Dubbel gevoel voor Josine Koning: ‘Heb weinig te doen gehad’

Het is de 33ste minuut tijdens Nederland-Japan van zaterdagmiddag. Bij een 4-1 voorsprong van de Oranje Dames schiet Yuri Nagai bij een van de spaarzame Japanse aanvallen raak. Een doelpunt met een bijzondere bijwerking: het maakt een einde aan een fraaie reeks van keeper Josine Koning.

Voor de 22-jarige goalie van Den Bosch was het de eerste tegengoal in Oranje sinds 9 november 2017, toen diezelfde Yuri Nagai haar passeerde in de 6-1 zege op Japan in Melbourne, in de aanloop naar de Hockey World League. De reeks van Koning zonder tegengoal behelste in totaal veertien interlands en duurde 446 minuten, meer dan zeven uur hockey.

Twee balcontacten

‘Goh, ik had daar helemaal geen idee van’, zegt Koning eerlijk na afloop van de gewonnen 8-2 wedstrijd tegen de nummer twaalf van de wereld, waar ze welgeteld twee balcontacten had: het terugpassen van de bal naar de middenstip na de treffer van Nagai en het oppikken van een doorgeschoten bal.

‘Ik ben niet zo bezig met dat soort statistieken. Het houden van de nul is voor mij geen doel op zich. Ik vind dat ik als keeper houdbare ballen moet hebben, daar focus ik me op. Zo’n redding als in de playoff-finale tegen Amsterdam is uitzonderlijk en alleen maar mooi meegenomen. In de basis moet ik er voor zorgen dat ik zekere ballen pak en blunders voorkom.’

Geen hoofdrol, geen foto’s

Koning, bezig aan een uitstekend seizoen bij Den Bosch en Oranje, speelde in de interlands tegen achtereenvolgens Spanje (2-0), China (7-0) en twee keer Japan (4-1 en 8-2) telkens een helft en wisselde haar speeltijd af met collegakeeper Anne Veenendaal. Met 21 doelpunten konden de aanvallend ingestelde speelsters van Oranje zich prima profileren, maar voor Koning en Veenendaal bleek een hoofdrol uitgesloten.

Dat wordt goed duidelijk als je online zoekt naar actiefoto’s van beide keepers tijdens de Rabobank 4-Nations Trophy: die beelden zijn er gewoon niet. Koning: ‘Zo’n oefentoernooi geeft een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben ik trots op het team. Ik vind het gaaf dat we het in Breda goed hebben gedaan, maar tegelijkertijd heb ik mezelf weinig kunnen onderscheiden. Je krijgt gewoon heel weinig ballen te verwerken. Ik heb dat eerder meegemaakt, want vorige zomer ben ik Europees kampioen geworden zónder balcontact. Dat is best wel bizar.’

Méér dan een bal stoppen

Tijdens de Hockey World League in Auckland, eind vorig jaar, wisselden Koning en derde keeper Julia Remmerswaal elkaar nog elk kwart af. Hoe die wisselwerking er de komende periode richting het WK in Londen gaat uitzien, is nog niet bekend.

‘Ik vind helft-om-helft-spelen iets plezieriger dan telkens een kwart’, zegt Koning. ‘Je zit dan meer in de wedstrijd en bent meer bij het wedstrijdverloop betrokken. Maar het blijft hoe dan ook moeilijk om in een wedstrijd te komen als je weinig balcontact hebt. Zeker in een voorbereiding op een WK wil je je als keeper bewijzen. Dat kun je doen door ballen te stoppen, maar daar kwam ik dit toernooi nauwelijks aan toe.’

Aan de andere kant kan Koning ook voldoening halen uit het goed neerzetten van de verdediging vóór haar. Koning: ‘Keepen is meer dan alleen een bal stoppen. De afgelopen tijd hebben we ook veel tijd gestoken in het doorstappen: het ervoor zorgen dat de aanvallers niet in jouw cirkel komen. Daar hebben we veel op getraind. Ik heb daar als keeper een voorbereidende rol in. Ik kan bijvoorbeeld aangeven dat iemand vol kan doorstappen omdat de verdediging achter haar goed staat. Op die manier ben ik ook betrokken.’