Honderd keer de brul van Van der Weerden

De 3-2 van Mink van der Weerden van afgelopen zondag was niet alleen cruciaal in de uiteindelijke 4-3 zege op België in de Pro League. Het betekende ook een historische treffer: het was zijn honderdste in het Nederlands elftal.

Het liefst hadden we hier een uitgebreide reactie weergegeven van Van der Weerden over dit statistische hoogtepunt in zijn interlandloopbaan. Maar de 30-jarige verdediger van Oranje-Rood is niet zo van de mijlpalen of records. Dat hij honderd keer heeft gescoord in Oranje maakt hem trots, maar uiteindelijk zijn dergelijke persoonlijke hoogtepunten voor hem niet belangrijk of bepalend genoeg.

Dat neemt niet weg dat we op deze plek graag even stilstaan bij de honderd goals van Van der Weerden. Het is namelijk wel een mijlpaal van jewelste. Slechts een handjevol spelers in de historie van het Nederlands elftal kan zeggen dat ze zo vaak scoorden in Oranje.

93 strafcornergoals

Uiteraard is het overgrote deel van de doelpunten van Van der Weerden afkomstig uit de strafcorner. Door zijn krachtige sleep vanaf kop cirkel had de krachtpatser uit Geldrop al vroeg een streepje voor op andere verdedigers en kwam hij onder bondscoach Paul van Ass versneld in aanmerking voor een plek in Oranje. Bij zijn debuut op 2 juli 2010 schoot hij meteen raak in de oefeninterland tegen India (6-3 zege). Daarna zouden er nog 92 rake strafcorners volgen in de bijna negen jaar dat hij nu international is.

Twee velddoelpunten

Naast vijf rake strafballen kwam Van der Weerden ook twee keer tot scoren uit veldspel. De eerste keer gebeurde dat in een interland tegen Duitsland in 2016 en twee jaar later flikte hij dat weer in de uitzwaaiwedstrijd tegen Ierland, vlak voor het WK in India.

Zes hattricks

Van der Weerden kwam in de helft (75) van zijn 151 interlands voor Oranje tot scoren. Hij was in 56 wedstrijden goed voor één treffer, produceerde dertien keer twee goals en heeft inmiddels zes hattricks op zijn naam staan.

Hij maakte de meeste van zijn honderd doelpunten in duels met Duitsland (vijftien) en was ook tegen Ierland (veertien), Argentinië en India (elk elf) vaak op dreef. Van zijn 23 tegenstanders in Oranje kwam hij alleen tegen Zuid-Arika, China, Frankrijk en Polen niet tot scoren.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


5 Reacties

 1. geronisoli

  Erg leuk hoor , maar ik denk dat een aantal mensen het ook leuk vinden den om eens iets te lezen over de andere spannende play off wedstrijden die afgelopen weekend gespeeld zijn! Niet iedereen haalt het Nederlands elftal , maar beleven de sport net zo intens . ! Daar mag wel iets meer aandacht voor zijn .....ipv de brul van van der weerden ....

 2. Runa Honig

  Heel knap wat deze jongen gepresteerd heeft, moeten we niets aan af doen, maar we moeten ook reëel zijn: de strafcorner hapert regelmatig en de sleet komt er een beetje in. Niet gek, want hij heeft alles gegeven.

  1. Toon Janssen

   Ik zie geen sleet, wel zie ik dat het verdedigen van de corner inmiddels steeds meer als competentie gezien wordt en het zodoende ook de aandacht krijgt in de trainingen.

 3. Runa Honig

  Antonj: Ik bedoel de sleet in zijn hele spel in oranje. Zonder die strafcorner heeft hij - afgezet tegen een aantal andere spelers waarmee hij concurreert op die plek - niet zoveel toegevoegde waarde meer, althans in oranje, vind ik. Maar de oranje roodaanhang zal dat fel bestrijden. Gelukkig mogen we van mening verschillen.

  1. frans-j

   Hier Helemaal niets met Oranje Rood. Z’n corners lopen niet meer zo als vroeger maar tegen Nieuw Zeeland onderscheidde hij zich juist verrassend met een paar cirkelpenetraties. Persoonlijk ben ik blij dat de (sleep)Strafcorner in het algemeen, een minder grote rol speelt in het internationale hockey


Wat vind jij? Praat mee...