50 jaar WK 1973: kritiek niet mals na valse start Oranje Heren

Het is vijftig jaar geleden dat de Oranje Heren in Amstelveen voor het eerst in de historie de wereldtitel veroverden. In de finale in het Wagener Stadion werd India na het nemen van strafballen verslagen. In deze rubriek staan we stil bij dit jubileum: feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken.

Gesprek van de dag 🗣️

‘Ver beneden verwachtingen’, schrijft Trouw. Volkskrant kopt met ‘Middenveld faalt tegen Argentijnen’. Het Vrije Volk gaat nog een stapje verder en kon ‘geen enkele lijn in het spel ontdekken’ en ‘alle trainingen van de laatste maanden waarbij zorgvuldig geprobeerd was Ajax op het hockeyveld te imiteren bleken verloren tijd’.

Kortom, de kritiek is niet mals na het doelpuntloze gelijkspel van de Oranje Heren tegen het zwakke Argentinië. Daarmee kent de ploeg van bondscoach Ab van Grimbergen een teleurstellende ouverture van het WK. Het lukt Nederland – overigens spelend op een van de bijvelden van het Wagener Stadion – nauwelijks een gaatje te vinden in de hechte defensie van de Argentijnen, die zich hebben gegroepeerd rond de cirkel. En als de oranjeploeg al een kans creëert, staat doelman Ovidio Sodor in de weg.

De bittere nasmaak van het teleurstellende gelijkspel kan de volgende dag niet worden weggespeeld. Tegen titelverdediger Pakistan wordt met 2-1 verloren. Met één punt uit twee wedstrijden bungelt Nederland samen met Argentinië onderaan de groep. Met duels tegen België, Maleisië en Engeland nog voor de boeg, is een plek bij de eerste twee van de groep, die recht geven op een plek in de halve finales, nog altijd binnen handbereik. Maar misstappen kan de Nederlandse ploeg zich niet meer veroorloven.

De WK-selectie van 1973. Staand vlnr: Flip van Lidth de Jeude, Bart Taminiau, Thijs Kaanders, Maarten Sikking, Irving van Nes, Ron Steens, Ties Kruize, Derk Doyer, Wouter Leefers, Paul Litjens. Zittend vlnr: Coen Kranenberg, Jeroen Zweerts, Hans de Jongste (arts) Hans Schnitger (manager), Nico Spits (aanvoerder), Ab van Grimbergen (coach), Frans Spits, André Bolhuis en Cees Tania (trainer).

Door de lens 📸

Prinses Beatrix lacht haar tanden bloot nadat ze tijdens de opening van het WK in het Wagener Stadion een hockeystick krijgt overhandigd van Nico Spits, de aanvoerder van de Oranje Heren. ’Dat was wel een speciaal moment. Het was heel ontspannen. Ik kende haar natuurlijk niet, maar we hadden gewoon een kletspraatje. Toen ik die stick overhandigde, stonden er voor mijn gevoel wel zestig fotografen omheen. Apart om mee te maken’, vertelde Spits in 2016 aan hockey.nl.

wagener beatrix nico spits

Foto: KNHB

In the spotlights 🌟

Met een gestopte strafbal in de verlenging en nog een in de beslissende strafballenserie van de WK-finale tegen India, waardoor Nederland de titel wint, vergaart Maarten Sikking eeuwige roem.

De doelman, die in 2009 op 61-jarige leeftijd overleed, is een buitenbeentje in de positieve zin van het woord. Spelend voor HTCC, Kampong, Schaerweijde en Oranje groeit hij uit tot een van de meest kleurrijke spelers van Nederland.

Sikking komt 128 keer uit voor Oranje en staat niet alleen bekend om zijn spectaculaire manier van spelen, maar is ook maatschappelijk betrokken. Hij geldt als een innovatieve keeper. Sikking draag als eerste lichtgewicht legguards en hij introduceert het hockeymasker. Hij is zelfverzekerd en deinst er niet voor terug om ver zijn doel uit te komen. Hij is daarmee een van de eerste vliegende keeps in hockey. Maar bovenal is hij gewoon erg goed in het tegenhouden van ballen.

Sikking stopt resoluut als de KNHB besluit de Olympische Spelen van Moskou in 1980 te boycotten. ‘Ik heb mijn complete uitrusting bij elkaar geraapt en in een silo in de fik gestoken. Weg ermee’, vertelt hij er later over in een interview in de Volkskrant.

Foto: KNHB

Het getal 🔢

12 – Het wereldkampioenschap in Amstelveen is het eerste WK met een deelnemersveld van twaalf landen, twee meer dan tijdens de eerste editie in Spanje (1971). Het aantal van twaalf deelnemers blijft tot en met het WK in 1998 gehandhaafd.

De beste acht ploegen van de Olympische Spelen in München, in 1972, plaatsten zich automatisch voor het WK in Amstelveen. Daarnaast nodigde de internationale hockeyfederatie vier landen uit om deel te nemen aan de tweede editie van het WK.

Omdat Australië zich ondanks kwalificatie via de Spelen terugtrok wegens geldproblemen werd Nieuw-Zeeland uitgenodigd. Eerder accepteerden Spanje, Maleisië, België en Japan de invitatie van de FIH.


Wat vind jij? Praat mee...