EK zeker niet honderd procent fit en scherp was, achter de hand heeft.

Yibbi Jansen en Frédérique Matla vieren een doelpunt van de Oranje Dames op het EK in Mönchengladbach in de halve finale tegen Engeland . Foto: Willem Vernes

5️⃣ Koning ligt op poleposition voor Parijs

Van Ass wees Josine Koning na de poulefase in Mönchengladbach aan als keepster voor de halve finale en de finale. Zij heeft de concurrentiestrijd met Anne Veenendaal gewonnen. De bondscoach verklaarde dat Oranje de laatste maanden heeft gewerkt aan een aantal thema’s. Daarin is Koning volgens hem net iets beter dan Veenendaal. Welke thema’s precies de doorslag gaven, wilde hij niet zeggen.

Hij beaamde wel dat hij Koning een betere keeper vindt in shoot-outs. Zelf vertelde zij dat agressiever keepen één van de punten is waaraan ze heeft gewerkt. Agressief keepen was altijd een pluspunt van Veenendaal ten opzichte van Koning.

Van Ass zei dat zijn keuze voor Koning nog niets betekent voor de Olympische Spelen van Parijs. Hij vindt Veenendaal ook een goede keepster. Het verschil is klein.

Bovendien: Koning maakte in de finale tegen België een foutje. Bijna vanaf de achterlijn pushte de Belgische speelster Abi Raye de bal over de grond richting het doel. Koning stond met haar rechterbeen tegen de binnenkant van de paal en had kunnen blijven staan om de bal met haar voet tegen te houden. Ze koos ervoor te gaan liggen, waardoor er in de korte hoek een gaatje ontstond. Precies daar schoot de bal doorheen. Voor de rest keepte Koning een foutloos toernooi. Dat zij komend jaar boven Veenendaal blijft staan, is natuurlijk geen vanzelfsprekendheid. Op dit moment ligt ze een streepje voor.


Wat vind jij? Praat mee...