Dubbel feest voor jarige Noor de Baat

Maandagmiddag werd ze al gebeld door bondscoach Alyson Annan met het grote nieuws. Ze zit bij de 45-koppige trainingsgroep van Oranje. Een verjaardagscadeautje voor Noor de Baat, die vandaag 18 kaarsjes uit mag blazen.

Met haar 18 jaar is ze de jongste in de selectie. Maar De Baat heeft al een karrenvracht aan ervaring. Ze ontpopt zich bij Amsterdam in bijna twee seizoenen als vaste waarde en speelde het WK zaal met Oranje. Het enige wat nog uitbleef was het grote Oranje. Waar ze nu voor is uitgenodigd.

‘Ik vind het echt hartstikke gaaf en leuk dat ik bij de groep hoor’, vertelt de enthousiaste De Baat. ”Alyson vroeg me eerst hoe het met me ging. Meteen daarna vertelde ze dat ik me mag gaan melden bij de trainingsgroep van het Nederlands team en wanneer er de komende weken trainingen zijn’. De Baat deed een vreugdedansje terwijl ze van de bushalte naar huis liep. Het jonkie zit in haar examenjaar van het VWO. ‘Ik ging direct naar huis in de hoop dat er iemand thuis was, maar ik was alleen. Ik belde vervolgens mijn ouders op maar zij namen in eerste instantie ook niet op. Gelukkig belde papa me terug en kon ik het goede nieuws met hem delen’.

Van de 45 namen moeten er nog 13 afvallen voor de definitieve selectie. ‘Ik heb geen verwachtingen’, vertelt De Baat. ‘Ik ga gewoon drie keer lekker trainen en dan zien we het wel, lekker niks aan mijn hoofd hebben. Ik vind het alleen maar mooi dat ik dit nu al mee mag maken’. Mocht De Baat de selectie halen, zou ze zomaar haar eerste interland spelen in Nieuw-Zeeland voor de Hockey Pro League. ‘Dat lijkt me heel tof, maar ik zit nog niet bij de selectie. Ik ga weer gesprekken hebben op school. Mijn school doet er alles aan zodat ik dit jaar mijn diploma haal en tophockey kan blijven uitoefenen. Maar zolang ik niet geselecteerd ben, hoef ik daar nog niet over te denken’.

Meisje met de zweetband

Of De Baat nou wel of niet geselecteerd wordt: met haar grote witte haarband is ze niet meer weg te denken bij Amsterdam. De vraag is of de band ook alvast in het oranje aangeschaft kan worden. ‘Bij mijn vorige club FIT speelde ik met een bordeauxrode met blauwe band, nu bij Amsterdam met een witte band. Ik pas mijn bandje aan op mijn clubkleuren en het zit gewoon lekker’.


4 Reacties

 1. Runa Honig

  Leuk nieuw talent op de velden, maar we moeten ook niet overdrijven. Pas 18 en moet nog heel veel leren.

 2. marijeknuvers

  @ runahonig Ja, dat weet ze zelf dus ook prima. Heel motiverend om samen met meer jonge meiden mee te mogen trainen. Het is prima beleid om jongeren zonder teveel druk mee te laten doen. Natuurlijk niet te jong verantwoordelijkheid geven, maar dat wordt door Annan ook niet gedaan. Ik denk dat je deze opmerking beter aan haar clubcoach kan richten.

 3. pietersmits

  Out of the box: Zou ze niet beter een tijdje bij een andere club kunnen spelen? Beter voor haar ontwikkeling.

 4. marijeknuvers

  Inderdaad "out of the box", maar het lijkt me dat er dingen belangrijker zijn dan hockeyontwikkeling.


Wat vind jij? Praat mee...